RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 24 вересня
Цього дня світ відзначає Всесвітній день моря, День незапланованих безумств, Міжнародний день караванника, Всесвітній день безтраншейних технологій, Всесвітній день проти патентів на програми.



У США - Швенкфельдський день подяки, День пунктуації, День десерту-фламбе "Вишневий ювілей", у Камбоджі - День Конституції, в Киргизстані - День сім'ї, миру і злагоди, у Домінікані - День святої Мерседес, у Таїланді - День принца Махідола, в Гвінеї-Бісау - День незалежності, у ПАР - День спадщини, в Перу - День збройних сил, в Австрії - День святого Руперта.



Пам'ятні дати 24 вересня, річниці та події
У 1724 році в Парижі для здійснення угод між торговими посередниками було побудовано будівлю, яка отримала назву "Біржа" (Bourse). Взагалі, фондові біржі з'явилися на початку 17 століття, і до початку наступного століття першість утримувала Амстердамська біржа. Паризька фондова біржа була створена згідно з Декретом Королівської державної ради. Тут здійснювали операції агенти з обміну, але діяльність їх мало відповідала принципам біржової торгівлі, перш за все, був відсутній механізм гласного оголошення цін. Спочатку біржа займала старовинний Готель-де-Невір, нині - Національну бібліотеку. У 1801 році Наполеон видав указ про будівництво спеціальної будівлі Паризької фондової біржі, і у 1826 році вона облаштувалася в престижному палаці, збудованому архітектором Броньяром. Кодекс Наполеона створив єдине біржове право для всієї Франції, який не змінювався понад століття. Імператор насторожено ставився до інституту біржі, тому запровадив низку обмежень в його діяльність. А для нагляду над біржею створив спеціальну біржову поліцію. До 1860 року Паризька фондова біржа перетворилася на грошовий ринок європейського масштабу. Поступово біржі відкрилися і в інших містах країни. Все 19 століття тривало гостре суперництво між світовими фондовими біржами. Після Першої світової війни незаперечним лідером стала Нью-Йоркська біржа на Уолл-стріт. У 1986 році на Паризькій біржі була встановлена ​​електронна торговельна система, а голосовий аукціон з акціями та облігаціями був невдовзі повністю припинений. Потім закрилися зали й на провінційних біржах: їхні папери були переведені в торговельну систему Паризької біржі, яка наприкінці 1990-х років виступила ініціатором об'єднання великих європейських бірж. У 2000 році об'єднавшись Паризька, Амстердамська та Брюссельська біржі, утворили Euronext NV, яка наразі є другою за величиною біржею в Європі після Лондонської фондової біржі.

У 1852 році перший політ на дирижаблі з паровим двигуном здійснив француз Анрі Жиффар.

У 1869 році на американському ринку відбулася паніка через масову скупівлю золотих злитків двома бізнесменами. Цей день назвали - "чорна п'ятниця".

У 1948 році була заснована компанія "Хонда Мотор".

У 1953 році в Голлівуді відбулася прем'єра першого панорамного фільму.

У 1957 році був урочисто відкритий стадіон "Камп Ноу" - стадіон футбольного клубу "Барселона". З моменту свого відкриття він належав іспанському футбольному клубу і спочатку був названий Estadi del FC Barcelona, ​​тим не менш, уже тоді його називали "Камп Ноу". Першим матчем стала дружня зустріч "Барселони" і польської "Легії". Він закінчився з рахунком 4:2 на користь каталонців. Перший гол в історії нового стадіону забив гравець клубу "Барселона" Еулохіо Мартінес. Цікаво, що своєю появою легендарний стадіон зобов'язаний жорсткому протистоянню двох футбольних клубів - "Барселони" і "Реала". Воно почалося ще у 1902 році й до середини XX століття досягло особливого напруження. На той час мадридський "Реал" побудував новий стадіон Estadio Chamartín (нині відомий як "Сантьяго Бернабеу"). Домашнім стадіоном "Барселони" залишався старий "Камп де Ліс Корт", який уже не вміщав усіх охочих подивитися на матчі. Ось тоді Франсеск Міро-Санс, який був на той момент президентом "Барселони", вийшов із пропозицією про зведення нового стадіону. Архітектором проекту став Франсеск Мітханс, двоюрідний брат Міро-Санса. Спочатку бюджет будівництва складав 67 мільйонів песет, але через непередбачені складнощі, пов'язані з ґрунтом, він був збільшений до 288 мільйонів песет. Новий стадіон отримав назву Estadi del FC Barcelona (Стадіон футбольного клубу "Барселона"). Однак уболівальники прозвали його "Камп Ноу", адже щодо старого стадіону він був "новим полем". Народна назва прижилася, і в 2001 році влада вирішила зробити його офіційним. З моменту свого відкриття "Камп Ноу" зазнав кілька значних реконструкцій. Сьогодні він здатен вмістити 99 354 глядачів і є найбільшим за місткістю стадіоном не лише в Іспанії, але й у всій Європі. Тут проходять футбольні матчі європейського та міжнародного рівнів, а також грандіозні за своїм розмахом концерти іменитих зірок. На "Камп Ноу" виступали Френк Сінатра, Майкл Джексон, Хуліо Іглесіас, Лучано Паваротті та інші світові знаменитості. У 1982 році під час чемпіонату світу "Камп Ноу" відвідав Папа Римський Іоанн Павло II, його урочисто прийняли в члени клубу під номером 108 000. Сьогодні "Камп Ноу", як і раніше, є домашнім стадіоном "Барселони". У 1984 році при стадіоні був відкритий музей клубу, який відразу став місцем паломництва футбольних фанатів з усіх куточків світу.

У 1998 році у французькому Ліоні вперше була проведена операція з трансплантації руки людині.

Яке сьогодні церковне свято



Православна церква 24 вересня вшановує пам'ять святої Феодори Олександрійської. У народі є приказка "Прийшла Федора - замочи хвіст", яка означає, що до кінця вересня частіше йтимуть дощі. У народі день називають "Федориним днем", "Федорою капустянкою", "Осінньою Федорою", "Кінцем бабиного літа".

Що сьогодні не можна робити
Не слід розпочинати нових справ - вони не тільки не увінчаються успіхом, але й можуть викликати великі неприємності. Не можна робити нічого важливого, а старим людям і дітям не можна мити голову, щоб не захворіти. Також не піднімайте нічого з дороги - на цю річ могли навести порчу.

Прикмети на 24 вересня


З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- бджоли ще літають - зима прийде пізно;

- чайки високо кружляють - буде сильний вітер;

- у лісі багато грибів - зима буде сніжною.

24 вересня іменини
Іменини у Германа, Дмитра, Сергія, Феодори, Євдокії, Петра, Діодора, Ії, Віктора, Романа та Миколи.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
24-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 555

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.