RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Ялівець вбиває бактерії за 30 метрів": поради буковинського садівника

Декоративні рослини можна садити аж до стійких морозів.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua



Також популярні кущі, з яких можна виростити і сформувати стрижкою чудернацькі фігури тварин, розповів садівник Юрій Магдич.

Чоловік багато років займається декоративними рослинами.

- Туї, ялівці, ялини низькорослі, кипарисовики – різні види хвойних дуже популярні зараз у садовому дизайні, - розповідає він. - Та найчастіше купують карликові деревця, які не вище метра виростають і не затіняють вікна.

Із хвойних вистригають слонів і вази

За словами садівника, геометричні фігури, тварини і просто фантазійні об'єкти з рослин здатні прикрасити будь-яку садибу, зробити її неповторною. Особливою популярністю користуються об'ємні скульптури з металевого каркаса і рослин. В середину такого каркаса в грунт висаджуються необхідні рослини, які в міру зростання заповнюють собою скульптуру і набувають необхідної форми.

- Для таких живих скульптур також беруть високорослі туї сорту "Брабант", - каже садівник. – Вони за рік виростають аж на 40 см! Дуже швидко заповнює саркас із сітки і дозволяє створити фігуру. Часто таким чином вистригають форми слона, ведмедя, вази, кошика чи просто куби або кулі.
Хвойні дерева, за словами пана Юрія, не лише дуже гарні й тішать око своєю зеленню увесь рік, а й створюють здоровим мікроклімат. "Біля дому тоді легко дихається, - пояснює садівник. – Доведено, що ялівці в радіусі 30 метрів вбивають хволроботворні бактерії".

Азалії поливайте сироваткою

- Садити можна до настання стійких сорозів, - пояснює пан Юрій. – Або уже навесні. Магнолія краще приймається саме навесні.

Контейнерні рослини можна садити від весни і до осені.

Деякі рослини, за словами пана Юрія, потребують спеціального типу грунту. Скажімо, азалія і лохина ростуть лише в кислому грунті. Для них краще купити спеціальний кисний торф. Інакше, у звичайній землі, дерево гине за рік-два. Поливають ці рослини розчином електроліту (1 столова ложка на відро води) або спеціальними гранулами для підкислення грунту раз на сезон. Також азалія і лохина люблять підживлення молочною сироваткою.
Ягоди годжі, жимолость, лохина – не лише смачні й корисні, а й часто використовуються для оздоблення садиби.

На замітку

Туя чи ялівець?

На сьогодні селекціонерами виведено безліч сортів і туї, і ялівцю, і цей асортимент з кожним роком збільшується. Варіюється і форма крони, і забарвлення хвої. При цьому схожі форми можна зустріти і в однієї, і в іншої рослини. Чим керуватися, обираючи ці варіанти хвойних рослин?

1. Форма. Якщо ж вам знадобиться кулька з хвойної рослини, то можна обирати між туями кількох сортів. А ось у ялівців ви кулястих форм практично не знайдете. Зате у ялівців великий асортимент форм, що стеляться.

2. Колір. Крім основного, природного зеленого кольору, виведено безліч різновидів цих рослин зі своєрідним забарвленням хвої. Є блакитні, жовті, зелені і навіть в цяточку. При цьому тут спостерігається така картина: туї мають властивість змінювати колір хвої в залежності від сезону. Як правило, до зими вони набувають бронзового відтінку, і не всім садівникам це подобається. А у ялівців забарвлення більш стабільне.

3. Висаджування. Ялівці прийнято садити "пухкими" групами, тобто кілька рослин поруч з проміжком між ними. Створювати з них щільний живопліт теж можна, але ростуть вони повільно, а саджанці коштують дорого. Ось туя для цього завдання підходить ідеально. При відносно невисокій ціні саджанців і гарному догляді ваша жива стіна підніметься досить швидко. Для цих цілей добре використовувати туї "Columna" або "Brabant", які добре переносять стрижку.

4. Рельєф місцевості. Різноманіття низькорослих і карликових форм ялівцю дозволяє легко вирішувати завдання зміцнення і озеленення схилів, прикраси кам’янистих гірок та альпінаріїв.

5. Клімат. У ялівця коренева система формується глибока, і це робить рослину незамінною на вітряних ділянках. У туї коренева система неглибока і широка, як кажуть, "тарілчаста", і часто при сильних вітрах туя легко вивертається з землі.

6. Загазованість. Туя невимоглива до чистоти повітря і цілком нормально переносить пил та вихлопні гази. Ялівці від цих чинників страждають. І тому вони використовуються в озелененні обмежено.

7. Догляд. Туя в посушливі періоди потребує регулярних поливів і підживлення. Зате на ділянках з високими ґрунтовими водами у туї є непогані шанси вижити. Ялівець — рослина самодостатня, а це значить, що ваші поливи та підживлення йому не потрібні (у дорослому стані). Адже ростуть вони в дикій природі і на кам’янистих гірських схилах, і навіть на засолених ґрунтах.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
10-11-2019, 18:18
Коментарів 0 Переглядів 5 168

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.