RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир

У підсобному приміщенні на Роші у вільний від основної роботи час майстер збирає сокири і колуни, а ще реставрує колекційні екземпляри епох скіфів, Київської Русі та пізніших.

Чоловік збирає меблі, це його основна робота. А у вільний від роботи час у майстерні виготовляє сокири. Це і гарне хобі, і прибуткова справа, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



"Хороший колун – це річ!"

– Років зо п’ять тому в мене з’явилася буржуйка, і дрова стали актуальними, – каже Володимир Гонтарюк. – У дитинстві, коли жив із дідом та бабою, бачив, що вони рубають дрова чим попало. Проста радянська сокира робила свою справу, але більше муки було, ніж користі. Коли вже пізніше я свідомо підійшов до цього питання, то зрозумів, що треба брати колун. Так вийшло, що першим моїм колуном випадково стала колекційна російська "Монтана". Придбав його на блошиному ринку. Згодом віднайшов у Сумах на машзаводі одного чоловіка, який кував заготовки для колунів, і придбав у нього кілька штук на пробу. Далі болгарку в руки – і пішла творча фантазія. Зробив щось схоже на відомий шведський бренд Grand For Brooks: до важкої голови прикріпив ручку довжиною 95 сантиметрів – і горіховий ковбок за якихось три хвилини розлетівся "на катрани". Тоді й зрозумів, що хороший колун – це річ!

– Для того, щоби зробити колун, треба спочатку взяти металеву голову, зачистити її,– продовжує майстер. – Ну, і, звісно, топорище! Якщо людина хоче, щоб було дешево, робимо з бука. Воно непогане, але крихке, найкрихкіше з-поміж інших. Найкращі топорища ж роблять із клена і явора. Ясень теж хороший, граб непоганий, але має віддачу на руки. Матеріали для своїх сокир купую в постачальників, але буває, що й замовляю через інтернет. Історичні ексклюзивні сокири періоду скіфської культури чи Київської Русі мені приносять на реставрацію колекціонери. Та переважно роблю колуни, – каже Володимир. – Все решта – реставрація старих сокир. Дуже старі сокири, особливо скіфського періоду, для мене не дуже цікаві. Коли її береш до рук, то розумієш, що у наш час працювати нею неможливо. Вони не функціональні, можна хіба що повісити вдома на стіну і милуватися. Більш цікаві бойові сокири періоду Київської Русі.

Вони мають особливий всад – "метелик", а отже, коли забивається топорище, його клинити вже не треба, бо воно має ефект зубів щуки: туди входить, а назад – ні. Старовинні сокири приносять колекціонери. Це і екземпляри скіфської культури, і черняхівської, хазарські сокири, і так звані "казаки". Останні – наймолодші. Це семисоті роки нашої ери. Вони вже схожі на сучасні сокири.

"Бартка – це і зброя, і тростина"

– Наразі хочу спробувати робити гуцульські бартки, – каже майстер. Хочу і собі зробити, щоб ходити в ліс по гриби у горах, як щирий українець. Це потужна сокира, яка є бойовим чеканом. Отож це є зброя. Та зараз бартка – це просто тростина, яка має національний колорит, це ціпок, на який спираються під час ходьби. Якщо проаналізувати глобально, то на Буковині, в Польщі, Угорщині були бартки. Тільки у поляків це була ціпага, в угорців – фокаш, але це все одно різновиди бартки. Гуцули облюбували цю сокиру, бо живуть у гірській місцевості, де ходити небезпечно, і тому у нагоді стає бартка. Справжня бартка має шпиль, який забиваєш у землю – і маєш чітку опору. Бо якщо йдеш кам’янистим схилом, і нога зривається, можна покалічитись, тому бартка рятує життя.

– Сокира для мене – гарний помічник,– резюмує Володимир Гонтарюк. – Це і гарний по духу інструмент, який заряджає хорошим настроєм. Якщо йду десь до лісу на шашлики, ніколи не купую сітку з дровами. Беру з собою тільки сірники і сокиру. Сокира має працювати, це її завдання.

Поради майстра

"Усім, хто бажає придбати сокиру, треба знати, що вона має бути правильної форми: саме кування голови має мати хорошу геометрію, – каже Володимир Гонтарюк. – Звичайні радянські сокири я би не купував, бо вони неправильної форми. Всі радянські сокири мають форму часів російського царизму: широкий всад, а далі рівненьке і завужене лезо до кінця. Всі європейські сокири мають пласкі вушка, у формі букви "Д" або еліпса, і скидаються на сплющений колун, а така сокира значно краща. Також треба звернути увагу на довжину топорища. Якщо голова важить 600-800 грамів, то топорище має бути пів метра, а якщо голова більше кілограма, топорище має бути 60-80 см. Дуже важливий і кут нахилу. Коли купуєте сокиру, просто прикладіть лезо і п’ятку топорища до рівної поверхні. Коли сокира ідеально зібрана, вона має бути схожою на цифру сім. Правильно колоти дрова треба, як сапати, – зверху вниз. На обух можна бити тільки тоді, коли удар горизонтальний, паралельно до землі, інакше можна поранити руки і зламати сокиру. І в жодному разі не мочити сокиру у воді, бо відтак вона зсохнеться!

З досьє "МБ"

Володимир Гонтарюк, 33 роки. Навчався у Чернівецькій художній школі. Закінчив ВПХУ № 5, де навчався художньої різьби по дереву. Насаджувати і клинити сокири навчився самотужки в 29 років. Наразі зібрав понад 150 сокир.

«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир
«Ковбок розлетівся на «катрани»: майстер з Чернівців розповів секрети старовинних сокир


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Тарас Піц
19-03-2020, 12:13
Коментарів 0 Переглядів 8 188

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.