RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Зниження норм споживання завадить реальній економії газу

Рішенням про зниження норм споживання Уряд позбавив споживачів стимулів до заощадження газу та встановлення приладів його обліку – лічильників. Окрім того, дане нововведення поставило споживачів природного газу фактично в нерівні умови щодо оплати за отриману послугу з газопостачання, повідомляє прес-служба ПАТ "Чернівцігаз".

З 1 жовтня поточного року в Україні почали діяти нові норми споживання природного газу для споживачів, в оселях яких не встановлені лічильники газу. Нові норми введені Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 "Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування". Згідно даної постанови обсяги газу, за які буде сплачувати споживач, знижені в середньому в 1,5 рази. Своє рішення Уряд мотивував необхідністю економії природного газу та ліквідації тіньової
схеми отримання надприбутків газопостачальними компаніями.

Однак експертний аналіз прийнятої постанови свідчить, що наслідки її впровадження, на жаль, будуть мати протилежний ефект, а за різницю між реально спожитим газом і тими обсягами, які будуть сплачуватись у відповідності до нових норм споживання, комусь доведеться таки платити.

По-перше, зменшення норм споживання не означає реального зменшення обсягу газу, який використовується споживачем, а лише зменшення нарахувань за газ. Адже газопостачальні компанії не мають технічної можливості постачати газ споживачу у чітко визначеному обсязі, якій відповідав би затвердженим Урядом нормам споживання. Відтак, зменшення споживання блакитного палива відбудеться тільки на папері. Адже цілком зрозуміло, що менше палити газу споживачі, які не мають лічильника не стануть, але платитимуть вони значно менше. Крім того, таке рішення Уряду позбавляє таких споживачів стимулів до
економії енергоресурсу. Адже вони, фактично, отримують можливість безлімітного споживання за зниженою в 1,5 рази ціною.

По-друге, прийнята Постанова жодним чином не сприяє впровадженню комерційного обліку природного газу, що використовується населенням для побутових потреб. Іншими словами, вона позбавляє споживачів стимулів встановлювати лічильники для забезпечення обліку газу. Адже завдяки умовам, які створив Уряд, такі споживачі використовують газ без обліку, без обмежень та за суттєво нижчу платню ніж та,що була раніше.

"Уряд вирішив підкорегувати показники споживання газу за рахунок газопостачальних компаній. В цих діях є різні мотиви, але точно не досягнення прозорості. Якщо би Уряд прагнув прозорості, він би не маніпулював нормами споживання, а прискорив програму встановлення лічильників у житловому фонді. Це єдиний спосіб прозорого обліку газу, а
відтак і прозорих розрахунків за цей вид енергоресурсу" - зазначив Голова правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда.

Прикро й те, що введення в дію даної постанови, поставило споживачів газу в нерівні умови щодо оплати за отриману послугу з газопостачання. Адже, якщо через прийняте Урядом рішення споживачі, які не мають лічильників отримуватимуть суттєво менші рахунки на оплату за газ, чому тоді такі зміни не торкнулися тих, в кого лічильник встановлений?

Додаткова інформація: Річна різниця між фіксованими обсягами газу, що використовувались у відповідності до норм споживання до 1 жовтня 2014 року та нововстановленими нормами по Чернівецькій області складає 6,9 млн. куб. м. Станом на 1 жовтня 2014 року в Чернівецькій області 31,5 тис. домогосподарств використовують природний газ без лічильників. Середня вартість встановлення лічильника складає 1450 грн.
Редактор: Igor
15-10-2014, 18:55
Коментарів 0 Переглядів 1 717

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.