Команда волонтерів з Буковини виготовляє сухі борщі

Новини Чернівців
1 660
0

Після початку повномасштабної війни житель Новодністровська Павло ТУРЕЦЬ побачив відеосюжет на ютубі: люди з Коломиї готували сухі борщі військовим. Чоловік надихнувся ідеєю їх створення, адже хотів бути корисним для тих, хто мобілізувався наступного дня після вторгнення.

Наразі активно бере участь у виготовленні такого борщу вже п’ять-шість людей.

Про це йдеться у матеріалі molbuk.ua



"Я запитав у хлопців, чи потрібні їм ці сухі борщі, вони погодилися. Ми вирішили зробити першу партію, відправили військовим. Після того робота почала кипіти", – каже Павло Турець.



"Найважче працювати з картоплею"

Створення сухого борщу полягає в тому, що нарізані чи натерті овочі розкладають у сушарку. Потім їх фасують по 170 грамів у кожен пакет. Однієї порції вистачить на чотирьох людей.

"У такий борщ входять всі основні овочі: картопля, морква, буряк, капуста. Усе сушене. Також томати, паприка, перець, суміш трав, часник. Найважче працювати із картоплею, адже заводське пюре проварюють, і після того воно миттєво висихає. А якщо це робити в домашніх умовах, то спочатку треба картоплю запекти, перемолоти в м’ясорубці, висушити й подрібнити. Це дуже затратний процес, тому ми цим не займаємося, а купуємо одразу готове пюре", – говорить Павло Турець.

Щоб приготувати 200 порцій сухого борщу треба десять кілограмів сушеного буряка та шість кілограмів моркви (з п’яти кілограмів сирої моркви виходить пів кілограма сушеної).

"Інколи закуповуємо сушену моркву, адже можемо не встигнути заготовити її. У нашій команді на постійній основі волонтерять п’ять-шість людей. Інколи залучаємо інших, якщо не встигаємо. Щоб насушити 200 порцій борщу, треба місяць працювати. Це пов’язано з тим, що багато хто з нас постійно на роботі. Також треба враховувати, що процес одного сушіння займає 10-11 годин", – ділиться волонтер.

Команда працює за певною методикою. Одні сушать буряк, інші – капусту. Потім всі збираються, щоб фасувати борщі.

"Я маю дві сушарки. Мої знайомі – по одній", – розповідає чоловік.

Приготувати готовий сухий борщ, можна двома способами. Перший: запарити страву в термосі, однак він тоді трохи хрустітиме, оскільки борщ не повністю приготується.

Другий варіант – зварити страву у двох літрах окропу протягом 10-15 хвилин, щоб була наваристою. Також у борщ можна додати тушковане м’ясо чи консервовану квасолю.

Чоловік зазначає, що таку страву готують радше бійці на віддалених позиціях. Адже у військових на нулі часто немає часу, щоб приготувати їжу.



"Чому в сухий борщ не додають м’ясо"

"М’ясо також можна сушити, але така порція буде вартувати 80-90 гривень. А порція овочевого борщу коштуватиме 40 гривень. Оскільки овочі нам надають небайдужі люди, то з цим легко. Зі своїх коштів ми платимо лише за електроенергію", – ділиться Павло Турець.

Якщо зберігати пакетики сухого борщу в правильних умовах, то він буде смачним і через три-чотири місяці.

Перші партії страви волонтери виготовляли 82 окремій десантно-штурмовій бригаді. Потім передавали військовим із ТРО, які родом із Дністровського району.

"Ми кілька разів передавали нашу продукцію на Миколаївський напрямок. Також багато хто звертався, щоб узяти 10-20 пачок на так зване тестування. Раніше ми вели облік, хто й скільки, куди бере. Проте зараз звітності не вимагаємо, адже знаємо, що військовим зараз ніколи робити фотозвіт", – каже волонтер.

Загалом команда виготовила приблизно дві тисячі порцій.

Як допомогти волонтерам:

Картка "ПриватБанку":

5168 7520 1565 4141 Тетяна Данилюк








Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

17:52
Не пробачимо ворогу: на Буковині попрощалися із Героєм Сергієм Шкоропадом
17:43
Шкірку від авокадо не треба викидати: в чому її суперкористь
17:22
Трьох захисників з Буковини посмертно нагородили державними відзнаками
17:05
Тішать око: на Буковині розквітли перші весняні квіти - фото
16:44
Гастроентерологи назвали 5 найгірших продуктів для травлення
16:27
Життя в Словаччині: поради щодо культурної адаптації для українських студентів*
реклама
16:22
Знову сумна звістка: на війні загинув буковинець Володимир Валуєв
16:02
На Буковині затримано банду, яка виготовляла фальшиві документи з голограмами
15:42
У Чернівцях попрощаються із загиблим Героєм Сергієм Бірюковим
15:22
Секрет густого волосся: додайте до раціону цей сухофрукт!
14:57
Посадять десятки магнолій та сотні лаванд: у Чернівцях на озеленення витратять понад два мільйони гривень
14:42
Коли можна їсти цибулю, яка проросла, і коли — ні, розповіли експерти
14:21
На Буковині вп’яте не відбувся аукціон з продажу комбінату хлібопродуктів у Неполоківцях
13:58
У Кремлі підтвердили переговори Путіна і Віткоффа: заявили про "обережний оптимізм"
13:37
На Буковині колишній податківець допомагав продавати фальсифікований алкоголь та цигарки
13:20
В Україні різко погіршиться погода: де випаде сніг
12:59
Курс валют у Чернівцях 14 березня
12:41
Справжній козак: у Чернівцях народився хлопчик, вагою 5 кілограмів
12:19
Секретарка міськради Чернівців заробила за рік майже мільйон гривень
11:59
В МЗС відреагували на заяви Путіна про мир
11:40
"Це фільтр організму". Дієтолог назвала 4 речі, які зроблять нирки здоровішими
11:20
У Чернівцях аферисти видурили у жінки 32 тисячі
11:00
На Буковині вщент згорів автомобіль
10:40
Реєстрація на НМТ 2025: скільки триватиме та що змінилося у новому році
10:20
Окупанти атакували Україну безпілотниками: скільки вдалося збити
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм