Уже вдванадцяте мешканці Заставни з Буковини приготували домашні страви для військових, які воюють в зоні АТО. Цього разу їх буде так багато, що ледве помістяться у два буси. Організатором, як завжди, виступила заставнянка Марія М’якота, в будинку якої готували їжу. Руслана Лупу вкотре спекла у своїй приватній пекарні хліб і лаваші. Чоловіки закоптили домашню ковбасу, буженину, рибу.
– Це буде вже 12-а наша відправка на фронт. Першу ми зробили в грудні минулого року. Цього разу купили одного бика і четверо свиней, з яких готували страви. Хочемо нагодуваати якомога більше бійців, – розповіла пані Марія. – Частину коштів заробили самі на Петрівському ярмарку. Наготували домашніх страв і продали їх. Трохи грошей дав зі свого концерту ансамбль "Лісапетний батальйон", який виступав у Заставні 24 липня. Жінки дивувалися, що ми таке робимо, казали, що скільки виступали по Україні, ніде нічого подібного не бачили. Передають та приносять кошти і продукти мешканці Заставни, небайдужі люди.
Читайте: Заставнівці знову готують їжу для бійців на Сході– Страв буде дуже багато: і тих, які постійно готуємо, і зовсім нових. Почали готувати з понеділка вранці й працювали всю ніч у три зміни. І так безперервно, як на конвеєрі, чотири дні. Протягом двох днів замащували по більше ніж десять печей у місцевих господинь. Допомагати приходило дуже багато людей. Навіть не знаю, скільки їх було, бо постійно змінювалися. Прийшли місцеві воїни, які повернулися із зони АТО після року служби: Василь, Максим, Ярослав. Вони раніше вже куштували наші страви. Хлопці навіть хочуть їхати до своїх побратимів, але не знаю, чи вистачить усім місця в бусах. Закриваємо їжу у скляні банки, щоб не зіпсувалася у таку спеку, – каже кухарка. – Тільки кров’янки закрили 200 банок. Приготували гречку з м’ясом, овочеве рагу з м’ясом, свої фірмові голубці, квасолю з реберцями, паштети. Закоптили домашню ковбасу, буженину, ставкову рибу. Порадуємо бійців смачним козацьким кулішем, який приготували вперше. Усі страви готові до вживання. Їх треба тільки відкрити і можна вже їсти. А якщо добавити декілька картоплин, то вийде смачний суп. Воїни постійно телефонують нам, дякують. Кажуть, що такої смакоти не їли навіть у ресторанах. Ми будемо готувати для них їжу до самої перемоги.
13-08-2015, 15:17
0
892