RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум, починається підготовка до новорічно-різдвяних свят з низкою обмежень, а в банк відтепер не обов'язково носити паперові документи, якщо маєте додаток "Дія".

Дізнайтесь більше, які зміни та нововведення для жителів Чернівецької області почнуть діяти уже завтра, з першого дня зими.



Зростає прожитковий мінімум

З 1 грудня в Україні зростає прожитковий мінімум. Збільшаться, відповідно, і виплати, які до нього прив'язані: пенсії, допомога по безробіттю, допомога на дітей та аліменти.

Прожитковий мінімум за категоріями буде таким:

для дітей віком до 6 років – 1 921 гривня;

для дітей віком 6 – 18 років – 2 395 гривень;

для працездатних осіб – 2 270 гривень;

для осіб, які втратили працездатність – 1 769 гривень.

Варто зазначити, що мінімальна зарплата до прожиткового мінімуму прямо не прив'язана, а отже у грудні залишиться на рівні 5 тисяч гривень. Проте індексація зарплати до прожиткового мінімуму прикріплена – у грудні вона складе 2 270 гривень. Індексацію повинні проводити всі роботодавці.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю залишиться без змін, а максимальний зросте до 9 080 гривень (4 прожиткові мінімуми).

Мінімальна пенсія зросте на 57 гривень і складатиме відтепер 1 769 гривень. Надбавка за вислугу років становитиме 17,69 гривень щомісяця за кожен додатковий рік (1% від мінімальної пенсії).

Самотнім українцям, яким понад 80 років, з грудня нараховуватимуть 707 гривень 60 копійок (40% прожиткового мінімуму).

Мінімальний розмір аліментів:

для дітей віком до 6 років – 960,5 гривні;

для дітей віком від 6 до 18 років – 1197,5 гривні.

Рекомендовані виплати, до яких суд може зобов'язати, вдвічі вищі – 1 921 гривня та 2 395 гривень відповідно.

Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування:

віком до 6 років – 4 803 гривні;

віком 6 – 18 років – 5 988 гривень.

Соціальна допомога на дітей з інвалідністю, над якими встановлено опіку чи піклування:

віком до 6 років з інвалідністю – 6 724 гривні;

віком від 6 до 18 років – 8 383 гривні.

Декретні виплати для працюючих батьків чи ФОПів залежать від розміру доходу. Для безробітних – щонайменше 2 383 гривні за 126 днів (25% від прожиткового мінімуму).

Пакунок малюка з грудня – 5 763 гривні (щонайменше 3 прожиткові мінімуми для дитини до 6 років).

Новий мер Чернівців

Новий поїзд, ціна на газ і обмеження на свята: які зміни очікують буковинців у грудні 2020


Чернівецька міська територіальна виборча комісія має п’ять днів для проведення підрахунку та встановлення голосів виборців у другому турі виборів міського голови Чернівців.

Нагадаємо, згідно з результатами екзит-полу, перемогу на виборах здобув кандидат від "Єдиної альтернативи" Роман Клічук.

Вартість газу не зміниться

Новий поїзд, ціна на газ і обмеження на свята: які зміни очікують буковинців у грудні 2020


Вартість газу для споживачів у грудні 2020 року в Чернівецькій області буде однією з найвищих серед усіх інших регіонів України.

При цьому, ціна на природний газ для споживачів міста Чернівців у грудні 2020 року не зміниться у порівнянні з цінами на газ у листопаді. Так, вартість одного кубометра газу в останній місяць року становитиме 8,88155 грн.

Відновлення руху потяга "Гуцульщина"

Укрзалізниця з 18 грудня відновлює курсування пасажирського поїзда "Гуцульщина" № 357/358 Київ — Рахів на період масових зимових перевезень. Поїзд курсуватиме щодня у складі 12 вагонів: один спальний вагон, п’ять купейних та шість плацкартних.

З Києва поїзд № 357/358 Київ — Рахів відправлятиметься о 14:28 та прибуватиме до Рахова о 09:22. Відправлення з Рахова о 11:18 та прибуття до Києва о 06:43. Ключовими станціями формування пасажиропотоку цього поїзда є Тернопіль, Чортків, Кіцмань, Чернівці, Коломия, Яремче, Ворохта, Ясіня, Кваси, Рахів.

Новий поїзд, ціна на газ і обмеження на свята: які зміни очікують буковинців у грудні 2020


Поїзд є соціально важливим для мешканців Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької областей та має значний вплив на розвиток туристичної інфраструктури регіону.

Паспорти з "Дії" можна показувати у банках

З 1 грудня у банках можна буде проводити касові операції за допомогою електронних документів у мобільному додатку "Дія"

Тобто клієнтам банків, які мають електронний паспорт у "Дії", більше не потрібні паперові документи для підтвердження своєї особистості в банківському відділенні.

Обмеження на свята

У грудні українці матимуть додаткові вихідні: 23-25, коли християни західного обряду відзначають Різдво, та з 30 грудня по 1 січня – Новий рік. При цьому робочими будуть суботи 29 грудня (замість 31) та 22 грудня (замість 24).

Однак вже зрозуміло, що самі зимові свята відбудуться з низкою карантинних обмежень.

Новий поїзд, ціна на газ і обмеження на свята: які зміни очікують буковинців у грудні 2020


Головну ялинку Чернівців запалять традиційно 19 грудня. Проте, через карантин, не проводитимуть урочистості, не розміщуватимуть будинок Миколая та льодяну гірку.

На Соборній площі встановлять новорічні фотозони. Святкового відкриття ялинки не буде.

Завершення карантину вихідного дня

З 14 листопада в Україні діє карантин вихідного дня. Остання субота й неділя, які підпадають під дію обмежень, наразі – 28 та 29 листопада. Якщо кількість хворих продовжуватиме зростати, в уряді не виключають новий локдаун.

Незважаючи на те, що зараз поширюється чимало чуток про введення жорсткого карантину у грудні, офіційної інформації з цього приводу немає. Так, в Офісі президента повідомили, що такий сценарій можливий у випадку погіршення епідемічної ситуації – поки що медична система витримує навантаження

Про те, що підстав для ухвалення рішення про локдаун немає, говорить і очільник МОЗ Максим Степанов. За його словами, сьогодні заповнено загалом по країні 50% ліжок. Є регіони-винятки, де ситуація гірша, але, все ж, необхідності посилювати карантин в уряді не бачать.

Заборона вилову раків

З 1 грудня до 30 червня 2021 року в Чернівецькій області діятиме заборона на вилов раків в рибогосподарських водних об’єктах у районі діяльності Чернівецького рибоохоронного патруля.

Новий поїзд, ціна на газ і обмеження на свята: які зміни очікують буковинців у грудні 2020


Заборону встановлено з метою забезпечення охорони цього виду водних біоресурсів під час їх природного відтворення, створення сприятливих умов для виношування ікри та збільшення запасів у водоймах.

За вилов раків на порушників передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого коливається від 34 до 680 гривень. Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожний екземпляр незаконно виловленого рака.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
30-11-2020, 09:03
Коментарів 0 Переглядів 4 983

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.