RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Марія КАТЕРИНЮК із села Самакова своїм прикладом доводить – мрії не мають терміну здійснення.

Жінка все життя мріяла бути вчителькою. Тож коли з’явилася така можливість, у 44 роки вона вступила на навчання в ЧНУ. Ба більше, отримала бюджетне місце, йдеться в публікації "МБ".



"Вирішила таки спробувати"

Пані Марія розповідає, що закінчивши дев’ятий клас, вона перевелася на вечірню форму навчання, адже до школи було далеко ходити. Тим паче, роботи на той час вистачало. Вже у 15 років дівчина пішла працювати дояркою. У 17 вийшла заміж. Згодом з’явилися дітки. Їх у пані Марії шестеро, тож турбот побільшало. Працювати треба було і на городі, і в стайні. А ще доглядати дітей. Тож мрію про вчителювання довелося відкласти.

– Я давно мріяла бути вчителькою, але не було як: господарство, діти. Я насамперед дбала, щоб вони отримали хорошу освіту. Так і склалося. Дочка Марія навчається на фізико-математичному факультеті на третьому курсі. Син Михайло – у транспортному фаховому коледжі, зараз на другому курсі. Тетяна, найстарша дочка, закінчила магістратуру на юридичному факультеті, зараз працює заступницею голови в нашій Конятинській сільській раді. Син Назарій закінчив Сторожинецький лісовий коледж, вже одружений і має дітей. Дочка Христина закінчила магістратуру зі спеціальності "Початкова освіта" у ЧНУ, зараз живе в Бельгії й працює там учителькою в школі. Найменша донька Соломія навчається у третьому класі, – розповідає жінка.

Саме діти пані Марії і спонукали її більше не відкладати мрію і вступити на навчання.

– Мені доньки завжди казали, що я зможу скласти незалежний мультипредметний тест (НМТ), що в мене все вийде. Вони мене дуже підтримували. А я завжди казала: "Не морочте голову, буде людям на сміх". А вони потайки самі мене зареєстрували на тестування. Тоді моя донька Марічка також вступала на навчання. І вже в травні вона мені сказала, що підтвердила в системі, що я з’явлюся на тестах. Я була впевнена, що не зможу написати НМТ, і не мала коли до нього готуватися. Нам з дочкою випало складати тести в один день у Путилі. Я їхала лише підтримати доньку, але не збиралася йти на НМТ. Однокласники почали кепкувати з Марічки, що вона взяла маму. А вона каже: "Мама теж буде писати тест". Тоді я вирішила таки спробувати. І склала тести доволі непогано. Математика для мене була складною. А от історію й українську мову я склала краще, ніж на прохідний бал. Адже мені ці предмети ще в школі давалися легко, – каже жінка.

"Перед навчанням сильно переживала"

Попри гарні результати НМТ, пані Марія все ще вагалася, чи вступати на навчання. Відкладала це рішення до останнього дня реєстрації. Та донька все ж переконала маму й допомогла їй подати документи.

Вартість навчання становила 24 тисячі гривень. Тож жінці довелося продати корову й телятко, щоб його оплатили.

– І чоловік, і мама почали з мене сміятися, коли я сказала, що їду подавати документи на навчання. Але ми з донькою таки поїхали. Мене зарахували на спеціальність "Початкова освіта, психологія і соціальна робота". Я оплатила навчання. Та згодом мені зателефонували й сказали, що перевели на державну форму навчання й повернуть кошти. Моїй радості не було меж. Це додало ще більше мотивації добре навчатися, – каже жінка.

Марія Катеринюк вже успішно закінчила другий курс. Попри кепкування односельців, вона чудово вписалася в студентський колектив.

– Перед навчанням я дуже хвилювалася. Деякі наші викладачі молодші за мене. Але до мене гарно ставляться, викладачі вміють знайти підхід до кожного. Навчання відбувалося онлайн. Було складно, світло вимикали, інтернет зникав. Бувало що й плакала, нервувалася. Але опановувала себе й продовжувала. Навчання мені дуже подобається, всі предмети мені цікаві. Мрію, що після закінчення навчання я зможу знайти роботу в школі й стати вчителькою. Адже діток дуже люблю, – розповідає пані Марія.

– Не варто нехтувати своїми мріями. Ми не знаємо, що на нас чекає завтра. Навіть попри страх, що нічого не вийде, варто спробувати, – зауважує жінка.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
Учора, 14:19
Коментарів 0 Переглядів 3 251

Теги -

Раніше мер Клічук повідомляв, що територію облаштують за меценатські кошти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Раніше мер Клічук повідомляв, що територію облаштують за меценатські кошти


Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом

На полях кластера "Картопля" Компанії "Контінентал" приступили до збору врожаю. Викопувати почали ранні продовольчі та насіннєві сорти культури. Роботи стартували на Львівщині та Тернопільщині. Загалом у цьому сезоні Компанія вирощує картоплю на площі 1870 га у Львівській і Тернопільській областях: 1150 га займає чипсова, 429 га — продовольча та 292 га — насіннєва.


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Ідея акції в тому, щоб давати нове життя вживаним ноутбукам, планшетам, смартфонам і перетворювати їх на реальний інструмент для навчання. Таким чином можна підтримати родини, яким дійсно потрібен цей подарунок.

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя