RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе

Чернівецький рабин Менахем Мендл Гліцнштейн розповів про те, як познайомився з дружиною і як починали нове життя у Чернівцях

Разом із дружиною Пніною вони виховують шестеро доньок і чекають на поповнення у родині.

У великій квартирі на вулиці Котляревського в Чернівцях завжди гамірно. Не лише тому, що у головного рабина Чернівецької області Менахема Мендла Гліцнштейна велика родина, а й через те, що на шабат сюди приходить багато гостей із дітьми. У вітальні всі розсідаються за двома великими столами.

Про це йдеться у четверговому номері "МБ".



Саме тут ми спілкуємося із ребе та Пніною, його дружиною. У вітальні багато книг на івриті. На стіні висять два великі портрети: відомого у світі Любавицького ребе Шнеєрсона та його дружини Хаї Мушки, на її честь чернівецький рабин назвав свою найстаршу доньку.
Ребе Менахем Мендл розповів, як невипадково потрапив у наше місто, як часто до нього за порадами приходять навіть християни і чому продукти для дому купує саме він. А ось які страви готують у родині, і чому перед знайомством пара робила аналіз ДНК – це розповіла дружина ребе.

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе


"Ми разом прийняли рішення їхати сюди"

– У 2003 році ми з Пніною приїхали до Чернівців, – розповів головний рабин Чернівецької області Менахем Мендл ГЛІЦНШТЕЙН. – Якраз був рік після весілля, дітей у нас ще не було. Я вчився в інституті на равина, але за традицією практика має бути тоді, коли вже є дружина. Равин не обов’язково має бути одружений, але є багато законів, пов’язаних із сімейним життям, і це потрібно знати не з теорії. Якраз перед тим головний равин Західної України шукав равина в Чернівці. Ми їхали сюди як посланці Любавицького ребе. Ми всі з однієї організації – хасидського руху "Хабад", а Любавицький ребе – наш духовний лідер. 95% равинів в Україні з "Хабаду". Мій дідусь родом із Полтави. Під час війни їх евакуювали у Казахстан, а потім він виїхав в Ізраїль.


Ребе каже, що те, що він потрапив до Чернівців, це був знак:

– Любавицький ребе вже неживий, всі ходять на його могилу у Нью-Йорку. Вважається, що коли там молишся, відбуваються великі дива. І ось равин Західної України просив на його могилі хорошого равина для Чернівців. Коли він повертався з могили повз єврейський інститут равинів, то зустрівся з моїм молодшшим братом, який саме там навчався. Розговорилися, і брат розповів, що я закінчив інститут, рік після весілля. А перед тим моя дружина пів року була волонтером у єврейській громаді в Латвії. Равин з Латвії був хорошим другом равина із Західної України. І каже йому: "Беріть їх у Чернівці".

Дружина Чернівецького рабина Пніна розповідає:

– Не було такого, що чоловік мені сказав "Ти повинна їхати". Ми разом вирішили. Звісно, хвилювалася, як це буде, адже чужа країна. Оскільки була у Ризі, то трішки знала російську. Ми навіть не роздумували, адже я знала свою місію. Нас так виховували. Я з традиційної єврейської сім’ї. Нас у сім’ї шестеро дітей: п’ять дівчат і один хлопець.

А ось у ребе Менахема Мендла у родині аж 13 дітей.

– Одинадцять братів і дві сестри, – каже він. – Мої брати – равини по всьому світу. На Алясці, в Детройті, Лондоні, Антверпені… Один у Будапешті, відкрив там нову синагогу. Сестра живе у Парижі, її чоловік равин, у них там цілий єврейський центр. Ще два брати вчаться на равина.

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе


Вдома родина ребе розмовляє на івриті. Найстаршій доньці – 15 років, наймолодшій скоро буде два. Всі знають і російську мову.
– Дівчата також знають українську, – додає ребе. – Вони ходять у садочок та групу продовженого дня для школярів.

"На шабат у нас повна хата гостей"

На запитання, чи довго вони залишаться у Чернівцях, равин відповідає:

– Наше завдання - бути тут із євреями, доки є община. Попрацювати два-три роки – це несерйозно. За цей час ти лише вивчиш людей. Ми всі чекаємо, що має прийти Месія, тоді всі євреї вирушатимуть в Ізраїль. Це може бути в будь-який день чи хвилину. Якщо ми будемо поводитися добре, так, як хоче Всевишній, це може бути і сьогодні, і завтра.

Дружина ребе займається не лише вихованням дітей.

– Працюю у дитячому садочку та школі при синагозі. У нас є проєкт, у рамках якого дітки займаються після обіду. Думаю над цікавою програмою для дітей, готую щось цікаве про наші свята і звичаї. Є ще уроки Тори для жінок, який я веду.

Дружина ребе каже, вдома, особливо на кухні, їй допомагають старші доньки:

– Крім того, у мене є помічниця, нянечка. У моїх дівчат всі імена – єврейські: Хая Мушка, Хана, Естер-Діна, Стерна-Сара, Шейна, Іта-Кейла. Ці імена були колись у Чернівцях, так називалися бабусі наших людей із общини. Діти – це радість і благословення. Коли маленькі – багато праці, ти втомлюєшся. Та коли бачиш, як вони ростуть, сміються, це дає сили. На шабат у нас є традиція, ми разом сідаємо, і доньки розповідають татові, що вони робили впродовж тижня.


Пніна розповідає, що українські страви не готує, переважно єврейська кухня. На кухні проводить багато часу, адже на шабат в них завжди гості.

– У п’ятницю ввечері, суботу тут по 15-20 людей. Три столи ставимо докупи. Всі приходять з дітьми, і у нас тут дитячий садок виходить. Мені допомагають, але я і сама готую. І мої старші дівчата теж багато чого вміють. Я готую за рецептами моєї мами, деякі рецепти взяла у мами ребе.

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе


Про своє знайомство ребе і Пніна розповідають:

– Я з півночі Ізраїлю, ребе – з півдня. Та зустрілися ми посередині Ізраїлю – в Тель-Авіві. У нас, за традицією, хлопця та дівчину друзі знайомлять. Вони знають наші родини. Коли нас познайомили, наші батьки почали дізнаватися про нас більше. Всі вирішили, що ми підходимо одне одному. – згадує Пніна.

– Що дуже важливо, в Ізраїлі перед одруженням всі роблять аналіз ДНК. Щоби бути певними, що діти народяться здоровими. В нас із Пніною все було добре. Коли фундамент хороший, будинок стоїть добре. Це я про те, що до одруження і народження дітей треба підходити зважено. – розповідає равин.



День чернівецького ребе виглядає так:

– За єврейською традицією, треба тричі на день молитися, – розповідає равин Менахем Мендл. – Перша молитва на 8 ранку у синагозі. Потім приходить багато людей, просять благословення, хочуть поради. Також маю індивідуальні уроки з вивчення Тори. У Чернівцях є така традиція - йти до равина за благословенням. Багато християн приходять, вони потім кажуть, що у них все виходить. Якщо людина у це вірить, то так і стається.

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе


Пніна Гліцнштейн розповіла, що готує на шабат:

–Має бути хала – це єврейський хліб. Я сама готую. Їх має бути дві на столі. Риба обов’язково, я не фарширую, запікаю. На шабат нічого не можна готувати і плиту включати. Тому у п’ятницю до заходу сонця і запалювання свічок, ми готуємо всю їжу на два дні. Щоб їжа була тепла, готується каструля, де м’ясо, картопля, квасоля, можна ще щось додавати. Все це вариться, а потім стоїть на електричній плиті, яка тримає температуру. Мама ребе навчила мене медовик пекти.



Продукти закуповує ребе. Кошерне м’ясо закуповують у Києві, у спеціальному кошерному магазині.

– Важливо знати, хто різав тварину, – каже равин. – Для цього є спеціальна людина-різник – шойхет. У Чернівцях до 80-х років було п’ятеро таких спеціалістів. Люди з нашої общини ще це пам’ятають.

У розмові з ребе, звісно, не обійшлося без розмов про єврейську мудрість та анекдотів про равинів.

– Щаслива людина, – каже ребе. – це та, яка задовільняється тим, що має. В духовності треба прагнути більшого, в матеріальному житті – якраз навпаки. Що є – за це дякувати. Не потрібно переживати. Хвилювання не дають нічого, лише відбирають час. Якщо хочете допомогти людині, треба прийняти її біль, і людина відчує, що ви цей момент розділили з нею. Та найголовніше у житті –бачити ціль свого життя.

Наталія Фещук

Анекдот від ребе

Один равин у суботу перед молитвою давав урок – всього на 8 хвилин. Всі були задоволені, що недовго. А однієї суботи урок затягнувся аж на 40 хвилин.

– Ребе, що трапилося? – запитують люди.

– Розумієте, я готую урок по дорозі з дому до синагоги, а ця відстань якраз займає 8 хвилин. А сьогодні на нашій вулиці розпочали ремонт, і мені довелося обходити, і я йшов до синагоги 40 хвилин.


Медовик від дружини ребе

4 яйця, 2 скл. цукру, 1 скл. олії, 1 скл. меду, 1, 5 скл. води, 2 ч. л. какао, 1 ч. л. кориці, 5-4 скл. борошна, 1 пакетик розпушувача, 2 ч. л. столової соди.
Збиваємо яйця разом з цукром. Додаємо олію і поступово решту інгредієнтів. Розмішуємо все. Випікаємо за середньої температури 30-45
хвилин.

З досьє "МБ"

Менахем Мендл Гліцнштейн – головний равин Чернівецької області.
Народився у 1979 році у Єрусалимі у родині равина. Навчався на равина в Ізраїлі та Нью-Йорку. У Чернівцях працює з 2003 року.
Разом із дружиною, батько якої теж равин, виховують шестеро доньок.

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе

«У мене десять братів і ми  всі равини», - чернівецький ребе



Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
10-11-2019, 08:26
Коментарів 0 Переглядів 13 322

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани

Для іншого затриманого визначили менший розмір застави
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.