RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Хто на виліт з Чернівецької міськради: 9 депутатів претендують на складання мандатів

Дехто з депутатів Чернівецької міськради цього року не відвідав жодного засідання профільної комісії. Отож дев’ять обранців міськради, за підсумками роботи у цьому році, претендують на виліт із міськради.

Щоправда, восьмеро депутатів сумлінно відвідували засідання в міськраді – цей факт дозволяє їх назвати зразковими обранцями.



"Молодий буковинець" проаналізував, як депутати виконували свої обов’язки впродовж року.

Лідери антирейтингу – депутати "Рідного міста"

Станом на 17 грудня у 2019 році відбулися 34 чергові та позачергові сесії міської ради. Із них найбільше пропустили засідань представники фракції "Рідне місто" Валерій Чинуш (26 засідань) та Віталій Михайлішин (24). Тож ці обранці потрапили до рейтингу злісних прогульників, і щодо них є всі підстави для початку процедури дострокового припинення повноважень. Всі інші депутати пропустили менше 50 відсотків сесій.

Постійні профільні комісії депутати відвідували значно гірше, ніж сесії. За підрахунками "МБ", дев’ятеро з них претендують на складання мандата у зв’язку з низькою активністю роботи на комісіях. Скажімо, згадані вже Михайлішин та Чинуш жодного разу не були присутніми на засіданнях комісій, до яких вони належать. Представник фракції "БПП" Ромео Скрипа прогуляв вісім із дев’яти засідань (88,8,%) земельної комісії. Майже 67% засідань гуманітарної комісії прогуляла рідна сестра головного комунальника міста Тетяна Бешлей, а представник "Народного контролю" Ігор Наконечний – має десять прогулів цієї комісії, яка збиралась цьогоріч 12 разів.

"Рідномістянин" Анатолій Чесанов має 11 прогулів комісії з питань житлово-комунального господарства, тож його показник відсутності на засіданнях складає 68,7%.

Трохи менші показники прогулів – по 56,2% – мають депутати Максим Тихонович та Ярослав Петришин, які входять до комісії з питань ЖКГ. Ростислав Білик з "Рідного міста" пропустив половину всіх засідань комісії з питань бюджету та економіки.

Тож усі ці дев’ятеро депутатів є кандидатами на складання мандатів, оскільки допустили таку кількість прогулів, яка, згідно з Регламентом роботи Чернівецької міськради, дає підстави розпочати їхнє відкликання.

"Взірцевих" стало більше

Щоправда, цього року збільшилась і кількість "зразкових" депутатів, тобто тих, які мають мінімальну кількість прогулів сесій та засідань постійних комісій. Зокрема, єдиним депутатом, який не пропустив жодної сесії, став представник "БПП" Василь Осачук.

Жодного прогулу комісій не зафіксовано у депутатів: Тараса Бабуха ("Батьківщина"), Володимира Бешлея ("Рідне місто"), Валерія Найдиша ("Рідне місто"), Любові Сорохан ("Батьківщина"), Юлії Сафтенко (позафракційна), Андрія Брязкала (позафракційний) та Віталія Гавриша (позафракційний).

"У мене совість чиста"

Чому обранці нехтують своїми обов’язками відвідувати сесії та комісії міськради?

Колишній секретар міськради, депутат Віталій Михайлішин, схоже, не вбачає проблеми в тому, що він уже не вперше потрапив до списку злісних прогульників. Принаймні, це випливає із його коментаря місцевим ЗМІ на запитання, чому Михайлішин перестав відвідувати засідання у міськраді.

Він пояснив, що переїхав працювати до Києва, тож не має можливості відвідувати усі сесії та засідання комісії.

"Мене не було, тому що мені запропонували роботу в Києві – очолити торговий дім. Це білорусько-українська компанія. Я там досі працюю директором. У мене є троє дітей, потрібно отримувати зарплату, дітей потрібно одягати, вивчати…", – сказав Михайлішин.

"Сесії переносяться… Навіть не хочеться бути учасником такої сесійної роботи. Міський голова не хоче працювати і не дає можливості працювати депутатам. Тому в мене, як то кажуть, совість чиста", – повідомив керівник фракції "Рідне місто".

Як відкликати свого депутата

Закон "Про місцеві вибори" містить детальну інструкцію механізму відкликання місцевого депутата за народною ініціативою через його безвідповідальність. Цими підставами можуть бути: порушення обранцем Конституції та законів України; пропуск більш, ніж половини пленарних засідань ради чи засідань постійної комісії; невиконання депутатських обов’язків без поважних причин.

Як повідомляє політолог Олександр РАДЧУК, процедура відкликання не надто складна в юридичному плані, втім, потребує чітких покрокових дій.
Перше. Відкликати депутата місцевої ради можуть громадяни України, які, відповідно до закону про місцеві вибори, є виборцями цієї місцевої ради.

Друге. Ініціатори зборів мають за два дні до проведення повідомити про це в ЗМІ, чітко вказавши місце й час.

Третє. Необхідно зібрати збори виборців у кількості не менш ніж 300 осіб для відкликання депутатів у містах обласного значення чи 100 осіб для міста районного значення.

Представник ініціативної групи в триденний термін має повідомити територіальну виборчу комісію про факт проведення зборів і надати письмовий протокол цих зборів. Після цього починається процес збору підписів.

Для збору підписів у містах обласного значення – 20 днів. Після збору підписів вони надсилаються на розгляд відповідної територіальної виборчої комісії. Остання перевіряє правильність підписів, і якщо все було зроблено правильно, то надсилає їх до керівного органу партії, від якої висувався депутат.

І ось тут найцікавіше: партія може або ухвалити рішення про відкликання депутата, або відмовити. Цікаво те, що чинне законодавство не передбачає підстав для відмови партії в задоволенні народної ініціативи. Отож звернення ініціативної групи до суду не матиме юридичної перспективи.

Що каже регламент міськради

"У разі пропуску депутатом упродовж року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, членом якої він є, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів, рада, за висновком постійної комісії з питань законності, прав і свобод людини, регламенту, депутатської діяльності, етики та запобігання корупції, інформує про це виборців через друковані засоби масової інформації та шляхом публікації інформації на офіційному веб-порталі ради, а також може звернутися до політичної партії з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку". (пункт 5 статті 9 Регламенту ЧМР)

Хто на виліт з Чернівецької міськради: 9 депутатів претендують на складання мандатів


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
21-12-2019, 13:15
Коментарів 0 Переглядів 5 117


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!