RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрилася унікальна виставка. Там представлена срібна пам’ятна медаль літніх Олімпійських ігор 1906 року. Однак ці ігри не були визнані Міжнародним олімпійським комітетом офіційними й не отримали порядкового номера.

– Цю медаль надав нам для експозиції один із чернівецьких колекціонерів. Своє прізвище чоловік просив не називати. Як медаль потрапила до нього, не повідомив. Сказав лише, що її вручили бігуну, який брав участь у цих Олімпійських іграх і виборов друге місце, – розповіла Людмила Косован, завідувачка відділу музею. – Я докладно вивчала історію цих ігор, щоби ознайомити з нею відвідувачів. Також намагалася дізнатися походження медалі, але, на жаль, не знайшла про неї жодної згадки. Можливо, тому, що ці Олімпійські ігри не були визнані офіційними.

Проведення Олімпіади 1906 року, або перших додаткових Олімпійських ігор, було заплановано Міжнародним олімпійським комітетом у 1901 році як компроміс на відмову П’єра Кубертена від ідеї влаштовувати всі Олімпійські ігри в Афінах. МОК запропонував новий графік, який передбачав проведення додаткових Олімпіад у період між офіційними Олімпійськими іграми. При цьому їх столицею назавжди визначались Афіни.

Додаткова Олімпіада 1906 року була надзвичайно успішною, на відміну від офіційних ігор 1900, 1904 або 1908 років. В Іграх брали участь 883 спортсмени та 20 спортсменок із 21 країни світу. Уперше відкриття Ігор було проведене як окрема урочиста церемонія, під час якої також уперше команди країн-учасниць пройшли стадіоном із національними прапорами – ця традиція збереглась і донині.

Вивчаючи медаль, дослідниця побачила, що вона ідентична медалі перших літніх Олімпійських ігор 1896 року, які проходили в Афінах.

– Медаль у вигляді монети так само круглої форми, діаметром – 50 міліметрів, вагою – 58 грамів. Було випущено 20 тисяч таких медалей. На лицьовій стороні зображена богиня Перемоги, яка ніби літає над Олімпійським стадіоном. У її витягнутій правій руці – лавровий вінок, у лівій – скіпетр, – пояснила Людмила Косован. – Поруч – священний птах фенікс, що виникає з полум’я та символізує відродження Ігор. Над головою – античний храм у променях сонця, що сходить. Справа – напис грецькою: "Олімпіада в Афінах". Внизу – напис: "Олімпійські ігри 776 р. до н. е. 1896". А на зворотній стороні медалі напис грецькою, обрамлений у лавровий вінок, тільки замість дати "1896" викарбувано дату "1906". І в мене виникло логічне запитання: якого ж насправді року ця медаль? Адже видно, що напис дати пошкоджений. Ймовірно, хтось переробив рік, стерши попередній. Хотілось би розгадати таємницю цього експоната.

Виставка триватиме до кінця лютого.

Буковинці та вихідні з Буковини на Олімпіадах
*1936 рік (зимові ігри, Німеччина) – Роман Турушанко, Альфред Айзенбайсер-Ферару, Ірина Тімчіч (фігурне катання, виступали у складі збірної Румунії).
*1956 рік (літні ігри, Мельбурн) – Єлєна Леуштяну, яка народилася у Чернівцях, а згодом переїхала до Румунії, виборола дві бронзові медалі у змаганнях зі спортивної гімнастики.
*1960 та 1964 роки – Абрам Кривошеєв взяв участь у півфінальному забігу на 800 метрів.
*1968 рік – Валентина Козир виборола бронзову медаль зі стрибків у висоту. А Віоріка Віскополяну, уродженка Сторожинеччини, яка переїхала із сім’єю до Румунії, отримала золоту медаль зі стрибків у довжину.
*1972 рік – Валерій Борзов (до 10 років проживав у Чернівцях, потім переїхав з сім’єю до Нової Каховки) легка атлетика, 100 м і 200 м – "золото", 4х100 м – "срібло".
*1976 рік – Сергій Кушнірюк (уродженець Витилівки на Кіцманщині, в ранньому віці переїхав на Тернопільщину), гандбол – "золото";
Сергій Сенюков (легка атлетика, стрибки у висоту – 5 місце).
*1980 рік – Сергій Кушнірюк (гандбол – "срібло").
*1984 р. – Марік Бергер (уродженець Чернівців, виступав за Канаду), дзюдо – "бронза".
*1988 рік – Тетяна Мунтян (стрільба з лука, 7 місце в індивідуальному, 4 місце у командному виді).
*1996 рік – Ліна Герасименко (стрільба з лука – олімпійський рекорд у кваліфікації).
*2002 рік – Станіслав Кравчук (фристайл – 5 місце у фіналі).
2004 рік – Іван Гешко (легка атлетика, 1500 м – 5 місце у фіналі, 800 м – півфінал).
*2012 рік – Тетяна Дорохова (стрільба з лука), Микола Лабовський (легка атлетика), Наталія Лупу (легка атлетика), Лідія Січенікова (стрільба з лука).
*2016 рік – Наталія Лупу (легка атлетика), Лідія Січенікова-Косташ (стрільба з лука), Руслана Цихоцька (легка атлетика).
*2021 рік – лучниця Лідія Січенікова.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
21-02-2022, 16:07
Коментарів 0 Переглядів 1 200

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.