RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Пригадую, той страшний день, коли втратив побратима»: боєць ООС з Буковини розповів, як проходить служба у гарячих точках

Попри запевнення про перемир’я та припинення вогню, війна на Сході триває.

Кореспондентка "МБ" поспілкувалася із бійцем 128 окремої гірсько-штурмової бригади "Закарпатського легіону" Олександром Філатовим про ситуацію в зоні ООС.



Олександр Філатов – чернівчанин. Закінчив біологічний факультет ЧНУ. Проте зрозумів, що його покликання зовсім інше, і в 2018 році пішов контрактником-артилеристом в АТО.

"Я бачив, в якій ситуації наша країна. Не міг бути байдужим. Поговоривши із дружиною, вирішив піти на контрактну службу. Зараз у нас є маленька дитина, якій один рік і 8 місяців. Бачу сім’ю не дуже часто. Проте моя дружина все розуміє та підтримує мене", – розповідає пан Олександр.

Про труднощі служби


Олександнр розповів, що найважче на війні – прощатися із загиблими побратимами.

"Пригадую той страшний день, коли, нічого не підозрюючи, заступив на зміну. Звичний графік, шикування, прибирання казарми, сніданок, пост. Та от… Полковник Євген Коростильов, який раніше керував артилерією 25 окремої десантно-штурмової бригади... 12 листопада 2019 року його важко поранили поблизу Новотроїцького. Отримав мінно-вибухову травму разом із ще одним військовим. Вони виконували бойове завдання в глибині ротних та опорних пунктів і підірвалися на невідомому вибуховому пристрої. Чоловіку відірвало ногу, від больового шоку не витримало серце. Для батальйону, і особисто для мене, це була непоправна втрата", – говорить Олександр Філатов.

На очах військового проступають сльози. Запала мовчанка...

128 бригада "Закарпатського легіону"

128 гірсько-штурмова бригада, яку ще називають "Закарпатський легіон", з перших днів війни виконує бойові завдання на Донбасі. Вона створена після переформування 128 механізованої дивізії. У 2018 році отримали новий статус – гірсько-штурмової бригади та сьогоднішню назву.

«Пригадую, той страшний день, коли втратив побратима»: боєць ООС з Буковини розповів, як проходить служба у гарячих точках


"Навесні 2014 року батальйонна тактична група, до складу якої входили підрозділи бригади, зайшла на Луганщину. Там тривали важкі бої за Луганський аеропорт. Також бригада брала участь у багатомісячному утриманні Дебальцівського плацдарму й виходила з оточення під командуванням майбутнього Героя України Сергія Шаптали".

"Підрозділи бригади останніми під вогнем залишали позиції. Потім знову була оборона рубежів на Луганщині й утримання позицій навколо Донецького аеропорту. Згодом бригада тримала лінію розмежування біля окупованої Горлівки", – розповідає Олександр Філатов.

"Чимало хлопців проходять службу від початку війни та потребують підтримки, адже чим більше воїнів в частині, тим менше навантаження на одного, – каже Олександр. – Грошове забезпечення гірських штурмовиків, у зв’язку зі специфікою виконання ними завдань, є вищим, ніж у більшості військових. Солдат першого місяця служби отримує в середньому 13000-14000 грн, офіцер – 17000 грн. Розмір виплат збільшується відповідно до вислуги та залежить від звання та займаної посади. На першій лінії в районі ООС військові отримують додатково 17000 грн, а на другій лінії – 6500 грн".

Кого потребує бригада

"Бригада потребує водіїв-механіків екіпажів бойових машин, навідників, стрільців тощо. Армія дає гарну можливість кар’єрного розвитку, здобуття вищої освіти за державний кошт, вдосконалення знань та навичок, можливість брати участь у міжнародних навчаннях", – зауважив пан Олександр.

Анна Семьонова

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Анна Семьонова
13-08-2020, 16:45
Коментарів 0 Переглядів 1 047

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.