Фудфлористика – це виготовлення букетів з їжі. Останнім часом вони стають дедалі більше популярними, зокрема в Чернівцях та області.
Юлія Макаренко з Новоселиці – одна з небагатьох в Україні майстринь-фудфлористок, за плечима якої дві школи бізнесу та вивчення секретів виготовлення їстівних букетів за кордоном.
Свого часу жінка закінчила економічний факультет ЧНУ. Працювала в державних структурах. Та, маючи творчу вдачу, захопилася тим, що стало змістом її життя. Її в цьому підтримують рідні та всі, хто знайомий із витворами її рук і фантазії, йдеться в матеріалі "МБ".
Влаштовує майстеркласи для діток– Головні умови створення букетів із їжі – естетичний вигляд і свіжість продуктів, – ділиться пані Юлія. – Ще в ХІХ столітті журналіст Джордж Сала так описував домогосподарку в Лондоні: ‹Вона легко набирала овочевий букет із пастернаку, моркви й ріпи". У ХХ столітті букети з овочів почали створювати в різних країнах для просування ідей здорового способу життя. Нині мистецтво перетворення фруктів і овочів на красиві композиції стало набагато доступнішим завдяки майстеркласам і курсам. Гарне може бути їстівним! Гості спочатку милуються шедевром, а потім його споживають. Букетом троянд нині нікого не здивуєш. А от букетом з улюблених фруктів – так! Сучасна фудфлористика вимоглива й до питань свіжості й гігієни. Значну увагу треба приділяти й зберіганню продуктів. А загалом це досить практичний подарунок для чоловіка, жінки, дитини.
На жаль, в Україні немає професійних шкіл, а справжніх фахівців фудфлористики можна на пальцях полічити. За словами Юлії Макаренко, колись у Новоселиці кілька дівчат намагалися виготовляти фруктові букети. Щоправда, їм цей бізнес не вдався. Юлія зацікавилася фудфлористикою після того, як її мама-вчителька принесла додому їстівний букет.
Нині в центрі Новоселиці підприємиця винаймає невелике приміщення, де експонуються витвори Юлиних та рук її вихованців. Їй допомагають син Дмитро, дочка Ксенія, місцеві школярі. Підтримують і батьки, і чоловік-фронтовик Анатолій, із яким Юлія познайомилася свого часу в художній школі.
– Нині діти вже не хочуть малювати олівцями, а хочуть щось робити руками, – продовжує майстриня. – Вони такі фантазери, що я вчуся від них. Діти передають мені творчу енергію. Коли син зробив перший букетик, то був дуже щасливий. Двічі на місяць влаштовую майстеркласи. Уже їх відбулося п’ять, у яких взяло участь 84 дитини. Наймолодшим учасникам було чотири рочки. Участь у заняттях беруть і дорослі. Дітям видаю після майстеркласів дипломчики, які стимулюють до подальшої творчості. Фудфлористика – це та справа, яка потребує фундаментальних знань. Перевірила це на собі, бо займаюся цим чотири роки, – зауважує Юлія.
Замовників на продукцію у Юлії Макаренко вистачає. Вони не лише з Новоселиці, а й із Львова, Тернополя, Рівного, Івано-Франківська, Дніпра та інших міст.
Рибні беруть священники, солодкі – жінкиТа справа не скільки в бізнесі, стільки в захопленні цією справою. Свої секрети пані Юлія залюбки передає дітям. І це вивищує її серед майстрів фудфлористики. Її вихованці займаються і декупажем, і виготовляють картини з каміння та інших природних матеріалів. Під час лісових прогулянок збирають жолуді, мох, коріння дерев, які потім перетворюють на мистецькі витвори.
Що ж стосується їстівних букетів, то один такий Юлія Макаренко збирає за годину. Вони можуть бути м’ясними, з риби, раків, суші. Найбільше рибні букети замовляють священники, солодкі – жінки та діти.
– Чимало виробів замовляє наша діаспора в Італії. Італійці теж залюбки її беруть. Вторговані в такий спосіб гроші українці переказують на потреби ЗСУ, – каже Юлія. – Продукція у нас якісна. М’ясні вироби беремо у трьох перевірених виробників. Вони виготовляють ковбаски за італійськими технологіями. Кожен виріб має свій термін придатності. Скажімо, ковбасний чи сирний – до 24 годин у прохолодному місці. З чипсів – до одного тижня в обгортці, з креветок і раків – до 12 годин, букет із горіхів і сухофруктів – до одного місяця в обгортці в прохолодному місці, фруктові букети – до двох днів. Кращих подарунків на іменини чи свята годі й зайти.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-03-2024, 13:40
0
5 756