RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



На Буковині та в Чернівцях можливі шести- та семибальні землетруси, а раз на п’ять тисяч років – і восьмибальний.

Нещодавній землетрус у Туреччині та Сирії забрав життя десятків тисяч людей і спричинив величезні руйнування.

– Україна розташована на північній окраїні того самого сейсмічного пояса, в якому відбулися землетруси в Туреччині та Сирії. Тому на нашій території також можуть відбуватися сильні землетруси – вважає директор Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера. – Найбільша небезпека існує на території південно-західних областей України через те, що вони найближче розташовані до так званої зони Вранча. Вона є частиною потужного сейсмоактивного пояса, який тягнеться через Середземне море, Грецію, Крим, Кавказ. Тут весь час періодично відбуваються землетруси. Однак передбачити підземні поштовхи неможливо.

Про це йдеться у публікації "МБ", пише molbuk.ua



Як розповіли сейсмологи Головного центру спеціального контролю, сейсмічна небезпека території України зумовлена джерелами землетрусів, що розташовані в Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Одеській областях та Автономній Республіці Крим.

Розломи перетинають центр Чернівців

– Наші прилади відреагували на землетруси у Туреччині та Сирії. Вони фактично наклалися на підземні поштовхи в районі гір Вранча, що в Румунії. Чи були вони якось пов’язані між собою та чи вплинуть на подальшу ситуацію – важко передбачити. У багатьох країнах виділяють величезні кошти на вивчення землетрусів, а результат практично нульовий, – каже Андрій Ніколаєв, провідний фахівець навчально-наукової геофізичної обсерваторії Чернівецького національного університету. – Землетрус – це не та подія, яка відбувається миттєво. Енергія накопичується десятками років. А потім дає себе знати у вигляді розривних порушень земної кори, звідки сейсмічні хвилі розповсюджуються на великі відстані. Землетрус у Туреччині відбувся на відносно невеликій глибині – майже 20 кілометрів. Тому він був більш локального характеру.

За словами науковця, є три чинники, які можуть спричинити сильні підземні поштовхи на Буковині та в Чернівцях.

"Це передусім місцеві тектонічні розломи, що можуть давати до п’яти балів. Один із найпотужніших проходить за горою Цецино на глибині 40-50 кілометрів. Два розломи перетинають центр Чернівців. Досить небезпечний Сторожинецький розлом. Він спричинив у 1950 році п’ятибальний землетрус, – пояснив пан Андрій. – Друга небезпечна зона знаходиться у районі Новодністровська. За кілька останніх років тут відбулося п’ять відчутних землетрусів магнітудою 4, 5 бала. Але в цьому районі ймовірні підземні поштовхи навіть магнітудою 6-7 балів, правда, дуже локально. Усі великі річки, зокрема і Дністер, знаходяться в зоні тектонічних розломів, які генерують землетруси. Тому цей район сейсмічно активний".

Передвісники – домашні тварини та змії

Та найнебезпечнішою, на думку фахівця, є зона гір Вранча в Румунії, що знаходиться приблизно за 300 кілометрів від Чернівців.



– Центр землетрусу пролягає на великій глибині – близько 100 кілометрів від поверхні землі. Особливістю гір Вранча є те, що вони знаходяться у стані постійної підготовки до поштовхів. Але у цьому районі часто відбуваються маленькі землетруси, тож частина енергії виходить, не накопичуючись до критичної маси, – розповів Андрій Ніколаєв. – Наша сейсмічна станція майже щодня реєструє два-три землетруси в один бал. Люди їх не відчувають. Проте в Чернівцях раз на тисячоліття може статися землетрус силою сім балів. А раз на п’ять тисяч років, можливо, й вісім. Проте ніхто не знає, відколи почався цей відлік.

Останній сильний землетрус у Чернівцях стався четвертого березня 1977 року магнітудою п’ять-шість балів. Середньостатистична перерва між вранчівськими землетрусами триває 37 років (плюс-мінус чотири роки). Тобто, зараз цілком ймовірно може повторитися потужний карпатський землетрус. Але коли це точно буде, спрогнозувати неможливо. Однак місто Чернівці й наша область знаходяться в кращому положенні, ніж, скажімо, Одеська область чи столиця Молдови Кишинів.

Ми перебуваємо на півночі від епіцентру, тому сейсмічні хвилі проходять під Карпатськими горами, які поглинають значну частину енергії. Тобто в нас сила поштовхів землетрусу в півтора раза менша, ніж в епіцентрі. Якщо, наприклад, у Кишиневі буде сім балів, то в нас – щонайбільше п’ять".

За спостереженнями науковця, у період, коли відбувається накопичення енергії у надрах землі, в навколишньому середовищі теж стаються зміни. Це так звані передвісники землетрусу. Зокрема змінюється поведінка домашніх тварин, хімічний склад води в криницях, взимку зі своїх схованок вилазять змії.

Андрій Ніколаєв пропонує скласти карту мікросейсмічного районування території Чернівців: "Для цього потрібно здійснити титанічну роботу: обстежити всі ґрунти в місті, рельєфи, підземні води, технічний стан будинків. Це дорого – коштуватиме мільйони гривень. Але карта могла би запобігти багатьом стихійним лихам".

"Треба врахувати найгірший сценарій"

У Державних будівельних нормах України є окремий розділ, який стосується будівництва у сейсмічних районах та обов’язкових вимог до проєктування сейсмостійких конструкцій будівель.

– У Чернівцях передбачені землетруси магнітудою шість і сім балів, залежно від території. Єдиний спосіб уникнути жертв і руйнування будівель – дотримуватися всіх правил і вимог будівництва. Причому треба враховувати найгірший сценарій, як під час спорудження атомної станції. Мають бути відповідні фундамент, каркас, арматура, матеріали, – переконана архітекторка Наталія Хілько. – Але тут є певні нюанси. Скажімо, архітектор запроєктує сейсмостійкий будинок, а забудовник може вносити зміни, щоби зекономити на матеріалах, фундаменті. Коли я працювала головним архітектором міста, то була свідком, коли деякі забудовники нехтували цими нормами.

– Антисейсмічні шви повинні розділяти будівлю по всій висоті. Таким чином вони триматимуть опорні стіни під час землетрусу. Та останніми роками чернівчани почали утеплювати пінопластом фасади будинків. Це небезпечно, оскільки вони закривають антисейсмічні шви. Також під час ремонтів у квартирах люди часто "втручаються" в опорні стіни, що значно зменшує сейсмостійкість.

Необхідно постійно вдосконалювати будівельні норми, особливо у сейсмоактивних зонах. Бажано запровадити кодекс жорстких правил, які забудовники не могли би порушувати і нести за це матеріальну та правову відповідальність, – каже архітекторка.


Які будівлі надійніші
У Чернівцях багатоповерхівки мали би витримати землетрус у шість-сім балів.

*У період 1970-1980-х років сейсмічність у місті знизили на один бал. Тому панельки, які будували на Гравітоні, вулиці Південно-Кільцевій та бульварі Героїв Крут, розраховані на шість балів.

*Коли у 1988 році в Спітаку, що у Вірменії, стався сильний землетрус, сейсмічність у Чернівцях знову підвищили на один бал.Тому багатоповерхівки, які споруджували після цього, вже розраховані на сім балів.

*Хрущовки на проспекті Незалежності можуть витримати сім балів.

*Київки можуть витримати шість-сім балів.

У центральній частині будинки старої забудови витримують до шести-семи балів.

*Найнадійніші сучасні монолітно-каркасні будівлі, які можуть витримати поштовхи силою вісім балів.

Факти

*Відповідно до карти сейсмічного районування Буковини, в зоні семибального землетрусу можуть знаходитися: Чернівці, Путила, Сторожинець, Глибока, Герца і Новоселиця. В зоні шести балів: Вижниця, Берегомет, Вашківці, Кіцмань, Заставна.

*У геофізичній обсерваторії ЧНУ зібрано дані, зокрема й літописні, більше ніж за тисячу років, починаючи з 1091-го. Відомі 53 карпатські землетруси від чотирьох до семи балів за 12-бальною шкалою Ріхтера. Деякі з них були досить сильними. Наприклад, землетруси 1802, 1829, 1940 років. Найсильніший семибальний землетрус у Чернівцях стався 1820 року.

Останній із відчутних землетрусів стався четвертого березня 1977 року. Жоден із землетрусів не спричинив людських жертв у Чернівцях і на території області.

Землетруси у Чернівцях за останні 40 років
4 березня 1977 – 5–6 балів (гори Вранча – 8–9 балів).
31 серпня 1986 – 4,5–5 балів (епіцентр – гори Вранча).
30 травня 1990 – 4,5–5 балів (гори Вранча – 8 балів).
31 травня 1990 – 3,5–4 бали (гори Вранча – 6–7 балів).


Як поводитися під час землетрусу

*Від початку поштовхів, які люди відчувають, до моменту максимальних коливань, минає приблизно 20 секунд. За цей короткий час треба встигнути вибігти на вулицю.

*Якщо землетрус застав вас у приміщенні, спробуйте зайняти місце у дверному отворі (найміцніша частина будинку), під ліжком або під столом.
Тримайтеся подалі від вікон і великих предметів (шафи, холодильники й телевізори становлять потенційну загрозу).

*Не можна залишати будівлю під час поштовхів, оскільки є ймовірність загибелі під уламками. Йти потрібно лише після того, як підземні поштовхи припиняться.

*Не користуйтеся ліфтом – його може пошкодити під час поштовхів, і кабіна ліфта обірветься.

*Якщо в момент землетрусу ви перебуваєте надворі, намагайтеся відбігти на відкриту місцевість якнайдалі від будинків та ліній електропередач.

*Якщо землетрус застав вас у машині, зупиніть авто подалі від мостів і високих будівель, зачекайте в ньому, доки поштовхи припиняться.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
23-02-2023, 17:58
Коментарів 0 Переглядів 12 278

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.