RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото

Як і щороку, розпочалася вона на Сокирянщині. Місцевий держлісгосп зазделегідь підготувався: заготовили відповідну кількість сіянців, бо мають в Іванівцях великий лісорозсадник, технічне приладдя для копання грунту, для школярів Романківецької гімназії імені Костянтина Поповича, які займаються в шкільному лісництві, – спеціальну уніформу.

Садять більше дуба звичайного і червоного



Від контори Кельменецького лісництва, що знаходиться в Бузовиці, вирушаємо в урочище Бурдюг однойменного села. Через шість кілометрів потрапляємо на місце посадки й бачимо чималу поляну, всіяну дерев’яними коликами – на відстані до 70 сантиметрів між сіянцями й до чотирьох метрів між рядами й будуть рости дворічні дубки. Всюди видно пні великого розміру: торік тут зрубали граби та декілька дубів 90-річного віку.

– Лісопосівну кампанію ми починаємо і закінчуємо в березні, але через несприятливі погодні умови цього року доводиться садити ліс у квітні, – розповідає Вадим Андрущак, лісничий Кельменецького лісництва. – Загальна площа лісовідновлення – один гектар, ця ділянка – 0,6 гектара. Посадимо на цій ділянці звичайного зрубу чистими рядами 2143 сіянці дуба, а на одному гектарі їх буде 3571. Маємо й одногектарний розсадник для відтворення лісів – дуба звичайного й червоного, гостролистого клена, дрібнолистої липи, явора. Посадку здійснюємо під меч – це металевий розширений внизу засіб, яким добре викопати ямку під сіянці. Останні тримаємо в ємностях з водою, щоб вони не підсохли.

Загальна площа лісових насаджень у лісництві – понад 3200 гектарів. Щорічний обсяг вирощування стандартного матеріалу – 120 тисяч штук. Це твердолистяні породи, з яких 84 відсотки становить дуб.

"Залюбки записався в шкільне лісництво"

Перед початком роботи – інструктаж, і "екіпажі" з двох-трьох осіб обирають собі рядки. Відразу ж вперед виходять члени шкільного лісництва.

– Для мене це не вперше, тому знаю, як треба копати ямки, – каже Антон Рябий, дев’ятикласник Романківецької гімназії імені К.Поповича. – Люблю природу змалку, тому залюбки записався в шкільне лісництво, посадив не одне деревце. Приємно буде глянути на дубові гаї через якийсь десяток років. Це теж буде мій слід у житті.

– Приємно брати участь у посадці нових лісів, – додає Богдан Пастушок, десятикласник, товариш Антона. – Працюєш на повітрі й бачиш результати своєї роботи. До речі, чимало моїх друзів долучається до цієї справи.

– У нашому шкільному лісництві займаються двадцять учнів різних класів, допомагаємо лісівникам добровільно, – ділиться Вікторія Азімова, учителька. – Ми беремо участь у кожній лісовідновлювальній кампанії, бо хочемо, щоб у нас були ліси, а не пустирі. До акції щоразу долучаються й керівники різних служб й організацій району. Дехто навіть садить дерева з членами своїх родин.

– Цієї весни в нас лісовідновлення відбуватиметься на площі 49 гектарів. Крім того, плануємо створити нові лісові насадження на території Ломачинецького лісництва, – розповідає Олександр Чебан, директор Сокирянського держлісгоспу. – Найбільше лісових культур буде висаджено в Іванівецькому та Кельменецькому лісництвах – майже по десять гектарів. Там роботи здійснюватимуться в урочищах Грубна, Бурдюг, Ларга, Берново, Ленківці. Крім цього, сім гектарів лісу з’явиться в урочищах Василівський яр, Ломачинці, Ясинове Ломачинецького лісництва, та по шість – у Романковецькому і Сокирянському підрозділах. Майже весь посадковий матеріал вирощений у наших розсадниках. Для заліснення усіх запланованих площ буде використано 136 тисяч штук дуба звичайного та 12 тисяч штук сіянців горіха чорного. Також для створення нових захисних лісових насаджень ми закупили 1700 сіянців сосни звичайної на Вінниччині.

Коментар

Василь Гончар, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства:

– Як і минулими роками, першими розпочали відновлювати й створювати нові ліси на Сокирянщині, Кельменеччині та Хотинщині. Найбільша площа заліснення – у Берегометському лісгоспі – 292 гектари, Путильському – 214. Половина посадкового матеріалу – сіянці ялини ( понад 1,3 мільйона штук), дуба (803 тисячі сіянців), ялиці білої (322 тисячі сіянців) та бука (77 тисяч). Також восени посадимо клен-явір, ясен звичайний, дуб червоний, модрину європейську, горіх чорний та сосну звичайну.

На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото
На Буковині розпочалася лісопосівна кампанія – фото


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
10-04-2021, 20:47
Коментарів 0 Переглядів 2 210

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.