RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях відремонтували сквер і збудували флагшток, а в області укрупнили райони. Також старий рік відзначився низкою природних катаклізмів.

Тарифи вивели людей на вулиці



Заблоковані дороги, величезні затори на міжнародних трасах – усе це наслідок суттєвого зростання вартості газу з першого січня 2021 року.

"Тарифний" протест першими розпочали жителі Мамаївців. Пізніше до масштабних акцій із перекриттям трас долучилися й мешканці інших сіл та міст області.

Тариф на споживання газу на Буковині для компанії "Чернівцігаз Збут" був одним із найвищих в Україні, і з першого січня вартість одного кубометра коштував 9,92 грн.

Згодом, після численних пікетів по країні, влада вирішила знизити тарифи на газ.

Локдаун та "карантинні" перевірки



Із восьмого січня в Україні запровадили локдаун. Тож працівники Держпродспоживслужби спільно з патрульними почали здійснювати перевірки закладів харчування на дотримання правил карантину. У місті масово штрафували відомі ресторани через недотримання карантинних вимог.

Деякі заклади відмовилися впускати до своїх приміщень перевіряльників, ще дехто скасовував складені на них постанови у судах.

Ліквідували старі райони



У рамках реформи децентралізації на Буковині замість 11-ти районів з’явилися три нові – Чернівецький, Вижницький та Дністровський.

Щоправда, посадовці нових райрад та РДА скаржаться на відсутність грошей та повноважень. Скажімо, Чернівецька РДА і райрада досі не отримали власні приміщення. Райадміністрація фактично діє в приміщенні колишньої Заставнівської РДА. А сесії Чернівецької райради відбуваються у сесійній залі облради.

Чернівці стали "островом"



Майже рік у місті немає регулярного авіасполучення зі столицею, а "Укрзалізниця" скорочує потяги, які курсують через Буковину. Єдиним засобом пасажирського сполучення з областю залишаються маршрутки.

Щоправда, ближче до літа кількість потягів, які їдуть через станцію "Чернівці", збільшується, а згодом відновлює свою роботу аеропорт "Чернівці".

Початок вакцинації від Covid



25 лютого на Буковину вперше прибула вакцина від коронавірусу Covishield. Першим від захворювання щепився лікар-анестезіолог Олександр Тесліцький. Крім того, вакцину в перший день отримали 54 медики.

"Самопочуття хороше, жодних скарг. Наступного дня після щеплення було підвищення температури до 37,3. Утім, як і після будь-якої вакцинації, процес вироблення антитіл часто відбувається з підвищенням температури", – розповів він тоді у коментарі "МБ".

До кінця року в області вакциновано від коронавірусу двома дозами понад 520 тисяч людей.

Трагедія у "ковідній" лікарні



Наприкінці лютого в палаті міської лікарні №1, в якій перебували пацієнти з коронавірусом, сталася пожежа, внаслідок якої загинули двоє людей – один помер одразу, а інший в реанімації.

Загоряння сталося у палаті на другому поверсі медзакладу. За інформацією ДСНС, пожежа виникла через спалах кисневої трубки, а в поліції заявили, що загоряння, яке призвело до трагедії, сталося через "недотримання правил пожежної безпеки одним з пацієнтів".

Подолала коронавірус у 100 років



100-річна чернівчанка Марія Ліхоткіна потрапила до лікарні з коронавірусом у важкому стані. У неї було 30% ураження легень. Однак жінці вдалося подолати хворобу. Під час виписки її з лікарні медики вивезли жінку на візочку.

"Почуваюся чудово. Ще хочу "розбити" другий вік", – сказала пані Марія.

Двоє буковинців – у "ТОП-10 контрабандистів"



РНБО почало вводити санкції проти контрабандистів. Одними з перших до санкційних списків увійшли бізнесмени з Буковини Юрій Кушнір та Олександр Єрімічук. Щодо останнього, то президент Володимир Зеленський видав розпорядження про позбавлення його українського громадянства. Окрім того, до "санкційного" списку увійшли дев’ять компаній, зареєстрованих на Буковині.

Санкції передбачають: блокування активів, обмеження торговельних операцій, обмеження транзиту ресурсів, польотів чи перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України. Ці та інші обмеження щодо фігурантів списку діятимуть упродовж найближчих трьох років.

Впав будівельний кран



Вранці першого червня на будівельному майданчику в Чернівцях велетенська металева конструкція впала на землю. Внаслідок інциденту важко травмувався 55-річний кранівник. Чоловіка госпіталізували з переломом ребер, пошкодженням внутрішніх органів та множинними травмами. Правоохоронці назвали кілька версій цього нещасного випадку.

"Не витримали балки, чи це сталося з необережності самого потерпілого. Утім, якщо внесли відомості за 272 статтею КК, вочевидь, уже є певні напрацювання", – сказали у пресслужбі.

Повінь затопила майже 20 сіл



Великої біди у селах області наробила червнева повінь. Після сильного дощу потік води впереміш зі сміттям та гілками увірвався у населені пункти Буковини. Чи не найгірша ситуація виникла у селі Вікно, де за пів години вода на центральній вулиці подекуди сягала пів метра.
У селах підтоплені будинки, городи, розмиті дороги, а на урожай люди вже не сподівалися. Загалом збитки, завдані регіону під час стихії, оцінили у десятки мільйонів гривень.

Збудували флагшток за 11 мільйонів



У Чернівцях за місяць до Дня Незалежності на території парку "Жовтневий" почали зводити найвищий флагшток області, а також забудовувати територію довкола прапора. Загальна вартість цих робіт – приблизно 11 млн грн. Урочистості з нагоди відкриття об’єкта відбулись 24 серпня. Щоправда, роботи тут не завершено й досі. У ОДА повідомили, що грошей, яких не вистачатиме на зведення флагштока, проситимуть у мерії. Натомість мер Клічук заявив, що про таке співфінансування він з обласними чиновниками не домовлявся.

Сквер біля ЧНУ оновили



До Дня Незалежності у Чернівцях відкрили оновлений сквер поблизу Резиденції ЧНУ. Він викликав багато запитань у чернівчан: обурювалися і тим, що зрізали дерева та забрали пам’ятник Сидору Воробкевичу, а також щодо того, що будівництво відбувалося без відповідного проєкту. Після відкриття оновленого скверу чернівчани побачили нову тротуарну плитку, нові лавки та облагороджену територію і фонтан.

Карстове провалля ледь не призвело до трагедії



Під залізничною колією неподалік села Мамалига утворилося карстове провалля. Через це "Укрзалізниці" довелося змінити маршрут потяга "Київ – Чернівці". Робітники упродовж кількох тижнів намагалися засипати провалля. На це пішло понад 200 кубометрів щебеню та 225 кубометрів бутового каменю. Однак, карстове провалля продовжувало розширюватись.

Першим помітив цю ситуацію на залізничній колії мешканець села Драниця Валерій Масловський. Він розповів, що йшов на полювання, а мусив рятувати потяг. Шлях до озера пролягав уздовж залізничної колії, якою щодня курсував потяг "Чернівці – Київ", а також товарняки.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
1-01-2022, 10:16
Коментарів 0 Переглядів 1 614

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"