RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Такий мій хрест – мені тут добре»: як на Буковині живуть черниці монастиря

У селі Васловівці на Заставнівщині є монастир Православної церкви України. Він існує із 1999 року. У 2012 році завершили ремонт та провели освячення.

Зараз на території є чотири будівлі: церква, де правиться служба, будинок, в якому живуть черниці, та ще дві будівлі, в яких триває ремонт. В одній із цих будівель буде музей митрополита Євгена Гакмана, який народився у цьому селі, йдеться в матеріалі "МБ".



Кореспондентка "МБ" побувала в монастирі та побачила, як там працюють та живуть черниці.

Монастир поділений на дві невеличкі церкви

Під’їжджаю до монастиря, ще здалеку видніються куполи десь високо-високо в небі. Зайшовши в головні ворота, перехрещуюся та йду алеєю. Мене зустрічає настоятель монастиря отець Євген.

"Доброго дня, я вже зачекався вас. Це наша церква, тут правляться служби. Вона поділяється на верхню та нижню. У верхній церкві ми правимо служби влітку, вона називається Преображення Господнє, а в нижній – зимою, тому що там тепло, і її назвали церквою Євгена Херсонеського. Зараз служать лише дві черниці у нас. Ці жінки присвятили себе Богові. Для того, щоби стати монахом, потрібно це відчути серцем. Для початку потрібно прийти до монастиря і сказати, що є таке бажання. Потім – спробувати, чи зможете так жити", – каже отець Євген.

На території монастиря дуже спокійно і тихо. Тут можна забути про все: про проблеми, негаразди, турботи. Заходимо в будівлю монастиря. Тихо… Запах ладану відчувається ще в коридорі. Велика кількість ікон вражає. Кожна ікона зі святими має свою силу.

Повертаю голову ліворуч та бачу сходи вниз.

"Це сходи до "нижньої церкви", ходімо, я вам там все покажу", – говорить отець Євген.

Довгі та стрімкі сходи вниз. Темно. Спустилися. Стає тепло.

"Ми тут опалюємо", – каже отець.

У цій церкві ікон менше, проте таке ж відчуття благодаті.

"До нас приходить багато паломників – із нашого села та із сусідніх. Монастир молодий, проте люди вже про нього знають. Можемо піти до корпусу черниць та поспілкуватися з ними", – говорить настоятель.

Йдемо туди. Заходимо у корпус. Ще із порога відчуваю смачний запах борщу, ніби у дитинстві.

"Якраз готують обід", – каже отець Євген.

"Прокидаюся о сьомій, а день розпочинаю з молитви"

До нас виходить жінка у чорному. Довга спідниця, чорна накидка, яка закриває голову, видно лише обличчя. Скромна, молода, без макіяжу. заглядаю в її виразні світлі очі.

Жінка неохоче розмовляє. Розповідає, що у монастирі вже шостий рік.

"Такий мій хрест, я обрала цей шлях, і мені тут добре. Прокидаюся о сьомій. Свій ранок розпочинаю із ранкової молитви та читання псалтиря, також читаю записки прихожан за здоров’я, які вони залишають. Потім снідаю і беруся до роботи. Робота різна… Цього місяця я відповідальна за кухню – готую їсти, обов’язково має бути перше та друге. Восени поралась по господарству: працювала на городі. Де бачу роботу, там і працюю, мене все влаштовує. Якщо стає важко, молюся Богу, то стає легше", – розповідає черниця Анісія.

На запитання, чому Анісія обрала собі такий шлях вона не відповідає, тільки мило усміхається.

Виходжу із корпусу. Мене проводжає отець Євген та дорогою дає поради, як дотримуватися Різдвяного посту.

"Головне – душа, не забувайте про духовність. Щодо харчування, то краще поговоріть із своїм священником. Тому що через стан здоров’я не всі можуть дотримуватися посту. Будьте смиренними та чистими, тому що Бог все бачить. Хай він оберігає вас та дарує удачу", – насамкінець говорить отець Євген.

Виходжу з монастиря із відчуттям легкості та свободи. Таке враження, ніби викинула старі клунки, які заважали рухатися.



«Такий мій хрест – мені тут добре»: як на Буковині живуть черниці монастиря

«Такий мій хрест – мені тут добре»: як на Буковині живуть черниці монастиря


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Аліна Книжник
17-12-2020, 18:08
Коментарів 0 Переглядів 9 471

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.