RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Борги із соціальних виплат обіцяють повернути

У невиплатах державних коштів уряд звинувачує Євромайдан. Експерти кажуть, що це смішно, бо великі фінансові проблеми країна відчуває вже більше року.

Днями прем’єр-міністр Микола Азаров звинуватив активістів Євромайдану в затриманні соціальних виплат. "Від дій мітингувальників не з’являються гроші для фінансування пенсій, зарплат, соціальних виплат, підтримки житлово-комунального сектора та медичних закладів". А 10 грудня на своїй сторінці в соцмережах зазначив, що нинішня затримка з виплат пенсій та соціальних гарантій пов’язана із блокуванням роботи уряду.

Цю версію відразу підхопили чернівецькі пенсіонери. У тролейбусах вони масово обговорюють проблеми із соціальними виплатами: "Нехай не чіпають Азарова, лиш би виплачували пенсії вчасно", – говорили літні люди.
Втім, прем’єр-міністр дещо хитрує, і його заявам можуть повірити хіба що настрахані пенсіонери. Адже затримка державних соціальних виплат – не сьогоднішня й навіть не вчорашня проблема.

Уряд визнає борги

Масовими затримування виплат лікарняних, допомоги з безробіття та заборгованість із зарплат, яка зростає, були ще влітку. Це очікуваний результат, уряду не вистачає коштів, кажуть експерти.
Олександр ЖОЛУДЬ, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень:
– Така тенденція спостерігається протягом всього року. Уряд очікував інфляції та зростання економіки, а отримало спад. Бюджет на 2013 рік потрібно було переглянути ще в середині року, але цього не зроблено. Макроекономічні події вказують, що країна перебуває в рецесії (економічного спаду, – авт.) п’ятий квартал поспіль.

Щоправда, до жовтня цього року Микола Азаров заперечував проблеми з виплатами. Лише в листопаді визнав, що вони є: "За 11 місяців 2013 року в державний бюджет надійшло 309 мільярдів гривень податків. Це на 3 мільярди більше, ніж за аналогічний період минулого року, але на 34 мільярди менше, ніж передбачалося бюджетним розписом. Уряд не приховує, що проблеми в економіці позначилися на наповненні державного та місцевих бюджетів, а також на бюджетах соціальних фондів", – сказав він.
Але пенсій це стосується. Це чи не єдина стаття державних втрат, яку погашають вчасно.

Грошей немає

Молоді мами розповіли "МБ", що отримують виплати. Щоправда, із запізненням на кілька днів. А кошти за листопад виплачено.
Водночас великі проблеми залишаються з державними допомогами з безробіття. Впродовж року чернівецькі безробітні скаржилися, що кошти на рахунки надходять не рівномірно та різними сумами: можуть одноразово нарахувати 500 гривень, а може прийти 100 чи навіть 20 гривень. Ще й із затримкою на півтора-два місяці.

– У листопаді мені виплатили кошти за вересень, – каже чернівчанка Ірина.
А молодий підприємець Наталя розповіла, що в центрі зайнятості пройшла відповідні курси з навчання, написала бізнес-план і навіть вже почала займатися своєю справою. Але обіцяні програмою 10 тисяч гривень для підтримки не отримала. І наразі не відомо, коли їх дадуть. Кажуть, що грошей немає.
Яка ситуація із соціальними виплатами, чи є борги й чи справді можливі затримки, з’ясовували в керівників різних установ.
– Усі виплати здійснюють згідно із графіком. Підвищені пенсії в Чернівецькій області розпочали виплачувати з 4 грудня. А військові пенсіонери стовідсотково вже отримали пенсії за грудень, – повідомив Михайло РОМАНІВ, начальник головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області.
У Чернівецькому обласному центрі зайнятості розповіли, що спробують заборгованість погасити.

– Міністерство намагається врегулювати виплати таким чином, щоб не було затримок із виплат більше, ніж місяць, – каже Ольга ШЕВЧУК, в. о. директора Чернівецького обласного центру зайнятості. – Нарахування ми робимо за відвідуванням. Максимум зусиль докладається, щоб не було необ’єктивних виплат. Ті виплати, що заборгували за період більш ніж місяць, – закриваємо. Тобто намагатимемося повністю погасити борги за жовтень. Місячна заборгованість області становила 600 тисяч гривень. Нині отримали 2,5 мільйона на погашення виплат. А сума поточних виплат за місяць становить 7 мільйонів гривень. Тож до кінця року нам обіцяють ще певну суму на погашення виплат за листопад. Якщо буде фінансування. (Ліна НАГІРНЯК)

Думка експерта
Євген ПРОКОПЕЦЬ, фінансист:
– Нині все штучно робиться, аж дивуєшся: і з валютою – стримання курсу й із готівковим доларом – його відсутність. Для цього немає жодної підстави. Хочуть у всьому звинуватити Майдан. Хоча насправді всі працюють, а ті патріоти, які вийшли, не мають до цих проблем стосунку.
Наразі Україна не досягла домовленостей ні з Європою, ні з Росією. Ніби до кінця року обіцяють якісь вливання, але ситуація вкрай складна.
Лише по місту всіх видатків бюджету 17-18 мільйонів гривень казначейство не пропустило. Не використано для ремонту доріг 7,5 мільйона гривень. І навіть якщо ми захочемо щось зробити, то вже дороги робити зараз ніхто не буде. Держава вже залізла в кишені місцевих бюджетів і не поспішає розраховуватися. На кінець року державних боргів буде значна сума: на поточне утримання бюджетної сфери, ремонт, канцелярії, навіть зарплати зі спецкоштів затримують, лікарняні, зарплати підрядних організацій. Цілком імовірно, що частина цих боргів не буде погашена взагалі. Про неї просто забудуть.
Щоправда, рано чи пізно усі соціальні виплати та пенсії виплатять. Люди можуть не хвилюватися.
Редактор: Lina
13-12-2013, 11:42
Коментарів 0 Переглядів 3 181

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!