RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 29 вересня

Цього дня світ відзначає День осіннього самотності і Всесвітній день серця.

29 вересня - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити


В Україні - День отоларинголога, у США - День отруєної ожини, День кави, День щасливого гусака, в Ірані - День пожежної охорони, в Аргентині - День винахідника, у Парагваї - День Перемоги в битві за Бокерон.

Пам'ятні дати 29 вересня, річниці та події

У 1650 році Генрі Робінсон відкрив у Лондоні перше в світі шлюбне агентство. Декілька століть в Європі функції весільних контор виконували всюдисущі свахи, їхня діяльність вважалася почесною й досить високо оплачувалася. У ті часи свахи і звідники вважалися не стільки фахівцями та дипломатами справ серцевих, скільки координаторами злиття капіталів. До того ж свахи чудово виконували роль сучасної "жовтої преси", розносячи останні новини у вигляді чуток і пліток. Один із перших клієнтів Робінсона, сер Джон Даймлі, як свідчать історичні документи, побажав створити сім'ю з молодою жінкою і дав оголошення. Головний критерій: "Дама повинна володіти статком в 300 гіней (на сучасні гроші — близько 500 тисяч доларів). Не важливо, чи є вона незайманою, вдовою або вагітною від колишнього чоловіка".



Мода на шлюбні агентства прижилася, і в наступні 350 з гаком років їхніми щасливими клієнтами по всьому світу стали мільйони самотніх людей. Попит на свах і звідників анітрохи не зменшився й сьогодні.

У 1829 році в Лондоні за наказом тодішнього міністра внутрішніх справ Роберта Піля була створена цивільна поліція, згодом - Скотланд-Ярд. Спочатку її штат налічував 1000 співробітників, які обслуговують територію в радіусі 7 миль, на якій тоді проживало 2 мільйони людей. На початку 19 століття рівень злочинності на вулицях Лондона перевершив усі допустимі межі. Саме тому Роберт піль представив до парламенту документ про поліпшення роботи поліції, згідно з яким всі поліцейські відділення повинні підкорятися його відомству, й ініціював ухвалення закону про Лондонську поліцію. Назва Скотланд-Ярд походить від початкового розташування штаб-квартири поліції на вулиці великий Скотланд-Ярд в Уайтхоллі. Вважається, що в цьому районі кілька століть тому розташовувалися місії шотландських королів, а двір, утворений кількома вулицями, отримав назву "Шотландський двір" - Скотланд-Ярд. До 1890 року сфера діяльності Скотланд-Ярду розширилася, на той час він складався з двох основних підрозділів – органу, що відповідає за ліцензування таксистів та кебменів, і Департаменту карного розшуку. Це вимагало збільшення території розміщення поліції. І штаб-квартира була переміщена на набережну Вікторії, отримавши назву Новий Скотланд-Ярд. Цей комплекс будівель наразі внесений до списку споруд, що становлять архітектурну, історичну та культурну значимість. Сучасна штаб-квартира поліції Великого Лондона – (виключаючи Лондонський Сіті, що має свою поліцію) – найбільша поліцейська установа в Англії-розташована у районі Вестмінстер. Сьогодні в штаті Скотланд-Ярду понад 30 тисяч співробітників, які обслуговують Лондон і його передмістя на площі 620 квадратних миль з населенням понад 7 мільйонів осіб.

У 1853 році поблизу Шотландії розбилося на скелях вітрильне судно "Annie Jane". У корабельній аварії загинули 348 осіб.

У 1885 році в Блекпулі почали ходити перші в Англії електричні трамваї.

У 1913 році французький льотчик Моріс Прево на літаку "Deperdussin" уперше перевищив швидкість 200 км/год.

У 1916 році Джон Рокфеллер, засновник компанії "Standard Oil", став першим у світі мільярдером.

У 1930 році видатний ірландський драматург і романіст, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури, один із засновників Лондонської школи економіки і політичних наук Джордж Бернард Шоу відмовився прийняти титул пера.

Друга світова. Трагедія Бабиного Яру. 29 вересня 1941 року в ході чітко спланованої операції все єврейське населення Києва було зібрано в одному місці під приводом переміщення його для проживання у нове розташування. Добровільно відмовилися прийти і сховалися лише деякі. Всі, хто перетинав кордон оточення, назад уже не повернулися... перший масовий розстріл у містечку Бабин Яр стався кількома днями раніше, коли тут було розстріляно понад 700 пацієнтів психіатричної клініки. А 29 вересня фашисти почали здійснювати план зі знищення євреїв Києва. За два дні в ярах Бабиного Яру були розстріляні понад 33 тисячі осіб. Ця цифра приблизна, оскільки не вівся облік малолітніх дітей, які розділили разом зі своїми рідними весь жах того, що відбувалося, і подальшу страту. Масові розстріли в урочищі Бабин Яр 30 вересня не закінчилися, вони тривали. На думку деяких дослідників, у Бабиному Яру тільки євреїв було розстріляно близько 150 тисяч осіб з усієї України. Розстріли тривали тут весь період окупації, і в них брали безпосередню участь крім айнзатц- і зондеркоманд СД колабораціоністи, що стали на бік фашистів. Звірства, що чинилися тут, викликали жах навіть у бувалих солдатів СС. Після розправи над євреями основними жертвами подальших розстрілів стали місцеві цигани та військовополонені. Восени 1943 року, в переломний момент Другої світової війни, керівництво окупованих земель прагнуло приховати сліди своїх злодіянь. З цією метою силами військовополонених концтаборів тіла розстріляних людей в урочищі Бабин Яр витягувалися із землі й спалювалися. Однак, кількість жертв була настільки велика, що ліквідувати сліди нацистам не вдалося, а близько 29 осіб, яким вдалося врятуватися під час масового розстрілу 29-30 вересня 1941 року, дали свідчення під час проведення слідчих заходів з розслідування військових злочинів. Досі неможливо точно встановити кількість розстріляних за час окупації людей у Бабиному Яру. За приблизними підрахунками, їхнє число коливається від 70 тисяч до 200 тисяч осіб. Після завершення Другої світової війни керівники масових страт під Києвом постали перед військовим трибуналом.

У 1968 році іспанський тенор Пласідо Домінго дебютував у залі "Метрополітан Опера".

У 1988 році Нобелівська премія миру була присуджена миротворчим силам ООН.

Яке сьогодні церковне свято

Святителя Кіпріана, митрополита Київського. Мучениці Людмили, княгині Чеської

Що сьогодні не можна робити

Не можна сваритися і лихословити.

Прикмети на 29 вересня
З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- не падають листя - морози настануть нескоро;

- тепло й сухо - зима буде пізньою;

- грім - зима буде безсніжною.

29 вересня іменини

Іменини у Віктора, Григорія, Людмили, Купріяна, Олексія, Йосипа, Сергія, Дорофея та Михайла.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 148

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.