На Буковині відбувся конкурс дегустації вина.
Про це повідомляє кореспондент molbuk.ua
Першого лютого у Чернівцях майже 50 виноградарів Буковини представили на суд поважного журі вина власного виробництва. Господарі належать до громадського об’єднання виноградарів та виноробів краю. На конкурс дегустації вина побувала й делегація з Івано-Франківщини.
- Нині на нашому ринку засилля імпортного вина, майже 90 відсотків, хоча буковинські вина набагато кращі, ніж чужі, - каже Василь Морар з Михальчі Сторожинецького району. – Раніше у нас переважали польські яблука, нині маємо свої. Аналогічна ситуація повинна бути й з вином. Але щоб так сталося, потрібна допомога держави. Я маю 500 кущів 80 сортів винограду, вирощую й до 10 тисяч саджанців. Цього сезону вперше зробив своє вино. Такий конкурс потрібний, бо можна запозичити досвід вирощування винограду. Не повірите, але в Україні є такі виноградарі, які з гектара беруть по 80 тонн винограду, і це не межа.
- Виноградарством займаюся років десять, - розповідає Іван Бумбак з Чернівців. – Маю 700 кущів 180 сортів. Вино виготовляю лише з натурального соку, роблю тільки сухі вина. Грона такі, що одна ягода сягає шести сантиметрів. Виноград – серйозна агрокультура, щоб її вирощувати, потрібні неабиякі знання. Приміром, виноград тонко реагує на різні природні явища: дощ, туман, вітер. Не збираю плоди доти, доки в них не має 20 відсотків цукру, якщо менше, змішую з тими сортами, які мають ще вищу цукристість. Тобто якість понад усе. Сорок сортів винограду вирощує й чернівчанин Віктор Богатко. Чоловік виготовляє червоні та білі вина. Каже, що технологічно найважче виготовляти білі вина.
- Якщо садівництво на Буковині розвинене добре, то про виноградарство таке не скажеш, - ділиться Михайло Суходиткий, начальник відділу департаменту агропромислового розвитку ОДА. – Плантації винограду у нас займають невелику площу – всього до ста гектарів. Валове виробництво солодкої продукції – 1060 тонн. Промислових плантацій нема, цією галуззю займаються аматори. Хоча столові та десертні вина у нас на Буковині можна виготовляти. Але потрібний науковий підхід до справи, а йдеться про сортовивчення. Цим і повинна займатися асоціація виноградарів та виноробів, а ще потрібна відповідна програма розвитку виноградарства в області.
Згідно з умовами конкурсу, якість сухих та напівсолодких вин визначалася за трьома показниками – колір, аромат та смак. Журі очолював експерт з Києва Олександр Ламаш. Після закінчення дегустаці судді визначилися з переможцями.
Перше місце серед виробників сухих вин виборов чернівчанин Іван Бумбак, друге – Віктор Снігур з Чагра Глибоцького району, й третє Анатолій Скрипник з Чернівців. А найкращими напівсолодкими винами визнало журі продукти В’ячеслава Фалки з Боян Новоселицького району, Андрія Кукурузяка з Кам’янки Глибоцького району та Анатолія Скрипника. Переможців нагородили грамотами та дипломами.
2-02-2015, 15:02
0
3 766