Weather

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

Новини Чернівців / фоторепортаж
3 825
0
На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині відбувся конкурс дегустації вина.

Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua

Першого лютого у Чернівцях майже 50 виноградарів Буковини представили на суд поважного журі вина власного виробництва. Господарі належать до громадського об’єднання виноградарів та виноробів краю. На конкурс дегустації вина побувала й делегація з Івано-Франківщини.

- Нині на нашому ринку засилля імпортного вина, майже 90 відсотків, хоча буковинські вина набагато кращі, ніж чужі, - каже Василь Морар з Михальчі Сторожинецького району. – Раніше у нас переважали польські яблука, нині маємо свої. Аналогічна ситуація повинна бути й з вином. Але щоб так сталося, потрібна допомога держави. Я маю 500 кущів 80 сортів винограду, вирощую й до 10 тисяч саджанців. Цього сезону вперше зробив своє вино. Такий конкурс потрібний, бо можна запозичити досвід вирощування винограду. Не повірите, але в Україні є такі виноградарі, які з гектара беруть по 80 тонн винограду, і це не межа.

- Виноградарством займаюся років десять, - розповідає Іван Бумбак з Чернівців. – Маю 700 кущів 180 сортів. Вино виготовляю лише з натурального соку, роблю тільки сухі вина. Грона такі, що одна ягода сягає шести сантиметрів. Виноград – серйозна агрокультура, щоб її вирощувати, потрібні неабиякі знання. Приміром, виноград тонко реагує на різні природні явища: дощ, туман, вітер. Не збираю плоди доти, доки в них не має 20 відсотків цукру, якщо менше, змішую з тими сортами, які мають ще вищу цукристість. Тобто якість понад усе. Сорок сортів винограду вирощує й чернівчанин Віктор Богатко. Чоловік виготовляє червоні та білі вина. Каже, що технологічно найважче виготовляти білі вина.

- Якщо садівництво на Буковині розвинене добре, то про виноградарство таке не скажеш, - ділиться Михайло Суходиткий, начальник відділу департаменту агропромислового розвитку ОДА. – Плантації винограду у нас займають невелику площу – всього до ста гектарів. Валове виробництво солодкої продукції – 1060 тонн. Промислових плантацій нема, цією галуззю займаються аматори. Хоча столові та десертні вина у нас на Буковині можна виготовляти. Але потрібний науковий підхід до справи, а йдеться про сортовивчення. Цим і повинна займатися асоціація виноградарів та виноробів, а ще потрібна відповідна програма розвитку виноградарства в області.

Згідно з умовами конкурсу, якість сухих та напівсолодких вин визначалася за трьома показниками – колір, аромат та смак. Журі очолював експерт з Києва Олександр Ламаш. Після закінчення дегустаці судді визначилися з переможцями.

Перше місце серед виробників сухих вин виборов чернівчанин Іван Бумбак, друге – Віктор Снігур з Чагра Глибоцького району, й третє Анатолій Скрипник з Чернівців. А найкращими напівсолодкими винами визнало журі продукти В’ячеслава Фалки з Боян Новоселицького району, Андрія Кукурузяка з Кам’янки Глибоцького району та Анатолія Скрипника. Переможців нагородили грамотами та дипломами.

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)

На Буковині визначали кращих виноробів (ФОТО)
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують