RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гроші – від підприємців і родичів: хто фінансував кандидатів у нардепи на Буковині

Кожен із чотирьох кандидатів у народні депутати від "Слуги народу", який балотувався по мажоритарці на Буковині, витратив на передвиборчу кампанію щонайменше 450 тисяч гривень.

Такі дані надали у фінансових звітах переможців виборчих гонок, які оприлюднені на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.



"МБ" проаналізував остаточні фінансові звіти кандидатів, які вже скоро стануть депутатами, а також документи політиків, які були за крок до перемоги на виборах, та з’ясував, хто і які суми давав їм на піар та агітацію.

Кандидат Олена Лис витратила на свою рекламу та агітацію під час виборів понад 662 тисячі гривень. Її виборчий фонд складався переважно із фінансових внесків фізичної особи підприємця Лакусти Дмитра Миколайовича. Ще 102 тисячі гривень Лис задекларувала як власні кошти, передбачені на формування виборчого фонду.

Кандидат на окрузі №202 Максим Заремський витратив на агітацію 486 тисяч гривень. Його виборчий фонд наповнювала також лише одна людина – Попков Максим Миколайович. Ще 33 тисячі гривень кандидат задекларував у звіті як власні гроші, передбачені на витрати фонду.

Георгій Мазурашу, який здобув перемогу на виборчому окрузі №203, на свою агітацію витратив понад 455 тисяч гривень. Фонд кандидата упродовж передвиборчої кампанії наповнювався внесками підприємця Веліженкова Максима Олеговича. Власних грошей Мазурашу задекларував у фінзвіті лише 29,2 тисячі.

Кандидат на окрузі №204 Валерій Божик на агітаційну продукцію витратив 568 тисяч гривень. Згідно з даними у фінансовому звіті Божика, кандидат сам профінансував власну передвиборчу кампанію.

У Чернівцях кандидатка від партії "Європейська солідарність" Наталія Фрунзе за підсумками виборів опинилась на четвертому місці, здобувши понад чотири тисячі голосів виборців. На свою кампанію вона витратила понад 243 тисячі гривень. За даними фінансового звіту кандидатки, всі ці кошти надійшли чотирма внесками мешканця Чернівців Танасія Гуцула. При цьому кандидатка офіційно не використала на агітацію жодної власної гривні.

Її колега з 202-го округу Олександр Купчанко вказав у своєму остаточному фінансовому звіті майже 22 тисячі гривень власних коштів та 15,4 тисяч внесків. Гроші на агітацію представнику "ЄС" надав житель Чернівців Олександр Зубов двома платежами. Як відомо, Купчанко зайняв 11-те місце за підсумками виборів на окрузі, отримавши трохи більше, ніж 1500 голосів виборців.

Партія Порошенка висунула на "румунському" окрузі кандидата Євгена Романюка, який зайняв на виборах дев’яте місце. За даними із звіту, він на свою агітацію витратив понад 16 тисяч гривень, з яких 11 тисяч – внесок жительки Новоселицького району Наталії Руснак.

А ось кандидат на окрузі №204 від партії "ЄС" Андрій Стецюк, за підсумками підрахунку голосів, опинився четвертим з кінця. Він самостійно профінансував власну кампанію на суму майже 32 тисячі гривень.

Микола Федорук, який на цих виборах на чернівецькому окрузі поступився представниці "Зе-команди" Олені Лис, на свою агітаційну кампанію витратив майже пів мільйона гривень. Майже 30 тисяч з них – це власні кошти кандидата, решта – внески фізичних осіб. Серед них – підприємець та ексдепутат міськради Роман Дрінь, підприємець та помічник Федорука Олександр Пєстов й інженер Віктор Самборський.

Як відомо, Федорук отримав на виборах підтримку понад дев’яти тисяч чернівчан.

Іван Рибак, який балотувався до парламенту на окрузі №202, але програв, витратив на свою агітацію понад 100 тисяч гривень із власної кишені, а також 257 тисяч – із внесків. Цікаво, що кампанію кандидатові фінансував також міський голова Кіцманя Сергій Булега, який вніс понад 30 тисяч гривень до фонду Рибака. Також одними зі спонсорів кампанії кандидата були колишній директор "Святошинського лісопаркового господарства" на Тернопільщині Олег Миколенко та його дружина Анна. Окрім того, гроші на вибори Рибаку давали його помічники Любомир Пітеляк, Вадим Щорчук та інші.

Нардеп Григорій Тіміш витратив на кампанію понад 213 тисяч гривень. Усі ці гроші вказані у фінансовому звіті як власні кошти кандидата. Як відомо, Тіміш опинився на четвертому місці за підсумками виборів до парламенту, отримавши довіру майже восьми тисяч виборців округу.

Народний депутат Максим Бурбак, якому не вдалося перемогти на виборах представника "Слуги народу" Валерія Божика, витратив майже 700 тисяч гривень упродовж кампанії. З них лише 15 тисяч вказані у звіті як власні кошти кандидата. Серед спонсорів кампанії вказано чимало відомих у Чернівцях людей – ексдепутат міськради, підприємець Михайло Прозоровський, колишній директор телеканалу "ТВА" Вадим Пелех, дружина політика Тетяна, а також батько нардепа Юрій Бурбак. Нагадаємо, кандидат, за підсумками виборів, отримав понад 16 тисяч голосів виборців 204-го округу.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
17-08-2019, 23:06
Коментарів 0 Переглядів 2 198

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.