RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якою буде Чернівецька ОТГ: депутати і чиновники затіяли ігрища довкола важливого питання

Лічені тижні залишаються до завершення етапу добровільного об’єднання громад, а Чернівецька міська ОТГ досі не створена.

Частина депутатів та деякі посадовці ОДА затіяли довкола цього ігрища, пише газета "Молодий буковинець".



Поки депутати міськради відмовляються від об’єднання Чернівців із навколишніми селами Чорнівкою і Топорівцями, посадовці ОДА намагаються "приліпити" до майбутньої міської громади Коровію.

Тому, за кілька тижнів до завершення формування громад, ще невідомо, якою точно стане Чернівецька ОТГ.

Чому так сталося, і як примхи депутатів та окремих посадовців впливають на те, що Чернівці відстають у питанні децентралізації?

"Думку громади проігноровано"

Гучним скандалом із перекриттям доріг завершився 2019 рік через небажання міських депутатів підтримати приєднання села Чорнівка до майбутньої Чернівецької громади. Обурені мешканці села перекрили рух транспорту та сміттєвозам до сміттєзвалища.

Напередодні Нового року сільському голові Георгію Боті пообіцяли в уряді обов’язково врахувати інтереси й побажання чорнівчан.

Однак, цей скандал може отримати продовження вже найближчим часом.

У понеділок, 20 січня, у мінрегіоні відбулася зустріч експертів з децентралізації, урядовців та чиновників громад і міст, під час якої розглядалося, в тому числі, питання щодо формування Чернівецької ОТГ. Урядовці відмовились затвердити перспективний план формування громад Буковини з конфігурацією, в якій село Чорнівка приєднане до Колінківців без урахування думки жителів.

Георгій Бота каже, що був здивований, що керівництво ОДА на засіданні уряду "всупереч Методиці формування територіальних громад, здоровому глузду, моральним та етичним нормам внесло зміни до плану, де Чорнівка утворює громаду з Топорівцями та Колінківцями, а не з Чернівцями".

"Думку нашої громади проігноровано! Підписаний Богданом Ковалюком (першим заступником голови ОДА, - авт.) протокол з мешканцями Чорнівки про те, що жодні зміни в перспективний план без згоди села не внесуть, виявився мильною бульбашкою. Представники ОДА без сорому намагалися переконати урядовців, як Чорнівці добре буде в ОТГ з Топорівцями з Колінківцями! І як погано буде нам у Чернівцях", – повідомив сільський голова Чорнівки.

Водночас, за словами Боти, перший заступник міністра регіонального розвитку В’ячеслав Негода, а також інші експерти з децентралізації нагадали чиновникам Чернівецької ОДА про підписи мешканців Чорнівки, які були адресовані керівнику уряду, про страйк та необхідність дотримуватися Методики формування громад і принципу добровільності.

Також, за словами Георгія Боти, приєднання Чорнівки до Чернівців підтримали нардеп від 203 округу Георгій Мазурашу і міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

"Емоційним був виступ Чернівецького міського голови Олексія Каспрука, який навів переконливі аргументи для об’єднання Чернівців з Чорнівкою. Він розповів, що з 2015 року це питання вивчалося, отримало згоду депутатів міської ради на об’єднання, знайшло підтримку також на громадських слуханнях обох громад і лише окремі люди з мандатами, а тепер вже й з посадами, не бажають почути думку та волю громадян", – зазначив Г. Бота.

Сільський голова Чорнівки також висловився щодо "незрозумілої позиції" голови ОДА Сергія Осачука, "який публічно заявляє, що формування ОТГ має відбуватися лише добровільно, за згодою громад, а у реальності не чує позиції Чорнівки".

ОДА хоче "приліпити" Коровію до Чернівців, суд – проти

Тим часом пресслужба ОДА оприлюднила публікацію за результатами зустрічі в мінрегіоні, де немає жодної інформації про те, як обговорювали скандальне питання приєднання Чорнівки до Чернівців.

Натомість пресслужба запевнила, що "в ОДА наполягають, що процес децентралізації має бути корисним перш за все людям".

"Усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути", – пишуть там.

До речі, в ОДА оприлюднили також попередній проєкт формування громад Буковини, який в уряді поки вирішили не затверджувати. Тут майбутня Чернівецька міська ОТГ зображена у складі двох населених пунктів – власне Чернівців та сусіднього села Коровії. Щоправда, 17 січня Верховний суд України визнав незаконним рішення Чернівецької облради про приєднання Коровії до Чернівців. Тож якою стане Чернівецька громада після завершення процесу добровільного об’єднання громад, досі невідомо.

Якою буде Чернівецька ОТГ: депутати і чиновники затіяли ігрища довкола важливого питання


Чиновники "просувають" політичний варіант ОТГ

Тарас Прокоп, радник з питань децентралізації Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування

"Під час консультацій ми зосереджували увагу представників ОДА на тому, що варто розширювати територіальні межі Чернівців. Але взагалі не зрозуміло, як сталося так, що у п’ятницю ОДА надіслала нам проєкт, в якому Чорнівка була включена до складу Чернівців, а вже безпосередньо на нараді в уряді вони презентували проєкт, в якому Чорнівки не було у складі Чернівців. Це викликало невдоволення та непорозуміння збоку представників міністерства, народних депутатів та Кабміну. Все ж ми рекомендували, щоби Чорнівку включили до Чернівців.

Проте представники ОДА стояли на своєму, навідріз відмовляючись приймати таке рішення. Вони посилалися на те, що це буде недоцільно для самої Чорнівки. На мою думку, відділяти Чорнівку від Чернівців – не розумно, оскільки це можливість для майбутнього планування спільної роботи. Особливо зважаючи на те, що Чорнівське сміттєзвалище знаходиться у безпосередній близькості до села Чорнівка. Чернівці так чи інакше потребують розширення. Тому що приєднувати тільки два населені пункти до міста обласного значення – це замало. І взагалі – в ідеальному варіанті, до Чернівців мали би приєднатися Шубранець, Задубрівка і Горішні Шерівці. Проте представники ОДА також показали ці села як окрему громаду. Хоча, по суті, об’єднавчі процеси на початку були. І вони, скоріше за все, не будуть завершені.

Те, що вже завершується етап добровільного об’єднання ОТГ, може розв’язати руки посадовцям ОДА у питанні того, що чиновники можуть без врахування інтересів жителів Чорнівки ухвалити рішення про приєднання села до Колінківців. Зараз до кінця місяця тривають консультації, і деякі області, які відправили на доопрацювання, мають найближчим часом відправити до уряду доопрацьовані проєкти. Але так чи інакше їх будуть надсилати представники ОДА. А Кабінет міністрів буде ці проєкти розглядати. Потім, на основі цих перспективних планів, Кабмін розроблятиме додатки до окремого закону про адміністративно-територіальний устрій. Ці додатки будуть якраз на основі перспективних планів. І вони будуть виноситись на розгляд Верховної Ради. Це і буде фіналом добровільного об’єднання громад.

Тож виходить, що затягувати час – на руку посадовцям ОДА, які не хочуть об’єднання Чернівців із Чорнівкою. Та Кабмін їм дав чітку вказівку – що потрібно ці плани доопрацювати і надати остаточний варіант. Але чи будуть вони надалі порушувати Методику формування громад, подаючи свій варіант, який є політичним – не відомо".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
26-01-2020, 16:14
Коментарів 0 Переглядів 3 403


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!