RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Витягли 22 магнітні кульки з дитини: у Чернівцях хірурги провели унікальну операцію

Чернівецькі хірурги провели унікальну операцію.

Вони витягнули зі шлунка та кишки дитини магнітні кульки, які півторарічна дівчинка проковтнула, коли гралася конструктором, йдеться в публікації газети "Молодий буковинець".



Завідувач хірургічного відділення Чернівецької міської дитячої лікарні Микола Хома показує кореспондентці molbuk.ua ланцюжок із 22 металевих кульок завдовжки десять сантиметрів. Їх витягнули під час складної операції, яку робили півторарічній дитині.

"Кульки зчепилися між собою"

– Це рекордна кількість магнітних кульок, які нам доводилося витягувати у дітей, – запевняє хірург. – Слава Богу, все закінчилося щасливо. Дитину вже виписали додому, вона почувається добре. Дівчинці – неповних півтора рочку. Вона потрапила до нас напередодні новорічних свят. Мама розповіла, що за два тижні до цього в дитини почалися розлади з травленням, випорожнення набули чорно-червоного забарвлення.

Спершу жінка подумала, що це якась кишкова інфекція. Дитині вона давала пігулки, але краще не ставало. Запросили на консультацію нашого хірурга. Тоді мама згадала, що старша дитина, яка гралася конструктором, не долічила кілька магнітних кульок. Та рідним навіть на думку не спало, що їх могла проковтнути менша дівчинка.

Витягли 22 магнітні кульки з дитини: у Чернівцях хірурги провели унікальну операцію

Лікар терміново скерував дитину на рентгенологічне обстеження черевної порожнини . "На знімку ми побачили багато магнітних кульок, які зчепилися між собою в шлунку. Через це утворилася перфорація між шлунком і сліпою кишкою. На щастя, не було перитоніту, бо наслідки при цьому бувають набагато складніші, – пан Микола показує рентгенологічний знімок. – Під час операції виявили, що дівчинка проковтнула аж 22 магнітні кульки, які нам довелося витягувати із шлунка та сліпої кишки. Якби запізнилися на два-три дні, то картина була би набагато гіршою. Цієї ситуації можна було би уникнути, якби батьки купували правильні іграшки й постійно наглядали за своїми дітьми.

– На жаль, це не перший такий випадок як у нашій лікарні, так і в Україні. Були досить складні небезпечні ситуації, тому хочемо звернути увагу батьків на проблему з магнітними кульками, – пояснив хірург. – Якось до нас потрапила однорічна дівчинка із сильними болями в животі. Під час рентгенологічного обстеження органів черевної порожнини було виявлено п’ять металевих магнітних кульок, зчеплених між собою, і ознаки кишкової непрохідності. Під час операції лікарі побачили п’ять отворів, тому довелося видалити частину тонкої кишки. Дитина тривалий час перебувала в реанімації, отримувала відповідне лікування.

Витягли 22 магнітні кульки з дитини: у Чернівцях хірурги провели унікальну операцію

Зібрали цілу колекцію речей, які ковтали діти

У вкрай важкому стані потрапив до дитячої хірургії ще один однорічний пацієнт. У хлопчика сильно болів живіт, була блювота, почався перитоніт. Під час складної операції виявили шість магнітних кульок. У місцях їх зчеплення утворилися розриви, через які вміст кишківника потрапив у черевну порожнину. Коли батькам показали, що лікарі дістали з животика їхнього сина, вони були шоковані. Розповіли, що він любив гратися з конструктором , який складався з магнітних кульок.

– Маленькі дітки за звичкою все тягнуть до ротика, – каже пан Микола. – Вони кладуть ці магнітні кульки в рот і ковтають їх. Якщо одна – то не так страшно. Дуже небезпечно, якщо дитина ковтає кілька кульок. Вони пересуваються по шлунково-кишковому тракту і притягуються одна до одної. Якщо між ними опиняється стінка кишки, то вони перетискають її, утворюється некроз (відмирання тканин) або навіть отвір – перфорація. Це вкрай небезпечно для дитини.

Дитячі хірурги зібрали незвичайну "колекцію" речей, які їм довелося діставати у маленьких пацієнтів із різних органів: рота, носа, вуха.

"Що ми тільки не діставали: батарейки та коліщатка від машинок, ґудзики, монети, горішки, гвинтики, дрібні частини іграшок,– пригадує завідувач відділення. – Та особливо небезпечні магнітні іграшки, зокрема кульки, які притягуються між собою. Це "бомба" миттєвої дії, яка може завдати великої шкоди здоров’ю дитини. Сторонні тіла, які часто доводиться діставати з різних органів малят, потрапляють туди саме через недогляд батьків.

Поради батькам від лікаря

Обирайте іграшки відповідно до віку дітей і ретельно спостерігайте за ними під час гри. Малі діти не повинні залишатися без нагляду ні на хвилину. Їм в такому віці все цікаво розібрати, спробувати на смак.

Іграшки для дітей повинні бути великі, а не малі, які можна проковтнути, вдихнути або запхати в рот, ніс, вушко. Також слід не давати іграшки з дрібних деталей.

Останнім часом стали популярними іграшки-головоломки з магнітних кульок. У багатьох країнах їх заборонили продавати, оскільки вважають дуже небезпечними. Якщо дитина ковтає такі кульки, вони потрапляють до різних відділів шлунково-кишкового тракту, притягуються між собою через стінку шлунку, стравоходу чи кишки, викликають непрохідність. Через кілька годин наступають некроз стінки, перфорація органа, розвивається перитоніт. Відтак дитина потребує негайного хірургічного втручання, досить часто – складного, з видаленням частини кишки.

Інший небезпечний предмет, який ковтають діти, – батарейки. Потрапивши в стравохід, батарейка застрягає там і подразнює стінку. Її вміст (а це – луг ) викликає хімічний опік, перфорацію стравоходу з розвитком запалення. Таке ускладнення є смертельно небезпечним і потребує складного хірургічного втручання.

Якщо ж трапилось лихо – ваша дитина ковтнула сторонній предмет, якомога швидше зверніться до лікаря. Кваліфіковано надана допомога попередить небезпечні ускладнення.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Надія Будна
1-02-2020, 18:10
Коментарів 0 Переглядів 42 245

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.