Як користуватися посівним календарем Здавна пішла традиція сіяти і виконувати будь-які роботи на городі в певну фазу Місяця. Вважалося, що небесне світило допомагає рослинам правильно розвиватися і давати багаті врожаї. А також може вказати на існують на несприятливі дні, коли садити і доглядати за рослинами не варто.
Ще наші прадіди помітили, що фаза Місяця впливає на розвиток рослини. Ними було помічено, що ріст Місяця сприяє росту наземних частин рослин, які дають плоди на поверхні грунту. А спад нічного світила, навпаки, сприяє тому, що вся волога і поживні речовини потрапляють в коріння. Тобто, всі культури, які розвиваються і плодоносять над поверхнею грунту краще сіяти чи садити в фазі зростаючого Місяця. А коренеплоди - коли Місяць спадає.
Досягаючи максимуму впливу в Молодик і Повню, Місяць в різних фазах створює низку сприятливих, нейтральних і несприятливих періодів для роботи з рослинами.
Однак із цього правила існують винятки, адже на розвиток городини чи садовини впливає також знак Зодіаку, в якому перебуває небесне світило.
Завдяки цьому місячному календарю можна максимально ефективно розпланувати роботи з рослинами і почати новий городній сезон. Причому його рекомендації стосуються не лише вирощування рослин у відкритому ґрунті, а й висадку розсади, роботи в теплицях і міні-городах на підвіконні, підзимові посіви.
Хоча не всі садівники використовують "підказки" місячного календаря в плануванні своїх робіт, ігнорувати вплив різних фаз Місяця на рослини було б великою помилкою.
Звичайно, дотримання посівного календаря тільки частково сприятиме доброму врожаю. А головною умовою при вирощуванні городніх культур є праця людини, захист від хвороб та шкідників, прополювання, поливання, врахування погодних впливів та особливостей сорту тощо. Адже для багатого врожаю потрібний правильний та своєчасний догляд за кожною культурою.
ЛЮТИЙ Зелень, салат – 1-5, 14,15, 28, 29
Огірки – 5-7, 14, 15
Помідори – 5-7, 14, 15
Баклажани – 5-7, 14, 15
Перець – 5-7, 14, 15
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 3-7, 16-18
Капуста білоголова, цвітна – 1-3, 28, 29
Кукурудза – 5-7
Квасоля, горох, боби – 3-5, 8,9, 12-15, 16-18
Цибуля, часник – 18-20, 25-29
Редиска, редька, дайкон – 1-3, 5-7, 25-29
Картопля, топінамбур – 18-20
Морква, буряк – 18-20, 25, 28, 29
Петрушка і селера коренева – 10,11, 18-20
Полуниця, суниця – 8,9, 16-18
Квіти – 1-3
Дерева, кущі – 1-3, 5-7, 10,11, 18-20, 28, 29
Виноград – 28, 29
Сприяливі дні для підживлення – 10, 11, 14, 15
Розпушування, культивація, мульчування – 8-11, 21, 22
Сприятливі дні для обрізання гілок – 8, 9, 18-20,
Щеплення, заготівля прищеп – 3-9, 26-29
Молодик – 22
Повний Місяць – 9
БЕРЕЗЕНЬ
Зелень, салат – 1-6, 8-10, 12-14, 26-2-30
Огірки – 4-6, 31
Помідори – 4-6, 29-31
Баклажани – 4-6, 29-31
Перець – 4-6, 31
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 2-6, 29-31
Капуста білоголова, цвітна – 4-6, 26-28-31
Кукурудза – 4-6, 29-31
Квасоля, горох, боби – 2,3, 6-8, 11-15, 21, 22, 28, 29-31
Цибуля, часник – 21, 22
Редиска, редька, дайкон – 1, 26-30
Картопля, топінамбур – 26-28
Морква, буряк – 1, 21, 22, 27, 28
Петрушка і селера коренева – 1-3
Полуниця, суниця – 4-6, 14, 15, 31
Квіти – 1, 8-11, 26, 29, 30
Дерева, кущі – 1, 8-10, 12-14, 31
Виноград – 4-6, 12-16
Сприяливі дні для підживлення – 4-6, 12-14, 19-22, 26-28
Розпушування, культивація, мульчування – 7,8, 16-21
Сприятливі дні для обрізання гілок – 14-18, 26
Щеплення, заготівля прищеп – 1-10, 12-14, 26-30
Молодик – 24
Повний Місяць – 9
КВІТЕНЬ
Зелень, салат – 1, 2, 9, 10, 13-15
Огірки – 1, 2, 27-29
Помідори – 1, 2, 27-29
Баклажани – 1, 2, 27-29
Перець – 1, 2, 27-29
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 1, 2, 27-29
Капуста білоголова, цвітна – 1, 2, 13-15, 25, 27-29
Кукурудза – 1, 2, 27-29
Квасоля, горох, боби – 1, 2, 7-15, 26-30
Цибуля, часник – 13-15, 17-22
Редиска, редька, дайкон – 13-15, 17-22, 25
Картопля, топінамбур – 20-22, 25
Морква, буряк – 17-20, 25
Петрушка і селера коренева – 5, 6, 25
Полуниця, суниця – 9, 10-12, 26-30
Квіти – 5, 6, 27-30
Дерева, кущі – 1, 2, 7, 8, 13-15, 25
Виноград – 1, 2, 11, 12, 27-29
Сприяливі дні для підживлення – 5, 6, 9, 10, 17-21, 25, 27-29
Розпушування, культивація, мульчування – 3-6, 15-17, 20, 21, 27-30
Сприятливі дні для обрізання гілок – 3-6, 11, 12, 20, 21, 30
Щеплення, заготівля прищеп – 1-4, 9, 10, 13-15, 25, 27-30
Молодик – 23
Повний Місяць – 8
ТРАВЕНЬ Зелень, салат – 3, 4, 10-12, 25-27
Огірки – 25-31
Помідори – 25-31
Баклажани – 25-31
Перець – 25-31
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 25-31
Капуста білоголова, цвітна – 10-12, 25-27, 29-31
Кукурудза – 25-27
Квасоля, горох, боби – 1, 2, 6-10, 24-29
Цибуля, часник – 10-12, 29-31
Редиска, редька, дайкон – 10-12, 15-20
Картопля, топінамбур – 15-20
Морква, буряк – 15-20
Петрушка і селера коренева – 15-20
Полуниця, суниця – 3, 4, 6-10, 24
Квіти – 15-20, 25-27
Дерева, кущі – 1-4, 29-31
Виноград – 3, 4, 6-10, 29-31
Сприяливі дні для підживлення – 3, 4, 7-10, 17-20, 25-27
Розпушування, культивація, мульчування – 1—4, 10-14, 20-31
Сприятливі дні для обрізання гілок – 8-10, 17-20, 27-29
Щеплення, заготівля прищеп – 3, 4, 7, 8, 10-12, 25-29
Молодик – 22
Повний Місяць – 7
ЧЕРВЕНЬ
Зелень, салат – 1-4, 23-27, 31
Огірки – 2-4, 23, 31
Помідори – 2-4,23, 31
Баклажани – 2-4,23, 31
Перець – 2-4,23, 31
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 2-4,23, 31
Капуста білоголова, цвітна – 2-4, 23, 31
Кукурудза – 2-4, 23, 31
Квасоля, горох, боби – 2-4, 23, 31
Цибуля, часник – 1-4, 14-19, 31
Редиска, редька, дайкон – 16-19
Картопля, топінамбур – 16-19
Морква, буряк – 16-19
Петрушка і селера коренева – 16-19, 31
Полуниця, суниця – 2-6, 16-19, 31
Квіти – 1-4, 28, 29
Дерева, кущі – 1, 2, 25-29, 31
Виноград – 2-4, 25-29, 31
Сприяливі дні для підживлення – 11-13, 16-20, 23, 25-27
Розпушування, культивація, мульчування – 7-16, 19, 20, 25-27
Сприятливі дні для обрізання гілок – 5-8, 16-18
Щеплення, заготівля прищеп – 2-4, 22-25, 30
Молодик – 21
Повний Місяць – 5
ЛИПЕНЬ Зелень, салат – 1, 4-6, 18, 23-29
Огірки – 18, 23-29
Помідори – 18, 23-29
Баклажани – 18, 23-29
Перець – 18, 23-29
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 18, 23-29
Капуста білоголова, цвітна – 4-6, 18, 23-29
Кукурудза – 18, 23-29
Квасоля, горох, боби – 1, 18, 23-31
Цибуля, часник – 1, 23-29, 31
Редиска, редька, дайкон – 4-6, 8-11, 31
Картопля, топінамбур – 8-11, 31
Морква, буряк – 4-6, 8-11, 31
Петрушка і селера коренева – 4-6, 8-11, 31
Полуниця, суниця – 1, 2, 13-18
Квіти – 13-16, 25, 26
Дерева, кущі – 1, 2, 4-6, 23-31
Виноград – 1, 4-6, 23-31
Сприяливі дні для підживлення – 2-3, 8-11, 13-18
Розпушування, культивація, мульчування – 4-11, 22-29
Сприятливі дні для обрізання гілок – 2-6, 8-10, 17, 22, 30, 31
Щеплення, заготівля прищеп – 1, 8-10, 31
Молодик – 20
Повний Місяць – 5
СЕРПЕНЬ
Зелень, салат – 15-17, 21, 23-26
Огірки – 15-17, 23-26
Помідори – 15-17, 21, 23-26
Баклажани – 15-17, 21, 23-26
Перець – 15-17, 23-26
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 15-17, 21, 27-29
Капуста білоголова, цвітна – 15-17, 21
Кукурудза – 15-17
Квасоля, горох, боби – 7-9, 15-17, 23-26
Цибуля, часник – 1, 2, 10-12, 23-29
Редиска, редька, дайкон – 1,2, 10-12, 29-29
Картопля, топінамбур – 1, 2, 10-12, 27-29
Морква, буряк – 1, 2, 10-12,Є 27-29
Петрушка і селера коренева – 1, 2, 5-7, 10-12, 27-29
Полуниця, суниця – 5-7, 12-14, 21, 25-29
Квіти – 10-12, 15-17, 2-23
Дерева, кущі – 1, 2, 5-9, 10-12, 15, 16, 21, 22-25
Виноград – 1, 2, 5-7, 2110-12, 15, 16, 27-29
Сприяливі дні для підживлення – 5-14, 21-25
Розпушування, культивація, мульчування – 1-7, 12-14, 22-25
Сприятливі дні для обрізання гілок – 1, 7-9, 22, 26-29
Щеплення, заготівля прищеп – 1, 2, 26-29
Молодик – 19
Повний Місяць – 3
ВЕРЕСЕНЬ Зелень, салат – 11-13, 20-23, 28-30
Капуста білоголова, цвітна – 28-30
Цибуля, часник – 4-8, 20-23
Редиска, редька, дайкон – 4-8, 24-26
Картопля, топінамбур – 4-8, 24-26
Морква, буряк – 4-8, 24-26
Петрушка і селера коренева – 2, 3, 4-8, 24-26
Полуниця, суниця – 22, 23
Квіти – 6-8, 18, 19
Дерева, кущі – 2-8, 18, 19, 24-26, 28-30
Виноград – 2-8, 24-26
Сприяливі дні для підживлення – 2-8, 11-13, 28-30
Розпушування, культивація, мульчування – 2-8, 9-15
Сприятливі дні для обрізання гілок – 2-6, 13-15, 19, 22-26
Щеплення, заготівля прищеп – 6-8, 24-26 28-30
Молодик – 17
Повний Місяць – 2
ЖОВТЕНЬ Зелень, салат – 8-10, 17-12
Огірки – 8-10, 13-15
Помідори – 8-10, 13-15
Перець – 8-10, 13-15
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 8-10, 13-15
Капуста білоголова, цвітна – 8-10
Кукурудза – 8-10
Цибуля, часник – 13-15, 17-23
Редиска, редька, дайкон – 13-15, 21-23
Картопля, топінамбур – 13-15, 21-13
Морква, буряк – 8-10, 13-15, 21-23
Петрушка і селера коренева – 13-15, 21-23
Полуниця, суниця – 19-21
Квіти – 3-5, 31
Дерева, кущі – 1-5, 26-31
Виноград – 2-5, 26-31
Сприяливі дні для підживлення – 1-10, 26-31
Розпушування, культивація, мульчування – 3-14, 18, 21-23, 26-31
Сприятливі дні для обрізання гілок – 1-3, 19-22, 28-30
Щеплення, заготівля прищеп – 8-10, 12, 31
Молодик – 16
Повний Місяць – 31
ЛИСТОПАД
Зелень, салат – 5-7, 22-24, 27-29
Огірки – 5-7, 22-24
Помідори – 5-7, 22-24
Перець – 9-11, 22-24
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 9-11
Капуста білоголова, цвітна – 22-24
Цибуля, часник – 5-7, 9-11, 1-19, 27-29
Редиска, редька, дайкон – 5-7, 9-11, 18, 19, 27-29
Картопля, топінамбур – 5-7, 9-11, 18, 19, 27-29
Морква, буряк – 5-7, 9-11, 18, 19, 27-29
Петрушка і селера коренева – 5-7, 9-11, 27-29
Полуниця, суниця – 17, 22-24
Квіти – 1, 2, 11-13
Дерева, кущі – 1, 2, 18, 19, 27-30
Виноград – 18, 19, 27-30
Сприяливі дні для підживлення – 1, 2, 5-7, 9-11, 22-24, 27-30
Розпушування, культивація, мульчування – 5-11, 22-30
Сприятливі дні для обрізання гілок – 7-9, 11-13, 17, 24-26
Щеплення, заготівля прищеп – 5-7, 9-11, 27-29
Молодик – 15
Повний Місяць – 30
ГРУДЕНЬ Зелень, салат – 2-4, 19-21, 24-26
Огірки – 2-4, 7-10
Помідори – 2-4, 7-10
Баклажани – 2-4, 7-10
Перець – 2-4, 7-10
Кабачки, патисони, гарбузи, кавуни – 7-10
Капуста білоголова, цвітна – 2-4, 7-10
Цибуля, часник – 16, 17, 24-26
Редиска, редька, дайкон – 16, 17, 24-26
Картопля, топінамбур – 16, 17
Морква, буряк – 16, 17, 24-26
Петрушка і селера коренева – 16, 17, 24-26
Полуниця, суниця – 7-10
Квіти – 2-4
Дерева, кущі – 16, 17, 19-21, 27-29
Виноград – 19-21, 27-29
Молодик – 14
Повний Місяць – 30.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
31-01-2020, 13:33
0
69 787
Фото ілюстративне Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю
Вона створює листівки, продає їх і передає кошти на ЗСУ
Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми