RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчани майже 300 разів за рік звернулись до медиків через укуси собак

У Чернівцях упродовж 2019 року до лікарів через укуси собак звернулися майже 300 людей.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



"Мене третій раз поспіль на проспекті Незалежності кусають собаки, – звернувся до редакції "МБ" чернівчанин Євген Кален. – Два роки тому покусав домашній собака біля гімназії №7. Другий раз покусав пес біля будинку №92. На мене почали гавкати два собаки, доки одного відганяв спереду, другий вкусив ззаду. Знайшов власника собаки, він простежив за поведінко пса, і тому мені не довелося звертатися до лікаря, бо собака був здоровим. А третій раз мене покусав собака кілька днів тому, коли йшов на тролейбусну зупинку. Собака тихенько підбіг ззаду і хапнув за ногу. Люди, побачивши це, сказали, що я третій за день, кого покусав цей собака. Звернувся до лікаря, він сказав поспостерігати за собакою десять днів. От хвилююся, чи не буде у мене проблем зі здоров’ям через цей укус.

На проспекті Незалежності зараз дуже багато собак, яких хоч і стерилізують, але ж повертають назад. Їх ніхто не годує, тому вони й агресивні. Хай би наші владники вийшли зі своїх машин і подивилися, скільки навколо безпритульних тварин. Чому з цим нічого не роблять?".

Де найчастіше кусають собаки?

У Центрі стерилізації тварин констатують, що цього року зареєстровано понад 300 укусів. Це більше, ніж у 2018-му. Найбільш проблемними ділянками назвали парк Шевченка, вулицю Руську – від вулиці Фастівської і до Гравітону.

– Спостерігаємо приблизно один-два укуси на день. Укуси безпритульними тваринами за останні дні були зареєстровані у районі аеропорту, на початку вулиці Руської, біля ринку "Центральний", на вулиці Комарова біля дитячого садка №35, – каже директор "Центру стерилізації тварин" Артем Жук. – Маємо інформацію із травмпунктів, що до них через укуси тварин звернулося понад 300 людей. Найбільше укусів собак зареєстровано за цей рік у районі вулиць Фастівської-Авангардної – понад 20. Це пов’язую з тим, що тут значна житлова забудова, дуже багато людей тварин підгодовують, створюють кормові бази, через які тварини вважають територію "своєю".

Також у парку Шевченка було близько десяти укусів. У районі залізничного вокзалу зареєстровано шість укусів. На вулицях Герцена-Головній – п’ять укусів, на бульварі Героїв Крут – чотири укуси.

Що робитимуть з агресивними собаками?

Безпритульні собаки – це для Чернівців серйозна проблема, погоджуються у Центрі стерилізації. І щоби хоч якось її вирішити, стерилізують собак. Цього року на стерилізацію виловили майже 900 собак.

– Велика кількість безпритульних собак – це частково безпідповідальність тих, хто створює кормові бази і не повідомляє про нестерилізованих собак. Як наслідок, маємо сотні укусів і тисячі безпородних собак, які збираються у зграї і тероризують містян. Ми виловлюємо собак на стерилізацію, відпрацьовуючи визначені квадрати, на які розділили місто, – пояснює Артем Жук. – Почали з гаражних кооперативів і промислових зон. Майже повністю відпрацьовані всі гаражні кооперативи, територія "Кварцу". Почали відловлювати для стерилізації собак із вулиць Комунальників, Хотинської (у районі "Епіцентру"), Чкалова, Миколаївської. Туди часто вивозять тварин, і вони неконтрольовано розмножуються. Паралельно в планах – відпрацювання стихійних ринків із роздачею і продажем тварин.

Тварин стерилізують, і їх назад повертають на місце, де вони жили.

Якщо є скарги мешканців, що тварина агресивна, її забирають та ізолюють у Центрі стерилізації. Зараз у притулку постійно живе 92 собаки, у залах на стерилізацію очікує 55 собак.

– Щоби забрати тварину в притулок, мають бути відповідні факти, наприклад, надане відео, на якому повинно бути видно, що собака поводиться агресивно. Такі відеодокази можна скинути на сторінки у соцмережі, – каже Артем Жук. – Також бажано, щоби це була не одна скарга, а декілька, або скарга за підписами кількох мешканців.

Якщо людину покусав собака, обов’язково потрібно звернутися у травматологічний пункт лікарні швидкої медичної допомоги для щеплення. Наступного дня лікарі подають ці дані у Центр стерилізації тварин. Людям бажано якомога швидше повідомити про укус і у Центр стерилізації, щоби тварину забрали для спостереження на сказ за номером: 095-526-00-45.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
7-01-2020, 14:15
Коментарів 0 Переглядів 3 003

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.