RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчан попереджають про небезпечну продукцію на стихійних ринках у спеку


На стихійних ринках асортимент величезний. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все "засмагає" під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарії. А між іншим, умови та термін зберігання – зараз неабияк важливе питання. Адже якість продукції тут ніхто не перевіряє.

Як повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються.



"Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами. Останнім часом відмічається погіршення ситуації щодо захворюваності на ботулізм", - йдеться у повідомленні.

Так, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли.

Причиною таких харчових отруєнь здебільшого слугують домашні консерви, в’ялена, копчена, солена риба. Тож важливо звертати увагу – "Що? Де? Коли?" ви купуєте.

Першочергово! Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання.

Існують відповідні температурні норми зберігання продуктів:

+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

-2…+2 °С – риба гарячого копчення;

-2…-5 °С – риба холодного копчення;

–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені. Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу. Стільки ж часу можна тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

В Чернівецькій області діє 33 офіційно зареєстрованих продовольчих ринка з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно – санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні жодні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови. Нарешті – це незаконно!

На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим як потрапити до споживача повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль. Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше ніж шість годин.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.
22-06-2019, 21:47
Коментарів 0 Переглядів 1 990

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.