RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Руслан Запаранюк призначений головою Чернівецької обласної військової адміністрації 11 липня. Вперше з моменту призначення на посаду Руслан Запарнюк надав розгорнуте інтерв’ю журналістам "Молодого буковинця"

У своєму інтерв’ю Руслан Запаранюк розповів про найбільші проблеми в області, нову команду та як "пожинає плоди" діяльності Сергія Осачука та його команди..



Ви вже місяць на посаді, які найбільші проблеми в області побачили?


Є чітко окреслені завдання. Ми розуміємо, що знаходимося у тилу. Ми одна із тих областей, через які проходить забезпечення нашої країни. Тому ми повинні приділити максимум зусиль для того, щоб це було максимально швидко. Це я про запуск нових пунктів пропуску "Красноїльськ", "Дяківці". Ми над цим вже працюємо.



У продовження теми, пункти пропуску "Красноїльськ" та "Дяківці" обіцяють відкрити вже давно, але це не вдається зробити через проблеми з фінансуванням. Чи є вже якісь прогнози щодо термінів їх відкриття?

Пункт пропуску "Красноїльськ" готовий на 95%. Зараз почали робити під'їзний шлях. Це залізобетонна дорога – приблизно 7 кілометрів. Дорожники працюють, процес іде.
У пункті "Дяківці" під’їзні шляхи майже готові, але є 76% виконання об'єкта. Там зараз також працює підрядник. Думаю, через місяць-два зможемо запускати ці пункти пропуску у тестовому режимі. На цих об’єктах відновлено роботи. Не вистачало 119 мільйонів, ці кошти вже є і вони у процесі виділення підрядникам. Це дуже важливі об’єкти, адже йдеться і про можливість постачання зерна за контрактами і завезення пального.

Усіх цікавлять кадрові питання стосовно ваших заступників. Чому досі – впродовж місяця – працює на посадах стара команда і чи у вас вже є якісь кадрові рішення?


Кадрові рішення будуть, без цього неможливо. Команда вже сформована, але через війну деякі процеси погодження ускладнені і розтягнулися у часі. Сподіваюся, що незабаром цей процес завершиться і я представлю свою команду. Доки не відбулася процедура погодження, я не можу їх назвати. Впевнений, що для того, щоб працювати успішно, має бути підібрана ефективна команда. Усі заступники будуть замінені.
Наразі визначену законодавством процедуру та оформлення проходять Альона Атаманюк, Олександр Янков. Атаманюк - номінована на посаду першого заступника, Янков - заступника.

Також триває погодження щодо кандидатів на інші посади.

Команда потребує оновлення і команду буде оновлено. Ми маємо змінити підходи до роботи, змінити способи організації процесів, саме мислення. В той же час я зацікавлений і зберегти професіоналів та залучити нову кров і свіжі думки.

Хочемо повернути гуманітарний штаб "Олімпія"

Двоє із заступників попереднього губернатора потрапили у скандали з гуманітаркою. Що можете сказати про роботу апарату екскерівника Сергія Осачука?

Наразі всі працюють на своїх місцях, область не може зупинитися. Я чітко ставлю задачу і вони повинні її виконувати. Деякі питання мають бути вирішені нагально. Багато питань я сконцентрував на собі, щоб максимально швидко увійти у курс справи. Те, що заступники були замішані у скандалах, цьому повинні дати оцінку відповідні органи.

Як думаєте скандали, які були під час роботи Сергія Осачука, вони позначаються на роботі Чернівецької ОВА? "Пожинаєте плоди" діяльності?

Позначаються і навіть у тому, що припинив роботу гуманітарний штаб "Олімпія". І у цьому потрібно ретельно розібратися. Дії, які були на "Олімпії", зупинили налагоджений процес постачання гуманітарної допомоги в область. Ми з цим розбираємося. У мене є в планах зустрітися з волонтерським активом, гуманітарними місіями і розробити механізм для того, щоб відновити гуманітарне постачання в "Олімпію". Налагодити процес так, щоб не було такої ганебної репутації, як була в "Олімпії" раніше.

Державну посаду ви обіймаєте вперше. Ви консультувалися із колишнім головою Чернівецької ОВА Сергієм Осачуком?

Ні, у нас не було спілкування із Сергієм Осачуком. Ми бачилися лише у кабінеті, коли я був призначений.

А з міським головою Чернівців Романом Клічуком вже спілкувалися? Адже тривалий час між міською та обласною владою не було співпраці. Чи зміниться ситуація?

У нас вже відбулося кілька спільних зустрічей із міською владою і ми вже обговорили певні плани. Я не розумію, чому люди, які мали би працювати, об’єднуватися, займали такі позиції і не хотіли співпрацювати. Втрачалася можливість розвитку. Ми працюємо, щоб був конструктив і з обласною радою, і з містом.

Роман Клічук розповів, що з подачі колишнього керівництва обласної військової адміністрації великі бюджетні установи, які працюють у Чернівцях, перереєструвалися у Вікнянську ОТГ і там сплачують ПДФО. Цю інформацію підтвердили у податковій службі. Вони і далі будуть працювати за такою схемою?

Саме з цього приводу у нас була спільна зустріч з міською владою. Ці підприємства вже повертаються у Чернівці і сплачуватимуть податки місту. Із цією ситуацією є парадокс. Сплата ПДФО у Вікнянську громаду була надзвичайна високою. Зрештою частину коштів через перевиконання бюджету довелося перерахувати до державного бюджету і вони не були направлені на користь буковинської громади.

Що вразило найбільше у роботі з іншими посадовими особами Буковини?

Є деякі речі, які заступники чи начальники департаментів мали би вирішувати без нагадувань. Це дрібні моменти, але таких моментів є досить багато. І мене дивує, чому цього не робили. Наприклад, прапор на флагштоці, чому його на замінили, чому це ніхто не контролював?

Для розвитку області – індустріальні парки



Руслане Васильовичу, за спеціальністю ви економіст з обліку та аудиту. Працювали на різних посадах у фінансовому секторі Чернівецької області. Яке Ваше бачення економічного розвитку регіону?

У Чернівецькій області зареєстровано два індустріальні парки і це дуже важливо. Бо це і робочі місця, і розвиток інфраструктури. Процес перебуває на початковій стадії. Ми зараз починаємо активно працювати над процесом створення цих індустріальних парків, над залученням інвесторів. Це потребує фінансування, але ми цим будемо займатися. Працюємо також над тим, щоб з’явився індустріальний парк і у Чернівцях. Також в області хочуть збудувати потужний зерновий термінал, з якого будуть відправляти зерно на зовнішні ринки. Вартість проекту становить приблизно 40 мільйонів доларів. Ми працюємо над залученням інвесторів в такі масштабні проекти, це має допомогти розвиватися і ОТГ, і регіону.

Буковина стала прихистком для багатьох українців з інших регіонів. Очікується, що ближче до зими буде ще одна хвиля переселенців. Чи готова область прийняти додатково тисячі людей?

Зараз у Чернівецькій області налічується 105 тисяч переселенців, з них 35 тисяч – це діти. Очікуємо приблизно ще 2,5 тисячі людей у найближчий час, а далі вже по ситуації. Питання непросте, але ми справляємося. Готуємося до опалювального сезону. Визначаємося із місцями, де люди будуть жити взимку. Працюємо над тим, щоб було опалення у приміщеннях, де його немає. Хочемо використати для цього альтернативні джерела опалення, запрошуємо гуманітарні місії та волонтерів долучитися до обладнання місць проживання цих людей твердопаливними котлами. Є проекти будівництва модульних будинків. Шукаємо земельну ділянку ближче до Чернівців, щоб почати роботи.

За три тижні має розпочатися навчання у школах і вузах. Не всі заклади мають укриття, а це одна із умов очного навчання. Чи готові наші навчальні заклади працювати в умовах воєнного стану?

Ми повинні прикласти максимум зусиль, щоб навчання було безпечним. Тож всі укриття та сховища мають бути приведені до нормативних документів і вимог. В області 857 навчальних закладів – дошкільних і шкільних. Станом на сьогодні 547 закладів мають укриття, але потрібні певні доопрацювання. Але за попередньою інформацією, понад сто закладів не мають укриттів і ми вирішуємо питання з ними. Можливо, вони укладуть угоди з власниками приміщень поруч, де є укриття. Але вибір форми навчання за батьками – вони вирішують, чи хочуть відпустити дітей до школи.

Про цілі, завдання та шляхи їх вирішення поговорили. Будемо слідкувати за іх реалізацією. А, якщо про особисте і на завершення - чи важко вам працювати на посаді голови Чернівецької ОВА і який ваш робочий графік?

Я щодня працюю з ранку і до пізнього вечора . Робочий день ненормований. Але це нормально для керівника. Я давно працюю на керівних посадах і у мене завжди ненормований робочий графік. Це неважко, але досить об’ємно, бо потрібно вивчити багато інформації, систематизувати її, щоб чітко розуміти, як працює система. Процеси мають бути відлагоджені.


ДОВІДКА

Руслан Запаранюк призначений на посаду голови Чернівецької ОДА 11 липня 2022 року.
Народився 1974 року в с. Нижні Станівці Чернівецької області. У 1997-му закінчив Чернівецький державний університет ім. Ю. Федьковича (спеціальність "фізик, викладач"), у 2003 році – Чернівецький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету (спеціальність "економіст з обліку та аудиту").
Працював на різних посадах у фінансовому секторі Чернівецької області. Із липня 2014 року до призначення – начальник філії Чернівецького обласного управління АТ "Державний ощадний банк України".


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-08-2022, 18:10
Коментарів 6 Переглядів 9 022

Теги -
Hаписав: Дуда, Коментарів: 0, Новин: 0, 9 серпня 2022 19:54
В новині:
Запаранюк, как и Осачук, ОЧЕНЬ далек от хозяйственной деятельности. Это наглядно по его отнощению к строительству переходов и дорог к ним. ТАМ НЕОБХОДИМО СРОЧНОЕ ВМЕШАТЕЛЬСТВО в выделение финансирования. Но, "не царское это дело"! Пользуясь своим положением, он СВОБОДНО может это решить.

Hаписав: Vlad, Коментарів: 0, Новин: 0, 9 серпня 2022 20:16
В новині:
Треба підказати новому керівнику області прописну істину. Перемагає команда не відданих , а розумних професіоналів. І ОДА це складніше ніж банк.

Hаписав: Дмитрик, Коментарів: 0, Новин: 0, 9 серпня 2022 22:44
В новині:
Пане Запаранюк, дивіться дуже уважно у бік Гладюка - зашкварний мєнт-алкаш, якого поперли звідусіль (протеже бариги та розкрадача бюджету Ковалюка на посаду керівника УКБ ОДА) якій у будівництві дупля не ріже, проте смокче з держави, як не в себе. Напевно вам з такими не по дорозі...

Hаписав: mi, Коментарів: 0, Новин: 0, 9 серпня 2022 23:24
В новині:
Ставлять всяких ідіотів. Що воно там розуміє, крім підписувати папери в інтересах яценюків всяких?

Hаписав: Боговін, Коментарів: 0, Новин: 0, 10 серпня 2022 06:56
В новині:
Мене завжди цікавило питання : ЯКИЙ НЕГІДНИК, ВІД ВЛАДИ, ПРОПОНУЄ НА ПОСАДУ ГОЛОВИ ОВК ТАКИХ РОЗУМОВИХ ІНВАЛІДІВ? До того ж - самовпевнених.

Hаписав: ПИШНА КОМПАНІЯ...., Коментарів: 0, Новин: 0, 10 серпня 2022 20:28
В новині:
От тепер цей точно доб'є ощадбанком позичками,безпроцентними кредитами,лізингами...,обласний б'юджет,трудова списана його всілякими посадами,подивіться які терміни тих посад,ніде не утримувався довго,тільки затримувався в проросійському банку ВТБ,та корупційному банку Ощадбанк,який кишеньковий міністерства Украіни ліметед..

Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.