RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували

Петро Сухоцький, викладач фортепіано й органу у Волинському коледжі культури і мистецтв імені Стравінського, й органіст, і майстер водночас. Він чотири дні працював у Чернівцях, у Малій Базиліці Воздвиження Всечесного Хреста, що на вулиці Головній, 20.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Чистив і налаштовував тут орган, який був встановлений у костелі ще наприкінці 19 століття. Цей орган виготовила відома у ті часи європейська фірма "Рігер". У рік, коли був зроблений чернівецький орган, "Рігер" випустила 25 органів!

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


Тепер інструмент звучить краще

"Чернівецький орган зроблений у 1892 році, поставлений він міг бути на рік пізніше, – розповідає Петро Сухоцький. – Не знаю, чи органом капітально ремонтували, але коригування певно були, бо видно втручання. Та цей інструмент ніхто не чистив принаймні останніх 60 років, це точно.

Пан Петро працював у Чернівцях впродовж чотирьох днів зранку до ночі. Каже, в перші дні, коли пилососом і щіткою чистив інструмент, мав вигляд сажотруса, був увесь у бруді та пилюці. Відчистивши від пилюки орган, регулював механіку, а відтак – налаштовував інструмент.

– Крім того, що викладаю у Луцьку, я є органістом кафедрального собору Святих Петра і Павла. – продовжує Петро Сухоцький. – Коли монтували орган у Луцьку в 1999 році, я був у цьому там весь час. Свій орган я знаю досконало. Але кожен орган як і людина, має свій характер, свої особливості.

Настоятель костелу отець Анатолій Шпак додає, що хоч орган і почав звучати краще, це ще не повна реставрація інструменту. Аби повністю його відреставрувати, потрібно знімати труби інструмента. До слова, у цьому органі труб 700, вони є як всередині, так і зовні. Священник вже говорив про це із професорами з польського міста Лодзь, вони готові посприяти, але на це потрібно спочатку віднайти кошти…

– Фахівці відзначали, що орган звучить неналежне, – додає отець Анатолій. – Наша відома чернівецька органістка Світлана Бардаус давно нам говорила, що інструмент треба ремонтувати. Тепер він, звісно, звучить краще.

До Малої Базиліки дуже часто заходять туристи і саме для того, аби послухати цей старовинний інструмент. Мало хто знає, що чернівецький орган може працювати і без світла. Збоку біля труб є спеціальна педаль, яку треба натискати, аби набиралося повітря.

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


- Органи бувають з механічною, електро- пневматичною чи пневматичною трактурою гри, - додає Петро Сухоцький. - Цим відрізняються різні типи органів у своїй будові. Але принцип звучання у всіх інструментів єдиний: "доставити" потрібну кількість повітря в конкретну трубу органа, яка відповідає натиснутій виконавцем клавіші на шпільтіші ( гральному столі).

У вас у костелі орган з механічною трактурою гри. Збоку біля труб є спеціальна педаль - калькант, за допомогою котрої в давні часи (коли не було електрики) накачували повітря у міх органа. Щоби накачати повітря у міх за бабці Австрії були кальканти, від 2 до 8 людей, залежно від того, який був орган. В сучасних органах, та й в цьому теж, вже стоїть електромотор і вентилятор, які качають повітря в орган. А загалом орган дуже старовинний інструмент, він існував ще дві тисячі років до Різдва Христового.

Клавіші зі слонової кістки

Майстер каже, що очищення від пилу та забрудненості- лише частина потрібної роботи для кращого звучання інструменту. Наступна важлива річ - це регулювання механіки, і лише після цього можна братися за настроювання конкретних труб конкретного регістру. А їх (регістрів) тут дванадцять.

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


Петро Сухоцький показує, з якими інструментами приїхав до Чернівців. Вони, звісно, не всі професійні, каже, такі дорого коштують. До прикладу, для налаштовування використовує деталі, якими… чистять люльки. Має також маленькі пензлики. А ось штімгорн – професійний інструмент, яким настроюються труби. Майстер відчиняє двері у так звану невеличку органну кімнату, де знаходяться внутрішні труби. Але каже, це не шафа, а душа органу. Шпільтіш – місце, за яким сидить музикант, це як місце управління. А все інше – це серце і душа інструмента. На шпільтіші – номер "353".

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


– В той рік, коли був випущений орган, 1892, – зауважує Петро Сухоцький, – фірма "Рігер" випустила органи від 350 до 375 номера, тобто 25 органів на рік. Чернівецький орган у тій фірмі був 353-м за рахунком. Фірма була тоді велика. І була велика потреба в органах. Фірма знаходилася на території теперішньої Чехії, пізніше, коли закінчилася Друга світова війна, ця фірма майже розпалася, там працювала багато німців та австрійців. Потім на базі цієї фірми в місті Крнов була побудована фірма "Рігер клос", і орган із вашої Вірменської церкви саме цієї фірми. Тобто можна сказати, що ці два чернівецькі органи – майже рідні брати. Звичайно, коли встановлювали орган тут у Малій Базиліці, тоді за Австрії, то приїжджали майстри. Наприклад, у Луцьку орган монтували 5 місяців. У Львові до 1939 року колись було шість фабрик, які випускали органи. Зараз найбільше органів випускають у Німеччині. Свого часу довелося побувати на одній із них.

Пан Петро каже, що на цьому органі збереглася давня австрійська підставка для нот.

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


Цей інструмент повністю автентичний, всі основні частини органу та труби оригінальні, за винятком накладок клавіш другого мануалу ( клавіатури), інші ж клавіші першого мануалу зі слонової кістки.

– В цьому органі є дві клавіатури і ще одна ножна, – каже органіст. До кожного мануалу – до двох клавіатур і педалей є свої регістри. І всі регістри треба було переналаштувати. Загалом цей орган має 12 регістрів.

Щодо того, яка вартість органів загалом, майстер каже: не менше мільйона євро.

Пилюки на сантиметр: орган у чернівецькому костелі почистили і налаштували


Довідка "МБ"

У чернівецькій Малій Базиліці це вже другий орган. До 1892 року був старий орган.

Марія Никирса у своїй праці "Чернівці. Документальний нарис з історії вулиць і площ" пише про другий орган:

"Для обстеження старого органу запросили Адальберта Гржималі, директора Чернівецького музичного товариства. Він зробив висновки, що інструмент технічно несправний. Римо-каталицька громада зібрала кошти для нового органу, який було спроєктовано майстром зі Львова Йоганном Слівінським. План органу зберігся в архівній справі".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Наталка Фещук
20-08-2019, 13:07
Коментарів 0 Переглядів 2 956

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.