RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чотири тонни горіхів з гектара: на Буковині посадили перший сад фундука

У Чернівецькій області посадили перший фундуковий сад.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Йдеться про село Слобода Новоселицького району. Тут в угіддях сільськогосподарського виробничого кооперативу імені О. Кобилянської керівник господарства Ігор Романчук перший на Буковині сад фундука. Ця культура має шалений попит як в Україні, так і в світі.

Обприскування сад не потребує

– Наше господарство має 284 гектари орної землі. Торік на 65 гектарах ми посадили грецький горіх, а тепер майже 63 гектарах із перспективою на 100 гектарах – горіх фундука, – розповідає Ігор Романчук. – Раніше на цій площі вирощували зернові культури, але вони стають невигідними, бо у нас забрали ПДВ й повертають його лише великим олігархам. Та й цінова політика в державі така, яка скерована не на підтримку фермерів та середньої ланки сільгоспвиробників. Тому ми вирішили змінити структуру виробництва, й сподіваємося, що не помилилися. Певну частину саджанців фундука придбали у США, бо ми не маємо впевненості, що вітчизняні саджанці 100-відсотково відповідають тому сорту, який декларує виробник. Фундук плодоносить на четвертий рік. У різних країнах різні ціни, але всюди вони високі. Ми ж плануємо реалізовувати горіхи у країнах Західної Європи.

Чотири тонни горіхів з гектара: на Буковині посадили перший сад фундука


... Ми приїхали в урочище Толока, яке знаходиться за декілька кілометрів від центральної садиби господарства. На полях працював трактор, який спеціальним буром робив невеликі ямки для фундука на певній відстані, а робітники з горщиків висаджували деревця. Спочатку на низ ставлять перегній, дають воду, потім деревце засипають землею й утрамбовують. Робота нелегка, бо від того, наскільки вона якісна, залежить, чи прийметься горіх. За словами Ігоря Романчука , в перспективі передбачається міжрядний обробіток. Обприскування фундуковий сад не передбачає. Тоді, як інтенсивної технології вирощування яблуневі сади цього сезону оприскували до 50 разів. Також на підприємстві мають намір в перспективі встановити технологічну лінію, яка очищатиме й калібруватиме вирощену продукцію. Будуть і саджанці власного виробництва.

Ринок із великими можливостями

Фундук – це культурна форма ліщини. Попит на нього шалений. Для нас це культура нова, як жимолость чи кизил. Торік Україна імпортувала цього горіха на п’ять мільйонів доларів. Переважно його купували кондитерські компанії. Світовий ринок фундука оцінюють в 700 тисяч тонн. Основні виробники – Туреччина, США, Італія, Іспанія та Греція. Приміром, Туреччина вирощує 400 тисяч тонн цього горіха. Потенціал України в цьому напрямку надзвичайно великий та сильно недооцінений, каже Ігор Романчук.

Чотири тонни горіхів з гектара: на Буковині посадили перший сад фундука


Горіх дає до чотирьох тонн із гектара

Наразі українські виробники не можуть дати стільки горіхів потрібної якості, як зарубіжні. У Польщі фундук вирощують на ділянках від двох гектарів. Він росте і плодоносить 40 років, що гарантує родинам дохід. Аналогічно садівництво розвиватиметься і в Україні. Як правило, відповідні сорти горіха дають гарний урожай : до чотирьох тонн із гектара. Також для фундука не потрібні холодильники та садові шпалери. Горіхові сади не потребують значної робочої сили, як фруктові. Звісно, варто закладати і власні розсадники. Нині в Україні є 11 легальних розсадників, які продають саджанці з усіма паперами. Якість саджанця з розсадника повинна підтверджуватися документами від карантинної служби, сертифікатом проби на віруси, сертифікатом відповідності сорту.

Фундук – це кущ, але якщо постійно видаляти поросль, він буде деревом. Тоді сад швидше окупиться, бо вищу врожайність забезпечить щільніша посадка рослин. Так, на одному гектарі можна посадити 670 дерев або 420 кущів фундука. Тим, хто тільки думає про закладку саду, фахівці радять скористатися державною програмою компенсації – 80% вартості саджанців. Очищають горіхи від суцвіть одразу після збору, щоб можна було їх швидше реалізувати. Нині тонна фундука в шкарлупі коштує щонайменше 3000 доларів. Майбутнє ж фундука – у його придатності для переробки. Для кондитерської галузі потрібні очищені та якісні горіхи.

Які критерії для якості? Горіх повинен бути виповненим, тобто ядро мусить займати весь об’єм шкарлупи. Він має гарно лущитися, загальний вихід ядра повинен становити не менше 40%. Важливим в обробці горіха є бланшування – процес, коли з ядра знімають тоненьку коричневу шкірку. Горіх після цього стає білим. Вартість лущеного горіха стартує від 10 доларів за кілограм, але для цього слід сформувати велику товарну партію.

Збирати врожай можна вручну, або за допомогою комбайна.

Чотири тонни горіхів з гектара: на Буковині посадили перший сад фундука


– Ми удосконалюємо й плантації волоського горіха, приміром, недавно я побував у Туреччині, де побачив горіхи, які ростуть, як виноград, – каже Ігор Романчук. – Волоські горіхи плодоносять на сьомий рік, тобто треба вдвічі довше чекати, ніж на фундук. Наразі ж на тій площі, яка не задіяна під горіхи, продовжуватимемо вирощувати зернові культури. Далі час покаже, може, і їх відведемо під горіхові сади.

– Попри економіку, кооператив активно допомагає селу: школі, ремонтує дороги, фінансує місцевий спортивний рух Слободи, – коментує Анатолій Андріцький, начальник управління агропромислового розвитку Новоселицької РДА.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Василь Гринюк
9-11-2019, 12:13
Коментарів 0 Переглядів 10 682

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.