Після початку повномасштабної війни житель Новодністровська Павло ТУРЕЦЬ побачив відеосюжет на ютубі: люди з Коломиї готували сухі борщі військовим. Чоловік надихнувся ідеєю їх створення, адже хотів бути корисним для тих, хто мобілізувався наступного дня після вторгнення.
Наразі активно бере участь у виготовленні такого борщу вже п’ять-шість людей.
Про це йдеться у матеріалі molbuk.ua
"Я запитав у хлопців, чи потрібні їм ці сухі борщі, вони погодилися. Ми вирішили зробити першу партію, відправили військовим. Після того робота почала кипіти", – каже Павло Турець.
"Найважче працювати з картоплею"
Створення сухого борщу полягає в тому, що нарізані чи натерті овочі розкладають у сушарку. Потім їх фасують по 170 грамів у кожен пакет. Однієї порції вистачить на чотирьох людей.
"У такий борщ входять всі основні овочі: картопля, морква, буряк, капуста. Усе сушене. Також томати, паприка, перець, суміш трав, часник. Найважче працювати із картоплею, адже заводське пюре проварюють, і після того воно миттєво висихає. А якщо це робити в домашніх умовах, то спочатку треба картоплю запекти, перемолоти в м’ясорубці, висушити й подрібнити. Це дуже затратний процес, тому ми цим не займаємося, а купуємо одразу готове пюре", – говорить Павло Турець.
Щоб приготувати 200 порцій сухого борщу треба десять кілограмів сушеного буряка та шість кілограмів моркви (з п’яти кілограмів сирої моркви виходить пів кілограма сушеної).
"Інколи закуповуємо сушену моркву, адже можемо не встигнути заготовити її. У нашій команді на постійній основі волонтерять п’ять-шість людей. Інколи залучаємо інших, якщо не встигаємо. Щоб насушити 200 порцій борщу, треба місяць працювати. Це пов’язано з тим, що багато хто з нас постійно на роботі. Також треба враховувати, що процес одного сушіння займає 10-11 годин", – ділиться волонтер.
Команда працює за певною методикою. Одні сушать буряк, інші – капусту. Потім всі збираються, щоб фасувати борщі.
"Я маю дві сушарки. Мої знайомі – по одній", – розповідає чоловік.
Приготувати готовий сухий борщ, можна двома способами. Перший: запарити страву в термосі, однак він тоді трохи хрустітиме, оскільки борщ не повністю приготується.
Другий варіант – зварити страву у двох літрах окропу протягом 10-15 хвилин, щоб була наваристою. Також у борщ можна додати тушковане м’ясо чи консервовану квасолю.
Чоловік зазначає, що таку страву готують радше бійці на віддалених позиціях. Адже у військових на нулі часто немає часу, щоб приготувати їжу.
"Чому в сухий борщ не додають м’ясо"
"М’ясо також можна сушити, але така порція буде вартувати 80-90 гривень. А порція овочевого борщу коштуватиме 40 гривень. Оскільки овочі нам надають небайдужі люди, то з цим легко. Зі своїх коштів ми платимо лише за електроенергію", – ділиться Павло Турець.
Якщо зберігати пакетики сухого борщу в правильних умовах, то він буде смачним і через три-чотири місяці.
Перші партії страви волонтери виготовляли 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Потім передавали військовим із ТРО, які родом із Дністровського району.
"Ми кілька разів передавали нашу продукцію на Миколаївський напрямок. Також багато хто звертався, щоб узяти 10-20 пачок на так зване тестування. Раніше ми вели облік, хто й скільки, куди бере. Проте зараз звітності не вимагаємо, адже знаємо, що військовим зараз ніколи робити фотозвіт", – каже волонтер.
Загалом команда виготовила приблизно дві тисячі порцій.
Як допомогти волонтерам:
Картка "ПриватБанку":
5168 7520 1565 4141 Тетяна Данилюк
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram