RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ціни зростатимуть, тарифи теж: економічні прогнози на 2020 рік

Експерти прогнозують, що у 2020 році не варто очікувати на суттєві економічні зміни.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Долар, зарплати, ціни й тарифи – на які економічні зміни чекати нам у 2020 році. Спрогнозувати це журналістка molbuk.ua попросила в економічних експертів Ярослава Кирпушка та Андрія Новака.

Яким буде курс долара

Безпрецедентне зміцнення гривні у 2019 році приємно здивувало українців. Щодо долара гривня укріпилась аж на 19%. Відтак вона очолила список валют, які найбільше укріпились у 2019 році. Та вже у 2020-му ситуація може кардинально змінитися.

Валюту Україна отримувала завдяки облігаціям внутрішньої державної позики. Українські ОВДП із ставкою у 12% – це надприбутки, в які так активно вкладались інвестори у 2019 році, що і провокувало зміцнення гривні.

Ярослав Кирпушко: Де ще є така вигідна річ, як облігації внутрішньої депозитної ставки міністерства фінансів під 12 відсотків? Тож люди з грошима цим і користуються.

Думаю, що долар може продовжувати падати, якщо влада відкриє Україну для інвесторів та інвестицій, зробить її вільною для підприємництва. Тоді в Україну почне ще активніше заходити валюта, і можна говорити про долар і по 20 гривень, і навіть по 18. Але багато у цьому питанні залежить від влади, який курс вона обере.

Андрій Новак: Я прогнозую, що долар буде коштувати приблизно 27 гривень. У бюджеті на 2020 рік уряд заклав прогноз курсу долара на рівні 27,5 гривні. Хоча ще у варіанті, який був поданий до першого читання, було зазначено курс 28,2 гривні за долар. Судячи з цих цифр, уряд та НБУ розраховують на девальвацію гривні відносно нинішнього курсу майже на 17%.

Чи це відбудеться, буде залежати від багатьох факторів. По-перше, підпишуть чи не підпишуть нову програму з МВФ і скільки грошей надійде траншами в 2020 році. По-друге, ситуація з міжнародною політикою. По-третє, поведінка НБУ та уряду щодо курсової політики і валютний баланс, який буде формуватися від зовнішньої торгівлі. Поки що він дуже невтішний, за підсумками 2019 року отримали мінус 10 мільярдів доларів, тобто імпорт перевищив експорт.

Чому гривня укріплюється, а ціни не падають

Здавалося б, укріплення національної валюти мало привести до зниження цін на товари. Та цього не сталося і не станеться у 2020 році.

Ярослав Кирпушко: Ціни у різних сегментах ринку по-різному себе поводять – десь підвищилися, а десь все ж знизилися. Наприклад, знизилися ціни на пальне, на газ. Зменшилася ціна на товари довгострокового користування, крім інноваційних товарів.

Ціни на продукти продовжують рости, бо це ефект відстроченої інфляції ще з 2015 року. Тоді курс гривні впав відносно долара у 3,5 рази, а це падіння мало проявитися в інфляції. Також ціни на продукти у подальшому будуть залежати від того, наскільки буде відкритий кордон. Адже значна частина продуктів на ринку має не лише сезонну ціну, а й географічну.

На ріст цін впливає і зростання зарплати. Якщо росте ціна робочої сили, то зростає вартість товарів, бо це закладено у калькуляції.

Андрій Новак: Ціни – це попит і пропозиція на товар. Пропозиція у нас дедалі більше зменшується, особливо у промисловій групі. Крім того, наприкінці 2019 року пришвидшилося падіння промисловості. Ми дедалі менше виробляємо і більше імпортуємо, у тому числі й енергоресурси. Ціни будуть підвищуватися, доки не буде нарощення власного виробництва.

Чи зменшиться відтік робочої сили завдяки підвищенню зарплат

З 1 січня 2020 року мінімальна зарплата становить 4723 гривні, тобто, порівняно з груднем 2019 року, вона зросла на 550 гривень. Експерти кажуть, це дуже низькі показники. Водночас роботодавці почали розуміти, що лише високі зарплати забезпечать їм працівників.

Ярослав Кирпушко: Зарплата буде зростати – це вимушений крок для роботодавців, бо працездатні люди їдуть на заробітки до Польщі, Німеччини. Багато роботодавців починають розуміти: або ти платиш нормальну зарплату, або залишаєшся без працівників. Тож якщо у Польщі можна заробити 1000 євро, то в Україні потрібно платити 500-700 євро. Звісно, не всі готові стільки платити, тому відтік кадрів ще буде спостерігатися.

Андрій Новак: Ситуація з відтоком робочої сили працездатного населення – це вже питання національної безпеки. Водночас у бюджеті на 2020 рік зростання мінімальної зарплати досить низьке. Тож за таких темпів цей процес не те, що не зупинити, його навіть зменшити неможливо. Роботодавці ж не готові платити зарплати, які платять у Польщі, адже потрібно мати такий самий обсяг виробництва і збуту. А це так швидко не робиться.

Що буде з тарифами на комунальні послуги

Тут прогноз теж невтішний – ціни продовжать зростати. Ціна на енергоресурси залежатиме від ринкових цін на електроенергію, пальне та нафту на світовому ринку. Експерти попереджають: через запровадження ринку електроенергії ціни на неї теж зростатимуть. Також після 1 травня 2020 року уряд планує відмовитися від будь-яких механізмів фіксації цін. Таким чином, ціни на газ будуть повністю ринковими.

Андрій Новак: Уряд анонсував, що наступного року і далі будуть підвищуватись ціни на енергоносії. Хоча президент вимагає зниження, і прем’єрміністр звернувся до місцевих органів влади, щоби знизилися на 30%. Наразі на це відгукнулося лише 20 міст. Всі інші сказали, що не мають на це ресурсів, і це відповідає дійсності через собівартість енергії. А в деяких містах тарифи з 1 січня навпаки підвищили.

Крім того, жодним чином не вирішено питання монополії деяких надавачів комунальних послуг. А монополіст завжди запроваджує максимальну ціну і при цьому дає мінімальну якість, бо він розуміє, що у споживача немає вибору.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
12-01-2020, 18:14
Коментарів 0 Переглядів 2 159


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!