Медик із Чернівців розповів, чим корисний вітамін С і як визначити його дефіцит

Новини Чернівців / Здоров'я
1 335
0
Медик із Чернівців розповів, чим корисний вітамін С і як визначити його дефіцит


Багатьом людям у дитинстві давали "аскорбінку" і змушували їсти апельсини, особливо під час застуди.

У чому ж насправді полягає користь вітаміну С?

Матеріал на цю тему підготував лікар-методист ДУ "Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", д.мед.н., професор кафедри гігієни та екології БДМУ Тарас Кметь, пише molbuk.ua



7 фактів про користь вітаміну С:

- Захищає організм від шкідливих факторів навколишнього середовища шляхом підвищення детоксикаційної функції печінки та посиленого виведення з організму токсичних речовин, радіонуклідів, солей важких металів, нітратів;

- Оберігає "хороший", тобто екзогенний холестерин від окиснення, сприяє зниженню рівня "поганого" (ендогенного) і запобігає розвитку атеросклерозу та відповідно, його наслідків (інсульту, інфаркту міокарду тощо);

- Стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл - тим самим захищає наш організм від вірусних та бактеріальних інфекцій;

- Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою міцності опорно-рухового апарату та пружності шкіри, забезпечує еластичність та резистентність кровоносних судин;

- Бере участь у процесах метаболізму, захищає білки, ліпіди та вуглеводи від ушкодження активними формами кисню;

- Прискорює процеси загоєння ран;

- Допомагає організму засвоювати залізо, тому є необхідним в раціоні людей із залізодефіцитними анеміями, молодих жінок з надмірними менструаціями;

Відсутність у харчовому раціоні аскорбінової кислоти (авітаміноз С) викликає захворювання під назвою "цинга", що проявляється кровоточивістю ясен та ламкістю судин. Нестача вітаміну С (гіповітаміноз С) призводить до різкого зниження опірності організму до вірусних та бактеріальних захворювань.

​Запідозрити нестачу вітаміну С можна за такими ознаками: зниження працездатності, блідість шкірних покривів; швидка втомлюваність, зниження уваги, тривале загоєння ран, порушення сну. Добова потреба вітаміну С для дорослої людини становить 60-110 мг.

Аскорбінова кислота органічного походження не синтезується людським організмом.

Основними природними джерелами цього водорозчинного вітаміну є свіжі фрукти та овочі, зокрема цитрусові, ківі, відвар шипшини, обліпиха, квашена капуста, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.

Слід зауважити, що під час термічної обробки продуктів (тривале кип’ятіння, тушкування) кількість вітаміну С зменшується. Також через хорошу розчинність цього вітаміну у воді не слід перед споживанням довго вимочувати овочі та фрукти.

Зазначається, що для більшості людей збалансоване харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С в організмі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Не перевищуйте швидкість: де у Чернівцях працюють камери, які фіксують порушення ПДР
У Чернівцях завтра перекриють завантажену вулицю: будуть обрізати дерева
Контролювали весь повітряний простір Європи: відомий мандрівник показав колишній секретний об’єкт на Буковині - відео
Витягати з того світу – це просто робота: Чернівецький центр екстреної медичної допомоги очолив рейтинг успішних реанімацій в Україні
ексклюзив
Чернівчан просять достойно провести загиблого солдата Василя Зельмановича
На Буковині модернізують залізничний пункт пропуску через українсько-румунський кордон
Місця вистачає не всім: у яких школах діти навчаються змішано через малі укриття
Нинішній епідсезон на Буковині був важким: від грипу померло четверо людей
Герої Буковини: під час виконання бойового завдання загинув Григорій Малиш
ЧТУ хоче купити три нові тролейбуси за 50 мільйонів гривень
Кава в офісі може бути небезпечною: вчені розповіли, як найкраще заварювати напій
Який хліб краще купувати: дієтологи назвали 6 найкорисніших сортів
Що їсти ввечері, щоб схуднути: 5 найкращих продуктів
Банани простоять два тижні: як їх треба правильно зберігати
Названо простий спосіб, який допоможе назавжди позбутися мігрені
5 сирів, які допоможуть вам залишатись здоровими: ви здивуєтесь, який з них перший
Шпинат щодня: користь чи шкода для здоров'я?
Допомагають відростити довге волосся. 9 продуктів з високим вмістом біотину
Ось що трапиться з організмом, якщо їсти яблука кожного дня
Як дожити до 100 років і залишитися здоровим: докторка розкрила секрети довголіття

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм