RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 25 вересня
Цього дня світ відзначає Всесвітній день сновидінь, Всесвітній день таблиці множення, Всесвітній день фармацевта, День "обійми вегетаріанця", День математичних оповідань, Всесвітній день легенів.



У Німеччині - День бутерброда, в Швейцарії - свято збору винограду, в США - День адміністраторів досліджень, День сміливця, День лобстера, День дочки, День кращого сніданку, День приготування їжі, День коміксів, на Маршаллових островах - День культури, у Франції - День симпатії харкі, в Італії - Фестиваль ремесел у Тоскані.

У Швейцарії - День святого Миколая з Флюе, в Мозамбіку - День Збройних сил.



Пам'ятні дати 25 вересня, річниці та події
У 1493 році Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки.

У 1513 році іспанський конкістадор Васко де Бальбоа зі своїм загоном перетнув Панамський перешийок і став першим європейцем, який досяг Тихого океану.

У 1789 році Конгрес США запропонував прийняти 12 поправок до Конституції, відомі нині як "Білль про права".

У 1818 році англійський лікар-акушер Джеймс Бландел провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини. Це стосувалося пацієнтки з післяпологовою кровотечею. Використовуючи як донора чоловіка пацієнтки, Бланделл взяв у нього майже 4 унції крові з руки і за допомогою шприца перелив жінці. У 1825-1830 роках він провів 10 трансфузій, 5 з яких допомогли пацієнтам. Бланделл розумів серйозність цієї процедури, тому досить чітко розробив технологію забору крові та її переливання, а також винайшов перші зручні інструменти й опублікував результати своєї діяльності. У процесі дослідження він помітив ряд дефектів, що супроводжували процедуру: згортання крові, її несумісність, що нерідко призводила до смерті хворих, і повітряна емболія, у зв'язку з якою Бланделл запропонував низку методів моніторингу. Але він же й зазначив, що ніякий моніторинг не в змозі запобігти смертельним ускладненням гемотрансфузії. Сьогодні в медицині є ефективні методи, альтернативні переливання крові. Створюються центри безкровної медицини. Цей напрям розвивається в усьому світі та являє собою сукупність принципів і методів, спрямованих на максимальне заощадження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу вніс Джеймс Бланделл.

У 1888 році відкрився Лондонський Королівський палацовий театр у Слоун-Сквер.

У 1906 році іспанський математик і інженер Леонардо Торрес Кеведо продемонстрував перший у світі радіокерований пристрій - "Telekino".

У 1909 році президент Франції Арман Фальєр відкрив у Парижі першу міжнародну аеронавтичну виставку. За три дні її відвідали 10 тисяч осіб. Примою виставки став літак "Блеріо XI", на якому Луї Блеріо першим перелетів через Ла-Манш.

У 1910 році американський журналіст Уолтер Уеллман здійснив спробу перетнути Північну Атлантику на водневому Дирижаблі "Америка". Через дві доби екіпаж дирижабля — п'ять чоловік і собака — буде з великими труднощами врятований англійським судном "Трент".

У 1911 році сталася одна з найбільших корабельних аварій XX століття: в крюйт-камері французького ескадреного броненосця "Ліберте", який стояв на рейді в Тулоні, прогримів вибух, що забрав життя 210 осіб, 184 були поранені.

У 1926 році американський промисловець, власник заводів з виробництва автомобілів по всьому світу, винахідник, автор 161 патенту, гаслом якого був — "автомобіль для всіх", Генрі Форд оголосив 8-годинний 5-денний робочий тиждень на своїх підприємствах.

У 1974 році в журналі "Сайенс" вперше були оприлюднені дані досліджень, які свідчать про те, що аерозолі сприяють руйнуванню озонового шару Землі.

Яке сьогодні церковне свято
Православна церква 25 вересня вшановує пам'ять великомученика Артемона. У народі день назвали Змійовик, цього дня змії повзуть в укриття, щоб перечекати зиму. А виповзають вони "на свободу" 4 червня (на Василіска).

Що сьогодні не можна робити
Не можна ходити в ліс і на болото. А якщо побачили змію, то вбивати її в жодному разі не можна - накличете на себе нещастя.

Прикмети на 25 вересня


З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато жовтого листя на деревах - до довгої осені;

- дощ - до затяжної зими;

- багато жолудів - до теплої зими й родючого літа.

25 вересня іменини

Іменини у Семена, Федора, Олексія, Миколи, Івана та Афанасія.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
25-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 564

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.