RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

23  жовтня - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити


Яке свято 23 жовтня

Цього дня світ відзначає Міжнародний день снігового барса, День народження iPod, День моля, День синдрому Кабукі.

В Україні - День працівників реклами, у США - День консервування, День "Шльопни докучливого колегу", День крокодилової шкіри, День помічника юриста, День телеведучих ток-шоу, День фельдшера, День Бостонського кремового торта, в Єгипті - День звільнення, в Угорщині - День Республіки, у Бразилії - День льотчика, у Таїланді - День Чулалонгкорна, в Лівії - День Перемоги і звільнення, у Камбоджі - День паризьких мирних угод.

Пам'ятні дати 23 жовтня, річниці та події

У 1814 році в Лондоні хірург Джозеф Карп'ю офіційно провів першу в сучасній історії пластичну операцію - з відновлення форми носа. Італієць Гаспар Тальякоцці (1545-1599) вважається засновником сучасної пластичної хірургії. У 1597 році він опублікував трактат про відновлення пошкоджених носів за допомогою фрагментів тканин з руки. Проте праця Тальякоцці була засуджена: його колеги вважали операції незаконними й розглядали їх як злочин проти природи. Тим часом операція 23 жовтня 1814 пройшла успішно, і коли хірург зняв пов'язку через три дні після операції, то вигукнув: "Бог мій, Та це ж ніс!". З цього моменту пластична хірургія стала швидко розвиватися. Були розроблені методики зміни форми носа, репарації розщепленого неба та інші. Наприкінці 19 століття були опубліковані сотні статей, що описують різні методи пластичної хірургії. Імпульсом для швидкого прогресу, що призвів до розвитку сучасної пластичної хірургії, стала Перша світова війна. Коли вона почалася, лише деякі хірурги знали, як лікувати вогнепальні рани обличчя. Ситуація, що склалася, призвела до виникнення спеціалізованих хірургічних центрів. Відтоді пластична хірургія зробила неймовірний прогрес і стала сьогодні одним із самостійних напрямів медицини.



У 1850 році на рейді порту Константинополь стався потужний вибух на борту флагманського турецького лінійного корабля "Neiri Shevkat". Загинули більш як п'ятисот людей, серед яких був віце-адмірал Махмуд-паша зі своєю свитою. Ще 200 осіб були поранені.

У 1859 році в Києві була відкрита перша недільна школа.

У 1907 році в Берліні на Унтер-ден-Лінден урочисто був відкритий фешенебельний готель "Адлон". Він повністю вигорів у 1945 році. Розташований він був в історичному районі Доротеенштадт на бульварі Унтер-ден-Лінден у безпосередній близькості від Бранденбурзьких воріт. Сучасну будівлю готелю прийнято в експлуатацію 23 серпня 1997 року, після падіння "Берлінської стіни". Причому сучасний готель успадкував традиції історичного готелю "Адлон".

У 1946 році в цей день почалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.

У 1947 році вперше лауреатами Нобелівської премії стало подружжя. Вихідцям з Австрії американським біохімікам Герті і Карлу Корі "за відкриття каталітичного перетворення глікогену" була присуджена премія з фізіології та медицини.

У 2000 році китайські археологи виявили музей музичних інструментів, який був створений 2 тисячі років тому, в епоху династії Хань. Незважаючи на поважний вік, майже всі 150 знайдених експонатів були у гарному стані. А найдавніші музичні інструменти, знайдені на території Китаю, датуються радіовуглецевим методом 5-4 тисячоліттями до н.е. Це різного роду свистульки та кістяні дудочки. Під час археологічних розкопок були виявлені кулясті глиняні окарини (сюнь), літофони (цин), бронзові дзвони (чжун) та інші музичні інструменти, що відносяться до цього часу. До речі, китайська музика - одна з найдавніших у світі. Ранній пам'ятник китайської музичної культури книга пісень "Шицзін". Вивченням китайської музики займалися стародавні китайські філософи, богослови, математики. Конфуцій відводив у своєму вченні велике місце музиці, займався збиранням народних пісень, Сима Цянь створив теорію китайських ладів, Хе Чень-Тянь займався питаннями рівномірної темперації. Зміст професійної китайської музики визначалося придворним церемоніалом і релігійним культом. Є і текстові підтвердження значного збільшення кількості музичних інструментів в епоху Чжоу.

У 2000 році вчені Університету Пенсільванії виявили найдавніші бактерії, яким, за їхніми оцінками, близько 250 мільйонів років.

Також у 2000 році президент США Білл Клінтон підписав указ про виділення 58 млрд доларів на встановлення національного стандарту вживання алкоголю за кермом. Згідно з документом, у крові водія відтепер може міститися не більш ніж 0,08% алкоголю.

Яке сьогодні церковне свято


Православна церква 23 жовтня вшановує пам'ять двох святих мучеників - брата і сестру Євлампія і Євлампію. Інші назви свята: "Євлампій", "Євлампій-світильник", "Зимовказівник".

Що сьогодні не можна робити

Не можна їсти жирну їжу, вживати алкоголь.

Прикмети на 23 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- дме східний або північний вітер - чекайте похолодання;

- немає морозу - зими ще 4 тижні не буде.

23 жовтня іменини

Іменини у Амвросія, Андрія, Євлампія, Федора та Василя.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-10-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 693

Працівники Служби порятунку тричі виїжджали на розпилення повалених дерев у місті Чернівці.
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!