RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

3 грудня - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити


Яке свято 3 грудня
Цього дня світ відзначає День позитивних відповідей, Міжнародний день інвалідів, Всесвітній день комп'ютерної 3D-графіки, Міжнародний день боротьби з пестицидами, Міжнародний день баскської мови.

У США - День яблучного пирога, День даху над головою, на Кубі - День лікаря, в Індії - День адвоката, в Індії, Іспанії - День святого Франциска Ксаверія.

Пам'ятні дати 3 грудня, річниці та події


У 1586 році в Англію з Колумбії прибули кораблі, які вперше до Європи завезли картоплю.

У 1775 році відбулося перше офіційне підняття американського прапора на борту морського судна "Альфред".



У 1967 році в госпіталі Грут Шут, Кейптаун (ПАР), була проведена перша в історії медицини операція з пересадки серця. Хірург Крістіан Барнард пересадив 54-річному Луїсу Вашканському серце молодої жінки, яка потрапила в автомобільну катастрофу. Через 18 днів після операції Вашканський помер від пневмонії. Однак наступний пацієнт, Філіп Блайберг, прожив із пересадженим серцем більш як 19 місяців. До кінця 1968 року в світі було зроблено вже близько 100 пересадок серця. У 1970-ті роки подібних операцій проводилося не так багато, оскільки виявилося, що пересаджене серце відторгається імунною системою організму. Але на початку 1980-х років, з відкриттям імунодепресантів, кількість таких операцій різко зросла. А в сучасній трансплантології пересадка серця стала рутинною операцією, після якої пацієнти живуть більш ніж 10 років. У 1999 році Крістіан Барнард створив фонд для проведення благодійних акцій по всьому світу. Фінансував його сам, випускаючи екологічно чисті продукти і видаючи свої книги. Хірург надав фінансову допомогу дитячій клініці Інституту онкології в Мінську для постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Другий його фонд - "Серце світу" - допомагає дітям і матерям з країн з низьким життєвим рівнем.

У 1989 році президент США Джордж Буш і генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов заявили, що їхні країни більше не є противниками. День увійшов в історію як офіційна дата закінчення "холодної війни".

3 грудня 1992 року відбулася подія, що стала важливою віхою в історії розвитку технологій комунікації. Відбулася перша у світі передача СМС-повідомлення. Ідея створення подібного сервісу виникла в середині 1980-х років, коли велися роботи зі створення стандарту GSM. Група європейських інженерів (вони представляли різні компанії з різних держав Європи) в рамках цього проекту зробила вдалу спробу розробки і впровадження служби коротких повідомлень. Звідти ж з'явилася й абревіатура, яка тепер на слуху у більшості жителів планети: SMS (від англ. Short Message Service), що в перекладі означає буквально "Служба Коротких Повідомлень". Звернувшись до цієї ідеї в 1984 році, інженери зуміли домогтися успіху в її реалізації, і 3 грудня 1992 року перша СМС-ка була відправлена з комп'ютера на мобільний телефон інженером Нейлом Папуортом. Зміст повідомлення був класичним привітанням з Різдвом, що складається їх двох слів: "Merry Christmas!". Через 10 років Можливість відправки і прийому коротких текстових повідомлень за допомогою мобільного телефону практично повністю витіснила з ринку пейджери. Цьому сприяло й поступове зниження вартості послуги СМС. Сьогодні СМС відіграє велику роль у повсякденному житті.

У 1997 році був підписаний оттавський договір про заборону застосування, виробництва, накопичення та експорту протипіхотних мін.

Хто народився 3 грудня

1596 – Ніколо Аматі, італійський скрипковий майстер, учитель майстрів Андреа Гварнері і Антоніо Страдіварі.
1616 – Джон Валліс, англійський математик і криптограф, один з попередників математичного аналізу, якому приписують введення символу ∞ нескінченності.
1722 – Григорій Сковорода, видатний український просвітник, поет та мандрівний філософ.
1729 – Антоніо Солер, іспанський композитор і клавесиніст, учень Доменіко Скарлатті.
1753 – Семюел Кромптон, британець, винахідник прядильної машини.
1755 – Гілберт Стюарт, американський художник. Разом з художником Джоном Коплі вважається засновником живопису США.
1793 – Кларксон Фредерік Стенфілд, відомий британський художник-мариніст. Син ірландського письменника, актора і моряка Джеймса Філда Стенфілда.
1795 – Роуленд Гілл, британець, творець сучасної пошти. Його пропозиції з реформи поштової служби (зокрема про попередню оплату) призвели до появи першої поштової марки.
1820 – Томас Бічем, винахідник проносних таблеток.
1830 – Фредерік Лейтон, британський живописець і скульптор.
1857 – Джозеф Конрад (Юзеф Теодор Конрад Коженьовський), англійський письменник польського походження, родом з України (Бердичів).
1864 – Герман Геєрманс, нідерландський письменник.
1877 – Степан Рудницький, український географ, засновник української наукової географії i географії України.
1879 – Кафу Нагаї, японський письменник, драматург і мемуарист. Представник так званої школи естетів в японській літературі (роман "Суперниці").
1883 – Антон Веберн, австрійський композитор, диригент.
1886 – Манне Сігбан, шведський фізик, Нобелівський лауреат.
1895 – Анна Фрейд, донька Зигмунда Фрейда, засновниця дитячого психоаналізу.
1908 – Анна Стен, радянська, німецька, американська кіноактриса українського походження.
1911 – Ніно Рота, італійський композитор.
1924 – Джон Бекус, американський математик, який створив мову програмування ФОРТРАН.
1930 – Жан-Люк Годар, французький кінорежисер і актор.
1930 – Енді Вільямс, американський естрадний співак.
1931 – Іван Данилюк, український математик, перший директор Інституту прикладної математики і механіки НАНУ.
1937 – Іван Сльота, український хоровий диригент і композитор, народний артист України.
1948 – Кюріс Діана, французька актриса, режисер.
1948 – Оззі Осборн, британський рок-співак.
1960 – Деріл Ганна, американська кіноакторка.
1973 – Голлі Марі Коумз, американська акторка.
1981 – Давід Вілья, іспанський футболіст.
1987 – Андрій Любка, популярний український поет, перекладач і есеїст.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 3 грудня вшановує пам'ять святого Прокла, він опікувався знедоленими і слабкими, прославився численними чудесами. Інші назви свята: "Прокл", "День Прокла і Прокли", "Проклиначі нечисті". У цей день було прийнято проклинати всяку нечисть, щоб вона довше не вилазила зі своїх нір і не каламутила життя.

Що сьогодні не можна робити
Якщо вам необхідно відправитися у далеку дорогу, то цей день не підійде, постарайтеся перенести поїздку. Також постарайтеся не сваритися з оточуючими, а навпаки будьте доброзичливими та привітними.

Прикмети на 3 грудня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- пір'яні хмари пливуть один за одним - наближається хуртовина;

- пішов дощ - і в третій день літа теж буде лити;

- снігурі заливаються - до хуртовини.

3 грудня іменини

Іменини у Анатолія, Анни, Фекли, Григорія, Йосипа, Олексія, Тетяни, Івана, Миколи, Володимира та Олександра.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-12-2021, 08:00
Коментарів 0 Переглядів 1 054

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.