RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Для певних угрупувань я був небажаний мер»

Микола Федорук, якого депутати більшості в міськраді 31 березня усунули з посади, нині не дивиться місцеві новини. Він відпочиває, саджає дерева на дачі та каже, що має чудову можливість все обміркувати.

П’ятого квітня він дав "МБ" своє перше інтерв’ю після того, як покинув кабінет у ратуші.

"Депутати приходили до мене, розпускали нюні"

– Миколо Трохимовичу, чи були для вас несподівані результати голосування депутатів 31 березня?

– Не були. Я бачив розвиток того сценарію, який започаткували ще у грудні минулого року. Неприємно, звичайно, було, але несподіванкою – ні. Я до цього був готовий. Хоча говорити про те, що я сам ініціював дострокове припинення повноважень, було би не зовсім неправильно. Мені розповіли одну історію, як у 1990-х роках бандити "розводили" людей. Наприклад, до вас приходить чоловік і каже: "У мене є можливість дешево купити машину на двох. Ти даєш п’ять тисяч доларів і я – п’ять". Ви відповідаєте: "Мені не потрібна машина, я не маю можливості". Чоловік іде, а за кілька днів повертається й констатує: "У мене вже п’ять тисяч доларів є, машина вже стоїть, давай свої гроші". Ви дивуєтеся, бо нічого не обіцяли. "Але ж розмова була?" – кажуть вам. Те саме відбулося в міськраді. Я постійно закликав їх до логіки, до совісті, до закону… Але марно, там була чітка настанова говорити одне і те саме.

– Чи правда, що деякі депутати, палко критикуючи вас, за межами сесійної зали говорили, що вас підтримують.

– Більше того, вони приходили до мене, плакалися, розпускали нюні. Один прийшов до мене і каже, що його шантажують фотографіями за неформальні стосунки, а він одружений. Інший говорив, що в нього забирають бізнес. У мене є свідки цих розмов. Не знаю, чи вони нині це підтвердять, але те, що я кажу, – правда. Навіть 31 березня підходили. Але це їхні проблеми.

– Чи можна сказати, що за конфліктом у міськраді стояли кримінальні елементи, які мають великі гроші?

– Можу відповісти на ваше запитання так: це була не ініціатива депутатів міської ради. Це було тупе виконання поставлених цілей. Чим воно викликане, також зрозуміло. Тому що для певних угрупувань я був небажаний міський голова Чернівців. Вони не ризикнули, вивчивши соціологічні дослідження, виставити на вибори кандидатуру, яку хотіли. Я був свідком певної розмови. А вже потім вирішили запустити цей сценарій.

– Тобто ситуація не була би такою, якби на посаді міського голови був не Микола Федорук, а хтось інший?

– Ситуація була би не такою, якби я погодився на якісь незрозумілі умови. Можна було бути маріонеткою, виконувати забаганки і при цьому відповідати за все.

– Що плануєте робити далі?

– Сьогодні я придбав черешню, вишню і посадив на городі. А далі є чудова можливість все проаналізувати, ще раз перевірити, з ким працював. У мене був такий період понад 25 років тому, коли з виборної посади я повернувся працювати на завод. Дуже добре пам’ятаю ті часи, коли деякі люди почали переходити на інший бік дороги, коли мене бачили, щоби не вітатися. Добре пам’ятав цю ситуацію, працюючи вже на посаді міського голови. Тому для мене не буде несподіванкою, а швидше хорошим тестом, перевірити, з ким працював. Хоча завжди не любив, коли співали дифірамби. Часто це було нещиро.

– Чи замислювалися, де будете далі працювати?


– Зараз піду на біржу праці, зареєструюся. Бізнесу в мене немає, хто би що не казав.

"Жодного банкрутства міста немає"

– Віце-губернатор Георгій Галиць заявив, що Чернівці – банкрут.

– Це брехня. Жодного колапсу чи банкрутства міста немає. Не було і немає жодної затримки з виплати зарплати бюджетникам, оплати енергоносіїв… Це можуть говорити люди, які, як казав мені один із заступників голови ОДА, не відрізняють ПДВ від ДСП.

– Також запевняють, що після вашої відставки місто завалять коштами з держбюджету… Може, тепер кошти виділяють під відставку конкретного мера?

– Якщо будуть гроші, тільки радітиму. Адже я чернівчанин і залишуся ним. Хоча якби мені прямо сказали: піди у відставку і за це місто отримає мільярд, я би одразу написав заяву.

– Нині чи не найпопулярніша тема – відпустки ваших заступників. Мовляв, коли треба працювати, вони пішли відпочивати…

– Вони звернулися щодо відпусток ще до сесії. Згідно із законом, мають на це право. Треба їх запитувати про причини, але я знаю, що це самодостатні, відповідальні люди. У них є підстави, щоби також зробити деякі заяви. Жодного з них за моєю пропозицією не затвердили до складу виконавчого комітету. Вони – небажані заступники.

– Як ви ставитеся до ініціативи громади щодо перевиборів міськради?

– Підтримую, однозначно. Цю компанію треба тільки розганяти. Чув заяви, що референдум неможливий, оскільки є якесь рішення Конституційного Суду. Я такого рішення не знаю. Можливо, у них уже є свій Конституційний Суд.

– На вашу думку, чи будуть перешкоджати ініціативній групі, тиснути?

– Не виключаю цього. Ми знаємо, де живемо.

– А щодо тиску й переслідування вас?

– Я вже про це говорив. Це один із варіантів. Але хочу попередити: я цього не боюся.

– Як відреагували мери інших міст? Телефонують, підтримують?

– Звичайно. Адже створено прецедент. А головне, що минуло тільки кілька місяців після виборів. Якщо сказати, що вони шоковані, це нічого не сказати. Усі підтримують, радять берегти здоров’я. Що я і буду робити.

– Тобто створено ситуацію, коли за будь-якої влади можна мера за кілька місяців, використовуючи "бритоголових хлопців", відправити у відставку?

– Звичайно, можна.

– І Чернівці стали пілотним проектом…

– Чернівці робили багато пілотних речей. І в цьому випадку також.

– Багато експертів вважають, що за цим конфліктом стоїть чинна влада, правляча партія. Наскільки це реально?

– Не думаю, що правляча партія, а чинна влада – це однозначно.

– В області чи в центрі?

– Гадаю, в області. Хоча є покровителі і в центрі. Але не можу сказати, що це влада.

– А президент і прем’єр-міністр були інформовані про це?

– Я інформував, але не знаю реакції. І попереджав про сценарій.

– Чи вели ви тіньові переговори з організаторами конфлікту або посередниками?

-Ні.

– Знаєте, чого вони хотіли?

– Була тільки одна розмова про те, що секретарем має бути Михайлішин. Я відповів, що не знаю його і тому цю кандидатуру пропонувати не можу.

– Можливо, боротьба відбувалася лише за дві посади – директорів Калинівського ринку й аеропорту, а жертвою стали ви?

– Не знаю, мені таких запитань ніхто не ставив. Навпаки, всі підкреслювали, що це ініціатива депутатів. А кілька днів тому мені одна людина сказала: "Мені навіть у страшному сні не могло наснитися, що політику міста визначатимуть "Зельоний", "Сєдой", "Циган" і "Кабан".

– Чи може статися так, що персонажів, яких ви назвали, просто використали?

– Поживемо – побачимо. Я їх попереджав, що розберуться зі мною, а потім візьмуться за них. Не робитиму прогнозів. Але однозначно, що все було зроблено штучно, підло.

"Гнеться лише той, кого нагинають"

– Чи будуть затягувати позачергові вибори мера?

– Впевнений, що чинні місцеві керівники все зроблять, щоби затягнути вибори.

– Думали про те, хто може стати вашим наступником?

– У мене це питання завжди є: хто ж прийде з молодих? Раніше потрапив у поле зору Володимир Бешлей. Запропонував йому піти попрацювати на практичну роботу, керувати комунальним підприємством. Він відмовився. Розчарувався в ньому. Потім дуже насторожила мене так звана "молода команда". Якщо чесно, на вибори минулого року, якби були реальні претенденти, я би не йшов. Нині бачу іншу людину, яка могла би очолити місто. Але тепер його почнуть пресувати.

– Чи замислювалися над тим, що не встигли зробити? За чимось шкодуєте?


– Шкодувати немає за чим. Можливо, декого було потрібно раніше від себе віддалити. За іншим не шкодую, бо вся робота була спрямована на позитивний результат. А роботи в місті вистачить всім керівникам на десятки років. Не треба будувати ілюзій, що можна за місяць чи за рік зробити все.

– Якщо новим менеджерам, які прийшли, за рік-два нічого не вдаватиметься, чи не виключаєте, що винними будете все одно ви?


– Це вже почалося. Виявляється, грошей у місті немає, вони десь зникли. Це ж неправда.

– Хтось за ситуацію в Чернівцях, якщо вона створена штучно, буде відповідати?

– Звичайно, за все в цьому житті треба відповідати. Якщо не тут, то перед Всевишнім. Я так розумію, що будуть відповідати троє чи четверо депутатів і ті, які приєдналися до них.

– Чи не вважаєте, що наступні вибори мера міста будуть найбруднішими в Україні, із використанням криміналу, силового тиску тощо?

– Все буде залежати від громади. І я не перебільшую її роль. Гнеться лише той, кого нагинають. Якщо ми будемо такі, як частина депутатів, все може бути. І якщо не зрозуміємо, що самоврядування – не порожні слова, що не можна всіх вишикувати в шеренгу і водити строєм, що можуть бути різні точки зору, дискусії й критика, то нічого доброго на нас не чекає.
Олександр Мостіпака,
Марина Карасьова
7-04-2011, 12:12
Коментарів 0 Переглядів 7 877

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.