RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


На турбазу до Банилова-Підгірного на початку повномасштабної війни переїхав дитячий будинок із Харкова. Кореспондент "МБ" побував у Харківському обласному центрі соціальної підтримки дітей та сімей "Гармонія" і побачив, як там живуть дітки.



Читайте також: У Чернівцях з двох сімей вилучили вісім дітей: вони зараз перебувають у лікарні - відео




На воротях нас зустрічає охоронець і проводить до директорки Харківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей "Гармонія" Алли Трохименко.

"Війну відчули з першої хвилини"



Познайомившись, жінка розповідає, що 25 квітня буде рік, як вони тут живуть. Війну дитбудинок зустрів одним із перших, адже знаходиться на околицях Харкова – в районі Салтівки, яка сильно постраждала під час боїв.

– Після початку повномасштабної війни ще тиждень пробули в Харкові. Наша будівля знаходилася на околицях Салтівки, тому війну відчули з першої хвилини. У нас не було бомбосховища, ховалися з дітьми в підвалі. Там проходили труби опалення та була маленька електрощитова. Там ми намагалися сховатися. У нас на руках – шестеро дітей до року, а наймолодшій – лише два місяці. Діти плачуть, мало повітря, дуже гарячі труби, не дай Боже, якась дитина торкнеться… А навколо – війна, – згадує пані Алла. – Не знаю, як ми вижили, просто робили все, щоб врятувати дітей.

"У діток тут є все для нормального життя"



Добиралися до Чернівецької області довго. Добу діти пробули в Полтаві, де також було небезпечно, далі перебралися до Львова, після чого – на Івано-Франківщину, де пробули понад місяць.

– Ми проїхали дуже довгий шлях. З нами було 53 дитини, а вихователів – лише четверо. Були у Львові дві доби, потім на Прикарпатті, в монастирі. Лише 25 квітня завдяки благодійному фонду "Добродійаріум" прибули до Банилова-Підгірного. Фонд нам допоміг переїхати сюди на туристичну базу "Перлина гір". Вони також зробили ремонт, купили меблі, обладнання, адже до нас тут не було нічого. У діток наразі є все для нормального життя, – каже А. Трохименко.







Жінка розповідає, що всім їм в селі дуже подобається, адже тут не чутно вибухів, дітки прижилися і вже забули, що вони перетерпіли рік тому.

– Діти вже заспокоїлися і не хочуть повертатися. Коли читаємо новини про обстріли Харкова, стає страшно, а тут спокійно, гарно, свіже повітря, дуже добрі люди, – ділиться директорка.

Місцеві радо прийняли харків’ян.

– У дитбудинку зараз працює понад 50 людей із села. Нас тут дуже добре прийняли тутешні діти і дорослі. Багато в чому посприяла директорка місцевої гімназії. Місцева влада нас підтримує, старостат приділяє багато уваги та допомагає. Не відчуваємо, що ми чужі, а, навпаки, злилися в єдине з селом, – каже директорка.

"Дітям тут цікаво"



Дитячий садок у селі не працює, а в центрі є вихователі, тому молодші дітки навчаються тут. Діти шкільного віку ходять до школи. У "Гармонії" для дітей постійно організовують цікаве дозвілля.

– На базі є спортзал, кіно- та актовий зал, працює музичний керівник. Проводимо також майстеркласи із приготування їжі, деколи їздимо в розважальні центри до Чернівців. Є багато місцевих екскурсій. Дітям тут цікаво, адже до цього вони ніколи не були в горах, – розповідає А. Трохименко. – Коли ми лише приїхали, багато дітей запитувало: "Чи далеко тут метро?" Потім звикли, познайомилися з селом і зараз почуваються дуже комфортно. Та деякі все ж хочуть повернутися, бо в Харкові залишилися друзі, родичі. Домівка є домівка.

На подвір’ї центру є два дитячі майданчики, де діти можуть погратися. Там дві великі ковзанки, пісочниці, гойдалки. Поки ми обдивлялися територію, п’ятеро діток не гралися, а прибирали на майданчиках.

– Зазвичай я граюся на цьому майданчику, проте сьогодні з друзями вирішили прибрати на подвір’ї. Мені тут дуже подобається, у нас гарні вихователі, директорка. А ще тут дуже гарно, бо є гори, – розповідає 10-річний Артур.



За малими працівниками спостерігає вихователька.

– Діти зранечку прокидаються, застеляють ліжечка, прибирають у кімнатах, одягаються та снідають. Потім ідуть до місцевої школи. Після школи обідають і гуляють. По обіді вчать уроки, а далі розважаються. Наші вихованці дуже талановиті. Вони люблять малювати, займаються бісероплетінням, танцями, декламують вірші. До того ж центр дав нам робочі місця, бо в селі важко працевлаштуватися, – каже жителька села Банилів-Підгірний, вихователька середньої групи Оксана Нагорська.



Директорка проводить мене в кімнати для навчання, де розмістили по 8-10 парт. Далі заходимо в кімнату розваг. П’ятеро дітей, не звертаючи на мене уваги, дивляться мультик. У кімнаті чимало іграшок, книжечки.

Прямуємо в їдальню, де п’ять разів на день дітки харчуються.

– Для діток готуємо меню від Євгена Клопотенка. Найбільше вони полюбляють їсти вареники з капустою та м’ясом, супи, борщі, фрукти. На сніданок зазвичай у нас молочна каша, салат, фрукти. На обід варимо супи або борщ, картопляне пюре або рис з котлетами. На вечерю може бути щось рибне, як-от, котлети чи риба в соусі бешамель. На полуденок можемо приготувати якусь випічку, пудинг, сирники. Що діткам подобається, те й готуємо, – говорить місцева жителька Антоніна, яка працює на кухні.
Прощаємося з директоркою та персоналом. Коли виходжу, чую як малеча, яка грається на майданчику весело кричить мені: "До побачення!".



Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
24-03-2023, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 4 782

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.