
Нове дослідження встановило, що щоденне вживання жмені пекана щодня протягом 12 тижнів знизило у випробовуваних загальний рівень холестерину, зокрема "поганого".
Авторка дослідження Тріша Л. Харт з Університету штату Пенсільванія провела дослідження зі 138 дорослими, у яких уже був принаймні один фактор ризику метаболічного синдрому, пише УНІАН.
Зв'язок пекана і низького рівня холестерину
Дослідники розділили добровольців на дві групи. Одна група зберегла звичайний режим перекусів, тоді як інша замінила чіпси або печиво на сирі, несолоні пекани - приблизно 57 грамів на день.
До останнього забору крові рівень "поганого" холестерину в групі пекана знизився на 7 мг/дл, а рівень тригліцеридів - на 16 мг/дл, тоді як контрольні цифри майже не змінилися.
Що відбувається з організмом
В одній жмені горіхів пекан міститься приблизно 12 грамів корисних для серця мононенасичених жирів, а також спектр поліфенолів і 34 мг магнію.
Кардіолог Метью Сегар із Техаського інституту серця пояснив: "Вони пригнічують стрибки тригліцеридів після їжі, що особливо важливо, оскільки тимчасові жирові викиди можуть з часом сприяти розвитку серцевих захворювань".
Олеїнова кислота становить близько 60 відсотків жиру пекана. Заміна перекусів з рафінованих вуглеводів на цей профіль жирних кислот може знизити синтез ліпопротеїнів дуже низької щільності в печінці, скорочуючи пул попередників "поганого" холестерину.
Середнє зниження загального холестерину на 3,6% у дослідженні Харт може здатися незначним, проте зниження "поганого" холестерину на 5 мг/дл означає приблизно 4-відсоткове зниження ризику серцево-судинних подій за 5 років.
"Це дослідження підтвердило, що заміна нездорових перекусів на скромну кількість здорових перекусів, включно з пеканом, є одним зі способів просування здорової для серця дієти", - прокоментував кардіолог Бретт Віктор.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram