RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: чим торгували на старих площах Чернівців

У період австрійського володарювання в Чернівцях добре розвивалися щотижневі базари.

Спершу базарним днем у місті визначили лише понеділок, щоб забезпечити жителів міста продуктами харчування у достатній кількості, доброї якості та був хороший вибір. У міському статуті зазначалося, що очікувався непоганий грошовий збір з тих, хто приїздив на тижневі базари. Від збору звільнялися лише ті люди, які привозили на базар товари власного виробництва.



Площі називали за видом товару

У 1789 році було нормативно оформлено правила роздрібної торгівлі, а пізніше для міста Чернівців збільшили число базарних днів у тижні. Окрім понеділка, на ринках стали торгувати також у середу та п’ятницю.

На багатьох вулицях міста діяли "свої" ринки. Так, серед найдавніших торгових майданів міста варто згадати Старий міський ринок, так званий Alten Markt, який розташовувався на однойменній площі, приблизно між Єврейською Верхньою (нині вулиця Шолом-Алейхема), Нижньою (пізніше Фонтанна, що вела в бік Фонтанної площі, тепер – частина вулиці Сагайдачного) та вулицею Кушнірською (нині – частина вулиці Сагайдачного в бік вулиці Руської), недалеко від Фонтанної площі.

Центральну площу міста (Ringplatz) розпочали використовувати як базарну ще в 1790 році до впорядкування площі (наприкінці XVIII століття). Це визначало її характер упродовж усього австрійського періоду аж до початку 1920-х років.

Міські площі мали назви, пов’язані з товаром, яким переважно тут торгували. Зокрема Дров’яна площа (Holzplatz) була названа завдяки "Дров’яному" ринку, який спершу розташовувався на ній. Пізніше, з 1819 року, коли звели в’язницю, площу перейменували на Кримінальну, а з 1875 року вона стала – "Аустріяпляц" (Austriaplatz). З часом дровами почали торгувати на площі Фердинанда (Ferdinandplatz) – це територія, де пізніше, у 1891-94 роках звели костел Серце Ісуса, та на місці нинішнього торгового центру "Рязань".

На "Аустріяпляц" же почали влаштовуватися щотижневі базари та щорічний ярмарок.

Ще одним осередком торгівлі були Зернова площа (Getreideplatz) (на карті Чернівців поч. XIX століття – це територія між вулицею Сенкевича – нині Бандери, Університетською, Альтгассе – тепер Лесі Українки та Адама Міцкевича) і Рибна (Fischplatz) (пізніше перейменована в площу Єлизавети (Elisabethplatz), Васілє Александрі (Vasile Alexandri), нині Театральна) площі, знову ж таки названі у зв’язку з видом товару, який на них продавався.

До речі, у радянські часи на Театральній площі відновили торгівлю рибою. Від початку 1960 року до 1973-1975 pоків тут діяв Рибний ринок. Він працював протягом робочого тижня, з понеділка до п’ятниці з 05.00 до 07.00. На ринку торгували свіжою рибою: річковою, озерною та привозною морською. Він користувався популярністю серед жителів міста. За свідченням очевидців, площу щоранку мили мильним розчином, щоби позбутися запаху риби, який тут регулярно з’являвся.

З приходом Румунії закрили ринок перед мерією

Ярмарки і базари були вигідними для міського бюджету. За рахунок грошових зборів із ринків у середині 90-х років XIX століття у Чернівцях прокла¬ли водогін і каналізацію, трамвайну лінію, електрифікували місто.

Під час Першої світової війни (1914-1918) базарна торгівля в Чернівцях переживала не кращі часи. Періодично діяв лише ринок на Аустріяпляц (нині – Соборна площа).

З переходом Чернівців у 1918 році від Австро-Угорщини під владу Румунського королівства старі міські ринки продовжували залишатися осередками жвавої торгівлі. Проте з часом деякі з них зникли. Так, припинилася торгівля на площі Об’єднання (нині Центральна площа), де у 1924 році відкрили монумент та розбили дві великі клумби.

У квітні - травні 1937 року було заборонено торгувати на майдані Александрі (колишня площа Єлизавети, нині Театральна). Румунська влада наказала прибрати всі крамниці і палатки, у зв’язку із закладенням споруди нового національного палацу та реконструкцією площі.

Постійно торгували протягом усього румунського періоду лише на площі Грігоре Гіка Воде (Piata Ghica Voda), яку старожили називали по-давньому "Аустріяпляц".

Невідома Буковина: чим торгували на старих площах Чернівців
Невідома Буковина: чим торгували на старих площах Чернівців
Невідома Буковина: чим торгували на старих площах Чернівців


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
28-02-2020, 22:00
Коментарів 0 Переглядів 2 516

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.