RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новорічна промова Зеленського: душевно до всіх, чи лише до «своїх»

Президент Володимир Зеленський у незвичному форматі звернувся до всіх українців напередодні Нового року.

Це викликало суперечки серед його прихильників та опонентів, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Новорічне привітання президента активно обговорюють. Думки щодо гасел і тез, висловлених Зеленським напередодні 2020 року, розділилися – частина українців вважає, що президент записав зворушливе й душевне привітання, інші ж переконані, що деякі слова з його промови були неприпустимими.

Що сказав Зеленський

У виступі президент наголосив, що українців багато і вони дуже різні.



"Це – українці, такі як є. Не ідеальні і не святі. Тому що просто люди, живі. Зі своїми недоліками і тарганами, але в нашому паспорті не вказано, правильний чи неправильний українець. Немає строки "патріот", "малорос", "ватнік" чи "бандерівець". Там написано "громадянин України...", – зазначив Зеленський.
Згадуючи мешканців Криму, міста Берегове на Закарпатті та Краматорськ на Донбасі, він почергово розмовляв кримськотатарською, угорською та російською мовами.

"Хтось переконав нас, що наші відмінності мають значення. А раптом це не так? Уявіть собі, хіба нас мало що об’єднує?" – казав Зеленський, згадуючи видатних українців та їхні досягнення.

"У нашій історії чимало епізодів, які нас об’єднують, та ми навчилися бути єдиною країною епізодично... Нам треба бути єдиною країною кожного дня, це має стати нашою національною ідеєю", – закликав президент.

Зеленський підсумував, що українці уявляють майбутнє країни однаково – як мирної, квітучої країни, що повернула своїх людей та території, "де неважливо, як названа вулиця, бо вона освітлена та заасфальтована", і головне в таких умовах – мати повагу один до одного.

Що говорять у соцмережах

Оцінки новорічного привітання у соцмережах розійшлися.

Перекладач Сергій Лунін пише у Facebook, що Зеленський говорить з людьми на рівних, а не ставиться як до маси.

"Вперше побачив звернення президента до людини, а не до населення, до рівного, а не до маси... На тлі такого звернення новорічні Ющенко, Янукович і Порошенко зливаються в білий шум", – пише він.

"Це було найкраще і найбільш душевне привітання від президента. Сила в єдності", – пише журналістка Катерина Шумило.

Журналіст Денис Безлюдько пише, що привітання йому сподобалося, а багатьом українцям доведеться полишити стереотипи. "Стрічка демонструє, що людям комфортно зі своїми стереотипами і розлучатися з ними вони будуть в муках. Це засмучує. З іншого боку, їх, з укоріненими стереотипами, некритична меншість. Це радує", – пише він.

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко вважає основну ідею президентського послання правильною.

"Там було чимало правильних речей (хоча окремі слова й мене різанули). Та головне – те, що його основна ідея дуже правильна. Хоч саме це багатьох і зачепило. Але – нам потрібна єдина держава. І її доведеться зшивати", – пише він.

"Наш Президент сказав дуже правильні слова в своїй новорічній промові. Ми різні, ми рівні, ми маємо нівелювати відмінності і підсилювати те, що в нас спільне", – пише Вікторія Кузьмик.

Журналіст Віталій Портніков у соцмережах піддає сумніву тезу про те, що паспорт може когось об’єднувати, згадуючи приклад паспорту СРСР. "Паспорт – це усього тільки шматок картону, видрукуваний на поліграфічному комбінаті. Він нікого ні з ким не об’єднує", – пише він.

"Об’єднує тільки сама країна. Тільки Україна. Тільки розуміння того, що саме тут і тільки тут ти можеш бути українцем. Говорити своєю мовою. Пишатися своєю історією. Жити на своїй землі", – наголошує пан Портніков.

Низка користувачів Facebook піддали критиці виступ Зеленського.

Журналіст Євгеній Лешан називає виступ президента схожим на "фінальну пісню 95 кварталу", за якою стоїть порожнеча.

"Гарно, професійно, бере за душу, вишибає сльозу (і не лише в "звичайної домогосподарки") – і ні про що. Торгівля емоціями замість змістовної розмови... Розмови про вселенську любов – це чудово, якщо вони не маскують порожнечу в бюджеті та в світогляді", – зазначає він.

Депутат від "Європейської солідарності" Володимир Ар’єв назвав виступ президента Зеленського лицемірством, що поглиблює суспільний розкол.

"Нищення українського в Україні завжди супроводжувалося "Какая разніца?" Ці слова – постійний супутник російської пропаганди, мета якої вбити в нас здатність впиратися і бажання вирішувати свою долю", – наголошує політик.

Ексдиректор Інституту національної пам’яті, депутат від "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович вважає, що промова фактично легітимізує бачення ситуації в Україні як громадянського конфлікту.

"Загальний його меседж – потрібне примирення українців з різних куточків країни. Виглядає ніби красиво, але це куплет із відомої пісні Путіна про те, що в Україні громадянський конфлікт. Тому для припинення війни треба всього лиш перестати стріляти і дуже захотіти миру", – пише він.

Зеленський намагається втримати свій електорат

Олександр Палій, політолог

"Чи говорив він ті речі, які би хотіла чути його аудиторія? Ні, бо він хоче формувати таку думку серед своїх прихильників. Але ці думки, спрямовані на близькість з Росією, є небезпечними для Української держави.

Єдине, що в цьому ролику тішить – це те, що в ньому також знявся експрезидент Леонід Кравчук. Ми бачимо, що все і всі, кого він підтримує, рано чи пізно доходить до краху. Так він свого часу підтримував Януковича. Так він на останніх виборах підтримував і Юлію Тимошенко…

А те, що в новорічному привітанні знімалися актори й артисти, є свідченням того, що Зеленський намагається заховатися за їхніми спинами. І робить усе, щоб утримати власний рейтинг".

Ігор Баб’юк, політолог:

"Новорічне привітання Зеленського, звісно, було нестандартним та оригінальним. Воно виходило за рамки традиційних президентських вітань. Але деякі тези з виступу Зеленського спрямовані на те, щоби вивести українську націю за межі певних цінностей. А отже, в ролику були певні перегини. Тому це і викликає неоднозначне ставлення до тез про те, що "нам все одно, як названа вулиця – головне, щоб вона була вимощена та освітлена". Звернув увагу на мем у соцмережах, де зображено Освенцим із написом "байдуже, як вулиця називається, головне, щоб вона була освітлена".

Я розумію благі наміри президента Зеленського. Інше питання – що він не усвідомлює наслідки таких дій.

Гадаю, що цей ролик є наслідком намагання втримати свій електорат, бажання догодити усім. Він прекрасно розуміє, що національно свідомих громадян, які відстоюють віру, мову і інші цінності, є набагато менше. Тож він старається не втратити свою аудиторію, більше того – залучити ще більше російськомовних виборців з мегаполісів.

Звернення як звернення. Головне, щоб потім не відбулося розмиття дійсно ідентифікуючих цінностей українців. Щоб у суспільстві не поширювались масові настрої "нам все одно, яка в України історія", "все одно, яка у нас культура", "нам головне, щоб був мир на Землі". Це небезпечно з тієї точки зору, що фактично ми можемо втратити самоідентифікацію. За цим принципом десь працює президент Білорусі, і ми бачимо, до чого це призводить. Але в Україні ця ситуація може мати плачевні наслідки, адже в нас багато людей пролили кров за державу. І ми не готові так просто здаватися".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
3-01-2020, 17:35
Коментарів 0 Переглядів 2 770

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.