RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У храмі на Буковині є ікона, яка допомагає бездітним

У соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Чернівцях знаходиться чудотворна ікона Матері Божої Чернівецької "Надія безнадійним". До неї приходять молитися у важких життєвих ситуаціях, особливо бездітні жінки.

Існує чимало свідчень про чудесне народження дітей у сім’ях, які колись були безплідними. Є також докази численних зцілень молодих людей, залежних від шкідливих пристрастей: вживання алкоголю, наркотиків.

"Солдат з простреленими ногами почав ходити"

Коли ми завітали до храму, перед іконою Богородиці молилися жінки.

– Дуже тішимося, що маємо у храмі цю ікону, яку вважаємо покровителькою своїх родин. Біля неї зносимо всі свої молитви до Матінки Божої, а вона випрошує для нас ласки у Господа, які ми самі не можемо випросити, – не стримує емоцій пані Анна. – Кожної п’ятниці о 17.00 у церкві збираються матері і моляться за свої родини, дітей, внуків. Також молимося за тих, хто має різні шкідливі звички, за хворих, за воїнів АТО. Та особливо наша ікона допомагає подружнім парам, які тривалий час не мали дітей. Приїжджають бездітні пари з усієї України. Було навіть подружжя з Росії, яке пізніше надіслало фотографію свого маленького синочка зі словами подяки.

– Нещодавно був такий випадок. Ми молилися перед чудотворною іконою за чернівецького солдата, який воював у зоні АТО і потрапив у полон до сепаратистів, – розповідає пані Людмила. – Вони розстріляли всіх полонених, а Ярослава залишили для обміну. Батьки привезли його з Дніпропетровська з простреленими ногами. Лікарі сказали, що треба їх ампутувати. Ми почали збирати гроші на протези. Та, дякуючи Богу і нашим молитвам, вони не знадобилися. Прийшла мама хлопця і сказала: "Ви не повірите, але син встав на ноги і почав ходити".

– Перед чудотворною іконою часто моляться дівчата, особливо в неділю, які не можуть знайти собі пару. Через деякий час вони виходять заміж і приходять до храму брати шлюб, – запевнила пані Міла. – Кожен просить Матінку Божу про те, що йому найбільше болить.

Люди приносять різні дари

Настоятель собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ отець Валерій СИРОТЮК показує нам чудотворну ікону Матері Божої Чернівецької. Вона складається з двох частин: самої ікони та віночка з ангелів. "Ці ангели ніби підносять ікону до неба, що символізує Успіння Богородиці, – пояснює отець Валерій. – Судячи по школі письма, вони були домальовані до ікони тоді, коли робився іконостас. Спершу чудотворна ікона Матері Божої висіла нагорі ось на цій стіні. Коли до нас приїхав архієпископ Львівський Ігор Возняк, то сказав: "Зробіть так, щоб люди могли дотулятися до ікони". Ми взяли благословення у владики Миколая і виготовили у 2011 році бічний іконостас з двома воротами. Це ось ці бічні шафки, куди ми складаємо все, що стосується ікони. Люди, які оздоровилися, народили дітей, вийшли заміж, приносять на знак подяки різні дари Божій Матері. Кошти для виготовлення іконостасу пожертвувала родина Макух".

– Коли я прийшов сюди у 1995 році, то у храмі відбувалися ремонтні роботи, – пригадує отець Валерій. – Під стіною стояли ікони, які принесли зі Свято-Миколаївської церкви. Вони перебували там, коли наш собор закрили. Я знайшов маленький образочок з написом, що це копія чудотворної ікони у русько-католицькому храмі в Чернівцях. Одразу подумав: "А де сама ікона?". Почав переглядати стос образів – старих, побитих. І побачив чудотворну ікону в металевих ризах. На ній ми нарахували 72 дірки. Я звернувся до художника Івана Балана. Відомий збирач старожитностей Іван Снігур відшукав старі знімки ікони. У людей вдома ми знайшли копії ікони в рамочках, які давали жертводавцям. Утрьох ми розібрали ікону, зняли полотно і розпочали самі реставрувати, як уміли. Напевно, зараз я би собі цього не дозволив. Викликав би фахівців і науковців з Києва та із-за кордону, радився би з ними.

До ікони підходить молодий чоловік, стає на коліна, молиться, цілує Богородицю. "В Андрія нещодавно народилася донечка Злата, то він щодня приходить і дякує Божій Матері, – каже отець Валерій. – Наша ікона називається "Надія безнадійним". Вона опікується насамперед неплідними батьками. Так стається, що деякі подружні пари не мають дітей. Тоді приходять молитися до нашої чудотворної ікони. Буває, що моляться рік, два, три, а буває, що й 18 років. І стається диво – діти народжуються. Було вже багато випадків, коли жінки вагітніли, і ми хрестили їхніх дітей. У безвихідних випадках радимо батькам взяти під опіку сиріт. Приходять молитися матері, діти яких мають різні проблеми. Перед чудотворною іконою відбувалася міжнародна проща "Вервиця", на яку з’їхалися тисячі людей. Після неї ми отримали багато листів із подяками про оздоровлення і народження дітей. Коли у храмі сталася пожежа, то все було чорним, і тільки чудотворна ікона світилася чистотою".

До теми

У соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ проводитимуть "маївки", присвячені Богородиці. Щодня, з першого по 31 травня, о 18.00 перед чудотворною іконою молитимуться за свої родини, дітей, внуків, за мир в Україні, за матерів загиблих героїв.

З історії ікони

Історія ікони Матері Божої Чернівецької сягає часів cередньовіччя, коли був поширений стиль павутинного розпису. На початку XVIII століття ікона здійснила подорож з Риму через Грецію та Болгарію до галицьких монастирів і знайшла свій притулок на Буковині. Ця ікона згуртувала довкола себе ініціативну групу вірних для будівництва у 1821 році першого на Буковині греко-католицького храму. Відомий буковинський жертводавець і фундатор храму Тадей Туркул у 1879 у Кракові виготовив для ікони позолочені ризи. У 1961 році храм був закритий, а чудотворну ікону Богородиці та іконостас перенесли до Свято-Миколаївського храму УПЦ. 25 січня 1995 року їх повернули до Собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ.
Редактор: valeriya
25-04-2015, 09:57
Коментарів 0 Переглядів 15 422

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.