RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото

Новий рік розпочався не з надто приємних новин – значно зросли ціни на комунальні послуги.

Особливо відчутно подорожчав газ. Найбільш скрутно тим буковинцям, які отримують невисоку зарплатню або живуть лише на пенсію. Який же вихід шукають люди? Як економлять?

Про це далі у публікації "МБ".



"Пенсії на це не вистачить"

Субота. Вихідний. Проте мешканцям селі Атаки на Хотинщині не до відпочинку. Майже з самого ранку в усіх куточках села чутні звуки бензопил.

Віктор Гороховський разом із сусідами розпилює дрова та завозить їх на тачанці у двір. Каже, батареї вдома вмикає на мінімум. В основному намагається опалювати хату дровами.

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


"У мене на газ йде дві тисячі гривень на місяць. А тепер із цим подорожчанням навіть боюся уявити, скільки треба буде заплатити. Моєї пенсії на це не вистачить. Тому замовив 10 кубометрів дров. Це обійшлося у 8,5 тисячі гривень. Сподіваюся, цього мені вистачить на дві зими".

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


Родина Антоніни Офіцерової у будинку поміняла вікна та двері, стіни утеплили з обох боків пінопластом. Також планують поставити новий твердопаливний котел на дровах. Сподіваються, це допоможе зекономити на використанні газу.

"Старі котли потребують дуже багато газу. Тож ми вирішили встановити новий, вирахували, що на цьому відчутна зекономимо. Бо ціна на газ зараз таки дуже кусюча", – каже Антоніна.

Не покладаючи рук, дід Федір із сином Тарасом пиляють стару акацію так, що аж тирса летить навсібіч. Кажуть, грошей не вистачає не те, що на газ, але й на дрова. Тож почали спилювати старі дерева у себе в саду, на подвір’ї.

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


"Мороз побив горіхи, то будемо їх рубати на дрова. Зараз за 300 кубів газу, які витрачаємо на місяць, треба заплатити більше 3000 гривень. І дрова дорогі – 800 гривень кубометр. Зазвичай на зиму треба 10 кубометрів. Хоча, можливо, якщо ця зима буде теплою, то вистачить 6-8. А ще ж треба і щось їсти. Субсидій немає. Зарплатні не вистачає. То де є старе дерево, спилюємо. Що ж поробиш…" – зітхає дід Федір.

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


"Це знущання з людей"

Олег Анатолійович розповідає, що їхня родина витрачає 70 кубометрів газу на місяць. Конвектори скручують на мінімум – лише так, щоби не замерзнути. Кухня поступово нагрівається від пари під час готування їжі. А спальню опалюють пічкою на дровах.

"Раз на день розпалили пічку – і достатньо. У нас маленькі кімнати, багато не потрібно. А от у моїх знайомих велика хата, старий котел, і на добу вони витрачають 15 кубів газу. Якщо брати газ по 10 гривень за куб (це не враховуючи вартість доставки) і кількість днів опалювального сезону, то загалом їм вийде близько 25-30 тисяч гривень за газ. Дрова таки значно дешевші", – переконаний чоловік. Він додає, що на електроенергії заощаджують завдяки тому, що вмикають пральну машинку вночі, коли діють зменшені тарифи на електроенергію.

"Це удвічі дешевше, ніж вдень", – стверджує пан Олег.

Пенсіонери Зінаїда та Валентин Писларі зізнаються, що не уявляють, як зараз будуть виживати з таким різким підвищенням тарифів.

"Ми з дружиною отримуємо 1700 гривень пенсії, а за газ сплачуємо 2000 з гаком. І ще ж старість підходить, треба щось відкласти "на болячки". А то нема звідки. Якби не допомога сина, не "витягнули" би. Кімнати опалюємо дровами. Котел вмикаємо на "двійку" – на більше боїмося підкручувати, щоби багато не нагоріло. Нам стає страшно, коли чуємо, що така велика ціна на газ. Усі люди стривожені. Це знущання з людей", – каже пані Зінаїда.

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


Пенсіонери зізнаються, що також мусять спилювати старі дерева на подвір’ї.

"Оце спиляли великий горіх, який більше 30 років тому посадив ще мій батько, – зітхає пан Валентин. – Ще один зрубали на городі. Добре, що хоч зима тепла, то не так багато дров треба. Чекаємо вже весни, щоби швидше газ відключити. На щастя, хоч світло у нас багато не тягне – менше півтори сотні гривень на місяць. Встановили лампочки-"економки". Та й взагалі мало користуємося електроенергією, зайвий раз світло не вмикаємо".

Нагадаємо, якщо у листопаді та грудні буковинці платили 8,8 гривень, то з 1 січня один кубометр газу від компанії "Чернівцігаззбут" вартує 9,92 гривні. Водночас майже вдвічі зріс тариф на розподіл газу від ПАТ "Чернівцігаз". Тепер він становить 2,30 гривень за один кубометр.
Приблизно на 30 відсотків більше доведеться тепер платити за електроенергію та на 10-15% - за воду.

«Без дров не вижили б»: як буковинці економлять газ та світло - фото


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram


Редактор: Галина Олійник
15-01-2021, 11:16
Коментарів 0 Переглядів 3 255

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.