На чому смажити: дієтологиня назвала олії, які підходять для цього і яких треба уникати

новини / Здоров'я
362
0
На чому смажити: дієтологиня назвала олії, які підходять для цього і яких треба уникати


Вибираючи олію для смаження, важливо враховувати її смак і точку димлення, тобто температуру, при якій олія починає диміти, а жир – розщеплюватися.

Про це пише УНІАН.



"Яку олію обрати, залежить від того, що ви готуєте та як. Наприклад, деякі олії мають більш насичений смак, тоді як інші більш нейтральні", - пояснила зареєстрована дієтологиня Сара Анзловар.

За її словами, з погляду здоров’я, варто обирати олії, багаті на ненасичені жири, особливо мононенасичені, зокрема оливкову та авокадову, а також ті, що містять поліненасичені жири, як-от ріпакова. Дієтологиня зазначила, що ці жири підтримують здоров’я серця та можуть зменшувати запалення.

Спираючись на наукові дані, видання назвало найкращі олії для смаження та ті, яких варто уникати.

Чотири найкращі олії для смаження

1. Оливкова


Оливкова олія - один із найкращих варіантів для приготування їжі. Вона складається переважно з мононенасичених жирних кислот, містить вітамін Е та інші корисні рослинні сполуки.

Користь оливкової олії для здоров'я добре вивчена та досліджена. Її вживання пов'язане, зокрема, зі зниженням рівня серцевих захворювань. Також цей продукт позитивно впливає на мікробіом кишківника, що у свою чергу корисно для мозку й серця.

Крім того, цей продукт багатий на поліфеноли, які мають антиоксидантні властивості. Так, в олії екстра вірджин вищий рівень поліфенолів, ніж у її рафінованих видах. Температура димлення оливкової олії екстра вірджин становить від 177 до 210 ⁰С, що робить її ідеальною для пасерування і запікання.

Різні види оливкової олії також мають різні смаки. Серед них ви можете обрати ту, яка вам підійде для заправки салатів.

2. Олія авокадо

Олія авокадо багата на мононенасичені жири та антиоксиданти, зокрема поліфеноли, які зменшують запалення та корисні для серця. Мононенасичені жири є основним видом жирів в цій олії. Авокадо багате на антиоксиданти, які допомагають підтримувати стабільність олії, а також корисні для вашого організму, оскільки мінімізують пошкодження клітин.

Оскільки олія авокадо має вищу точку димлення - понад 200 °C - вона є гарним вибором для смаження. Крім того, цьому сприяє і її нейтральний смак.

3. Сафлорова олія

Сафлорова олія походить з рослини сафлор і схожа на соняшникову олію. Вона містить як мононенасичені, так і поліненасичені жирні кислоти. Також у її складі більше поліненасичених жирів, зокрема лінолевої кислоти.

Одне дослідження показало, що сафлорова олія допомогла зменшити обхват талії, артеріальний тиск та інсулінорезистентність порівняно із плацебо у людей з метаболічним синдромом. Крім того, поліненасичені жири в сафлоровій олії пов'язані зі зниженням рівня холестерину ЛПНЩ та тригліцеридів.

Це відносно нейтральна олія з високою температурою димлення, що робить її гарним вибором для смаження, випікання та використання в маринадах і соусах.

4. Ріпакова олія

За словами Анзловар, ріпакова олія містить поліненасичені жири, зокрема омега-3.

Ця олія разом із сафлоровою, соняшниковою, кукурудзяною, арахісовою, кунжутною та іншими належать до категорії "олій з насіння". Багато експертів вважають цю групу шкідливою для здоров'я, але дослідження цього не підтверджують, пише видання.

"Ваше серце подякує вам за вибір ріпакової олії, оскільки вона має низький вміст насичених жирів і може допомогти захистити ваше серце, знижуючи рівень холестерину ЛПНЩ та покращуючи співвідношення хорошого та поганого холестерину", - йдеться у публікації.

Крім того, вона має високу точку димлення, відносно нейтральний смак та низьку ціну, що робить її універсальним варіантом для приготування їжі, наголосила Анзловар.

Три олії, на яких смажити не можна

1. Лляна олія

Насіння льону та олія з нього, безперечно, корисні для здоров'я. Вони знижують ризик діабету, серцевих захворювань та остеопорозу, містять переважно поліненасичені жирні кислоти та деякі мононенасичені жири. Також ці продукти мають у своєму складі значну кількість омега-3 жирних кислот.

Утім, у лляної олії відносно низька температура димлення, тому вона не дуже підходить для приготування їжі. Проте з неї можна зробити чудову заправку для салатів.

2. Пальмова олія

Близько половини жирних кислот, що містяться в пальмовій олії, є насиченими, які збільшують ризик серцевих захворювань. Крім того, виробництво пальмової олії може бути шкідливим для навколишнього середовища.

3. Олія волоського горіха

Олія волоських горіхів - одна з найкорисніших для серця, мозку, кишківника. Тому не ігноруйте волоських горіхів у своєму раціоні. Тим часом олія волоських горіхів не завжди є гарним вибором для смаження через низьку температуру димлення.

Олія волоського горіха також має коротший термін придатності, ніж інші олії, тому, якщо ви використовуєте її для заправки салатів, зберігайте її в холодильнику.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: