Скільки вершкового масла можна їсти без шкоди: відповідь дієтологів вас здивує

Новини України / Здоров'я
521
0
Скільки вершкового масла можна їсти без шкоди: відповідь дієтологів вас здивує


Вершкове масло, безумовно, робить життя кращим - його використовують, починаючи від вершкових соусів для пасти закінчуючи класичним пісочним печивом. Навіть прості страви, як-от тости чи млинці, можна перетворити на справжні ласощі за допомогою цього продукту. Але чи корисне масло насправді, чи його краще виключити з раціону?

Чи можна їсти вершкове масло щодня, наскільки воно корисне чи шкідливе - ось що говорять про це дієтологи.



Чим корисне вершкове масло і в чому його шкода

За словами докторки наук, дієтологині-нутриціологині та директорки програм із харчування в Університеті Південної Флориди Лаури Райт (Lauri Wright), вершкове масло в основному складається з молочного жиру, пише MarthaStewart.com. "Жир надає стравам смаку і допомагає довше відчувати ситість, додає енергію (калорії) і покращує засвоєння жиророзчинних вітамінів, що містяться в олії", - додає докторка наук, дієтологиня з Нью-Йоркського технологічного інституту Мінді Харр (Mindy Haar).

Які вітаміни є у вершковому маслі:

вітамін А - він необхідний для гарного зору, імунітету і росту клітин, особливо важливий для нічного зору, а також він допомагає підтримувати здоров'я зубів, кісток, м'яких тканин, слизових оболонок і шкіри;
вітамін D - сприяє засвоєнню кальцію і зміцненню кісток, а також підтримує імунну систему;
вітамін E - працює як антиоксидант, захищає клітини від ушкоджень, підтримує здоров'я серця, імунітет і зір;
вітамін K - допомагає регулювати рівень кальцію в кістках і кровоносних судинах.

Водночас, зазначають дієтологи, зазвичай вершкового масла їдять не так багато, щоб отримувати значні дози цих вітамінів.

Шкода вершкового масла, за словами експертів, часом може навіть переважити його користь. Оскільки вершкове масло майже повністю складається з жиру, то в ньому багато калорій. За словами фахівців, всього 1 столова ложка вершкового масла містить близько 100 калорій, і майже всі вони надходять із жиру.

Крім цього, більше половини жирів у вершковому маслі - це насичені жири. Згідно з рекомендацією Американської асоціації кардіологів, насичених жирів у раціоні має бути не більше 6% від загальної калорійності, або близько 13 грамів на день.

В 1 столовій ложці вершкового масла міститься близько 7 грамів насичених жирів - тобто, більше половини денної норми,

- каже дієтологиня Райт.

Чим небезпечні насичені жири? Їх надмірна кількість призводить до підвищення рівня так званого "поганого" холестерину, а він зі свого боку збільшує ризик серцевих захворювань. І, навпаки, ненасичені жири - ті, що містяться, наприклад, у горіхах, насінні, жирній рибі та оливковій олії, - знижують рівень "поганого" холестерину і підвищують рівень "хорошого". Ось чому експерти з харчування рекомендують замінювати насичені жири ненасиченими варіантами, а не повністю виключати жири з раціону.

Чи можна щодня їсти вершкове масло

На думку дієтологів, масло саме по собі не можна назвати однозначно корисним або шкідливим - тут важливо враховувати, скільки ми його з'їдаємо і з чим. Наприклад, невеликий шматочок масла на цільнозерновому хлібі або при приготуванні їжі легко вписується в здорове харчування. Іноді також можна дозволити собі випічку з маслом. "Виняток становлять випадки, якщо в людини високий рівень холестерину, серцеві захворювання або проблеми з печінкою, - каже дієтологиня з лікарні Northwell Lenox Hill Ніколь Роуч (Nicole Roach). - У цьому випадку необхідно уникати або обмежувати споживання олії".

У здорової людини проблеми можуть виникнути, якщо вершкове масло стане основним джерелом жирів, витіснивши більш корисні варіанти - рослинну олію.

Норма вершкового масла на день для жінок і для чоловіків (якщо немає проблем зі здоров'ям) - приблизно 1-2 чайні ложки на день у рамках збалансованого раціону. Тобто, до нього, крім масла, мають входити овочі, фрукти, цільнозернові продукти, нежирні білки і ненасичені жири. Захоплюватися вершковим маслом не варто - це призведе до надлишку калорій і жирів, попереджають лікарі.


Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.