RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фото прес-служби Чернівецької облради


Строката більшість утворилась в облраді після обрання Олексія Бойка головою ради. Партія Порошенка, "Єдина Альтернатива", Аграрна партія і, що характерно, партія "Опозиційна платформа – За життя" об’єдналися у "гібридну" коаліцію.

Натомість провладна "Слуга Народу" й "Батьківщина" опинилися за бортом провладної більшості, хоча й не скажеш, що вони в опозиції.



Якщо у попередніх скликаннях облради існувало чітке розуміння, які з політсил позиціонують себе владою, а які – опозицією, то наразі ці поняття розмиті.

Що обранці думають з цього приводу, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".

"Обманюють людей, які їх обрали"

"Вважаю, що ситуація, яка виникла у нашій облраді – це просто розподіл інтересів", – каже в коментарі "МБ" депутатка Ольга Кобвеко. Вона, хоч і представляє партію "ЄС" у раді, але стверджує, що не схвалює склад нинішньої коаліції.

"Цей інтерес для кожного депутата є тимчасовим, залежно від ситуації, – каже Кобевко. – Гадаю, якщо зміниться політична ситуація та інтереси цих людей, то вся коаліція в облраді зміниться".

"Я є представницею "ЄС", але я не можу бути, у зв’язку зі своїми поглядами, в одній коаліції з "ОПЗЖ", – каже Ольга Кобевко. – І вони не можуть бути зі мною. Інші представники цих сил, як-от, "Єдина Альтернатива", мене не здивували, що вони в цій коаліції. Бо їх пов’язують останнім часом із Папієвим. З "ЄС", якщо ця коаліція і існує, то, напевно, на основі якихось особистих інтересів. Я обурена такою коаліцією, бо вірила в проукраїнський напрямок "Єдиної Альтернативи" та проєвропейський напрямок "Європейської Солідарності".

Колишній голова облради Іван Мунтян, який нині є депутатом "Батьківщини", погоджується, що, попри відсутність офіційної коаліції в облраді, у депутатському середовищі утворилось дивне об’єднання політсил.

"При владі в нашій раді деякі сили, які достатньо погано себе зарекомендували на політичному полі України. Скажімо, в центрі цієї коаліції перебуває "ОПЗЖ". Там і Аграрна партія, і "За майбутнє", звісно, "Єдина Альтернатива". І найбільше я здивований бачити в тому складі "Європейську Солідарність", – каже Мунтян.

"Мене це завжди дивувало, що на всіх площах, майданчиках у різні періоди ці люди декларували одне, а зараз роблять зовсім інше. Говорячи простіше, обманюють людей, які їх обрали", – додав депутат.

На запитання, як себе зараз позиціонує "Батьківщина" у стінах "будинку з левами", Мунтян відповів: "Впевнено можу сказати, що ми сьогодні в опозиції до цих альянсів, які я назвав вище. Ми не за те боролися, щоб до влади в регіоні прийшли такі сили, через яких зараз проливається багато крові".

"Так вийшло..."

Чому президентська "Слуга Народу" не стала владною у Чернівецькій облраді, "МБ" поцікавився у Володимира Жаровського – депутата цієї партії, який програв Олексієві Бойку у двобої за крісло голови ради.

"Ви самі знаєте відповідь на це запитання. Ви знаєте, хто є владою. Влада – це ті, хто утворює більшість", – лаконічно відповів пан Жаровський.
На запитання, чому провладна в центрі "Слуга Народу" не стала провладною в Чернівецькій обласній раді, він відповів: "Про це дуже багато було сказано. Нічого нового вам не скажу. Так вийшло... Ви це знаєте, маєте повну інформацію, що відбувається у місті та області".

Ситуація довкола "гібридного" об’єднання в облраді, схоже, неабияк турбує і голову ОДА Сергія Осачука. Так, після нещодавньої заяви партії "ОПЗЖ" на підтримку посадовця пан Осачук, який, як правило, утримується від політичних реплік, розкритикував політичну коаліцію в облраді, яка, за його словами, складається з "ОПЗЖ", Аграрної партії, "ЄА" і партії Порошенка.

Натомість голова облради Олексій Бойко відкидає будь-які закиди у бік провладної більшості, яку він сформував.

"Я думаю, що в нашій обласній раді коаліція складається із тих депутатів, які прийшли до ради за вибором громади, та відповідає вимогам виборців змінити життя на краще", – сказав посадовець у коментарі "МБ".

На запитання журналіста, чому провладна "Слуга народу" не відчуває себе провладною в нашій облраді, Бойко відповів:

"Я не можу відповідати за депутатів, тим більше тих, яких ви назвали. В принципі, я такого не чую. Всі депутати – і провладної партії, і інших – мають можливість, згідно із законом, виконувати свої депутатські обов’язки".

Голова партії "Єдина Альтернатива", депутат облради Володимир Мороз називає депутатську більшість "ситуативною".

"Як такої коаліції, яка би була формально на папері, немає, – каже він. – У вирішенні деяких питань є певне бачення, є певні протиріччя. Але немає коаліції, яка би працювала офіційно".

Що ж до критики з боку голови ОДА, пан Мороз сказав:

"Це особиста думка Сергія Осачука, що він бачить таку коаліцію. Насправді, голова облради об’єднав довкола себе людей, які хочуть змін в області. І ви бачите, що ці зміни пішли на краще. І я вважаю, що це його досягнення – те, що представники різних політичних сил підтримують його в роботі в облраді. Ми неодноразово казали, що нам по дорозі з "ЄС", по дорозі з "аграріями". І вважаю, що це нормально. З "ОПЗЖ" – політичними опонентами – нам не по дорозі. Але якщо "ОПЗЖ" підтримує якісь господарські питання, то що в цьому поганого? Коли люди об’єднуються довкола якихось господарських рішень, то це є нормально. Тут радше йдеться не про політичне об’єднання, а про ситуативну більшість, спрямовану на розвиток краю".

"Така коаліція може тріснути по швах"

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"В облраді коаліція – "від супротивного", швидше за все. Оскільки були дві кандидатури на посаду голови обласної ради, я так розумію, що була сформована така ситуативна коаліція на підтримку конкретного кандидата. Можливо, існують якісь кулуарні домовленості щодо посад у президії. Тим не менше, така ситуативна коаліція відбулась. Для мене це не дивно, адже насправді, під час формування представницьких органів місцевого самоврядування політичних або ідеологічних речей немає. Тут є конкретні проблеми громад і проблеми області. Тому, гадаю, що це абсолютно нормальна ситуативна більшість. До речі, схожа ситуативна позиція є й на рівні міської ради.

Фактично, жодної коаліційної угоди в обласній раді немає. Можна було зробити офіційну заяву й підписати якийсь меморандум чи угоду про співпрацю, де передбачити стратегічні напрямки. А в такому випадку, як зараз, це означає, що вона може або тріснути по швах, або змінитися. І для цього не треба якихось надзусиль. Варто буде тільки щось непопулярне прийняти – і вони вже одразу можуть оголосити, що жодної коаліції не буде".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
6-07-2021, 09:31
Коментарів 0 Переглядів 3 635

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.