RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди

Без даху над головою та з обваленими стелями – так зустрічають сторожинчани осінній сезон дощів. Після граду їм потрібно замінити покрівлі на будинках. Коштів на це – немає, ні у самих людей, ні у бюджеті ОТГ.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Мешканці Сторожинця з острахом чекають осінніх дощів. Після аномального граду 13 серпня, який був таких розмірів, як куряче яйце, минув місяць. Люди намагаються замінити свої розбиті дахи. Зробити це вдається не всім, бо заплатити за такі роботи потрібно десятки тисяч гривень. Гроші є не у всіх. Потерпілі від стихії подали заяви у міську раду Сторожинця. Декому із місцевого бюджету видали… по тисячі гривень. Цього вистачить лише на клейонку. Є й такі, які не отримали жодної копійки.

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди


Реакції від державної влади поки що не було. Тому хтось намагається самотужки перекривати дах (а це величезні гроші), а хтось чекає на допомогу від держави.

Через дощ обвалилася стеля

– Плачу день і ніч, – каже 77-річна сторожинчанка Олена Костинян, старенька хата якої покрита ще драницею і аж світиться від дірок у даху. – Після граду скрізь тут ходили, до мене не підійшли (комісія, - авт.). Я до них сама підійшла, а вони кажуть: "У вас драниця, а ми на ній не розуміємося". Зрештою, написали, що у мене обидва боки даху повністю побиті. І все… Дах тече, все тече... Але, слава Богу, що стеля не впала.

Бабуся Олена починає плакати, щойно згадує про дощі.

– Думаю день і ніч, як мені покрити дах. Нема мені як це зробити, то дуже дорого, – нарікає старенька. – Щоби накрити хату, мені треба 35 тисяч гривень тільки на матеріал. Рахували бляху, бо шифер хата не витримає. Добра була моя драниця.

Щодо допомоги Олена Тодорівна каже, що їй ніхто нічого не говорив: "Тисячу гривень дають людям. Я прийшла, а мені сказали, що мене нема в списку".

83-річна Яніна Кузик одразу починає плакати, як тільки чує про град і покрівлю. Жінка мешкає на третьому поверсі триповерхового будинку. І дах над її квартирою градом побило найбільше.

– Дали кожному тисячу гривень. Що таке тисяча гривень? Може, один лист бляхи буде…, – каже жінка. – Ще й ціни у Сторожинці на це все підняли! Ми позастелювали клейонкою.

У сторожинчанки Оксани, крім даху, який весь, як решето, обвалилася ще й стеля. Жінка у розпачі. Каже, що ще нічого не робили, бо де такі гроші взяти?

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди


"Залатали дах пінкою – і так будемо зимувати"

Мешканка Сторожинця Юлія Боднарчук, мати трьох дітей, згадує той град, як справжнє жахіття. Діти дуже налякалися граду, який був розміром до 10 см. Дах будинку повністю розбитий і ремонту не підлягає, бо весь у дірках.

–Чоловік залатав будівельною пінкою. Так і зимуватимемо, – каже жінка. – Нема де взяти гроші на заміну даху. Лише на бляху нам потрібно понад 30 тисяч гривень – без роботи, балок і водостоків. Для нас це нереально. Тисячу гривень дали, але це мізер.

У будівлі Наталі Костюк дах пошкоджений на 90 відсотків. Люди, не чекаючи допомоги, самі почали перекривати.

– Дах у нас був із бляхи, яка була дуже старою, – каже Наталя Костюк. – Щойно закінчився град, пішли дивитися на дах. Як глянула… Ми бігом клейонки застелили. Де які баняки, каструлі, банки – все позакладали. Слава Богу, у нас нічого не позамокало. Тієї ночі майже не спала. Вночі ще був дощ, збирала воду. Дуже боялася, що стеля обвалиться. Нам дали лише тисячу гривень від міськради. Кажуть, що ще щось виділять із держбюджету або з області. Поки що ми почали накривати хату бляхою, бо чого чекати? Чоловік із сином самі працюють над цим: не маємо коштів, щоби платити ще й майстрам. Витратили уже 25 тисяч гривень, але це ще не все. Щось з кредитної картки зняла, щось позичила. Ми пенсіонери, де взяти стільки грошей? Ще допомагаємо сину, бо у нього теж хату дуже побило.

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди


Люди беруть кредити

Без даху залишилися і мешканці будинку №5, що на вулиці Некрасова у Сторожинці. Щоби його відновити, потрібно 860 тисяч гривень. Людям виділили тисячу гривень на кожну квартиру, яких тут 18. Це не відшкодовує навіть половини збитків, тож людям доводиться самотужки збирати кошти. Мешканці написали 2-го вересня звернення до президента з проханням допомогти.

– Град повністю знищив покрівлю нашого будинку, – розповідає Василь Білецький, голова будинкового комітету. – Є висновок комісії міської ради, що дах не підлягає ремонту. Згідно зі складеним кошторисом, вартість відновлювальних робіт становить 860 тисяч гривень. Для нас це непосильна сума, оскільки 50% мешканців будинку – пенсіонери, пенсія яких – дві тисячі гривень. Ми зверталися до місцевої влади, але нам відповіли, що коштів у місцевому бюджеті немає.

Вони виділили тисячу гривень на кожну квартиру. Для нашого 18-квартирного дому ці 18 тисяч гривень – мізер.

У ЖЕКу теж розводять руками, що немає коштів. А ми щомісяця сплачуємо за експлуатаційні роботи 1800 гривень (100 гривень із кожної квартири).

Ми не можемо жити так далі. Організували збори всіх мешканців будинку. Люди вирішили, що братимуть кредити, позичатимуть кошти і будемо починати роботи. Хто проживає в однокімнатній квартирі, має здати 12 тисяч гривень, у двокімнатній – 15 тисяч, трикімнатній – 19 тисяч гривень. Це без роботи, лише матеріали…

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди


Хотілося би швидшого реагування на такі речі. А зараз таке враження ніби нічого не сталося, але це до перших дощів.

Офіційно

Петро Брижак, заступник голови Сторожинецької ОТГ:

Маємо дуже багато проблем після граду. Кожному мешканцю,що постраждав від негоди дали тисячу гривень, але роботи у десятки разів дорожчі. 16 серпня звернулися до президента та Кабміну з проханням виділити кошти, але жодної відповіді немає. Зараз звернення написали знову.

Оперативніше відреагувала обласна влада. Виділено два мільйони гривень. За ці кошти розпочали роботи у закладах освіти. Загальний кошторис для закладів освіти – сім мільйонів гривень.

На приватний сектор з власних резервів виділили 1,1 мільйона гривень. "Почистили" бюджет повністю. 940 особам виділили одноразову грошову допомогу – тисячу гривень. Буде ще засідання виконкому і уточнюватимемо списки. Видаємо гроші тільки пільговикам. Загалом потерпілих від стихії є 2 550 домогосподарств.

Людям на ремонти потрібно від 20 до 90 тисяч гривень кожному. Розуміємо, що не всі ці кошти мають, будемо допомагати. Мерія Чернівців виділила 1100 листів шиферу з школи №22. Роздали його людям. Просимо підприємців, депутатів, щоби допомагали.

«Думаю день і ніч, як покрити дах»: у Сторожинці досі не можуть ліквідувати наслідки літньої негоди


Якщо говорити про ситуацію загальнодержавну, то, поки що, навіть не відбулося засідання ДСНС і навіть не надано статусу стихійного явища. А люди ж не будуть чекати. Приблизно 30 відсотків людей вже перекрили дахи. Добре, що ще дощів не було. Але якщо вони почнуться – буде жах.

Сподіваємося, що отримаємо допомогу з Києва. Адже збитків градом завдано на 120 мільйонів гривень. Пам’ятаю, коли розлилася повінь – наступного дня вже працювала урядова комісія, і тоді людям компенсували значні суми. А наразі жодного кроку назустріч від держави немає. Урядової комісії не було, ніхто не приїжджав у регіон. Люди дуже обурені: нас не чують. Навіть якщо і виділять допомогу, то через бюрократію гроші будуть лише за кілька місяців.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Леся Токарюк
14-09-2019, 11:55
Коментарів 0 Переглядів 5 130

Теги -

26 квітня - День пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи, однієї з найстрашніших катастроф за всю історію ядерної енергетики

Інформацію перевіряють відповідні служби
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.