Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Чернівчан попереджають про небезпечну продукцію на стихійних ринках у спеку


На стихійних ринках асортимент величезний. М’ясо, молоко, сметана, сир, яйця, домашня консервація – все "засмагає" під відкритим сонцем, з явним порушенням санітарії. А між іншим, умови та термін зберігання – зараз неабияк важливе питання. Адже якість продукції тут ніхто не перевіряє.

Як повідомляє головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, високі температури прискорюють розмноження мікроорганізмів, продукти швидко псуються.



"Це загрожує зростанням випадків інфекційних кишкових захворювань. Ботулізм, сальмонельоз, дизентерія, ешерихіоз – до нашого організму такі бактерії-збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами. Останнім часом відмічається погіршення ситуації щодо захворюваності на ботулізм", - йдеться у повідомленні.

Так, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли.

Причиною таких харчових отруєнь здебільшого слугують домашні консерви, в’ялена, копчена, солена риба. Тож важливо звертати увагу – "Що? Де? Коли?" ви купуєте.

Першочергово! Щоб продукти харчування максимально довго не псувалися та лишались свіжими, потрібно дотримуватись необхідних умов зберігання.

Існують відповідні температурні норми зберігання продуктів:

+ 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

-1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

-2…+2 °С – риба гарячого копчення;

-2…-5 °С – риба холодного копчення;

–18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені. Саме така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів.

Важливе значення має і термін зберігання. Наприклад, охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу. Стільки ж часу можна тримати великі нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С. Буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С. Сало тримають при температурі не вище +1°С.

Свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та 6 діб за температури 8°С. Вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

Саме вище зазначені режими гарантують, що товар зберігається якісно, а головне – він безпечний для здоров’я людини.

В Чернівецькій області діє 33 офіційно зареєстрованих продовольчих ринка з облаштованими державними лабораторіями ветеринарно – санітарної експертизи. Цю цифру значно перевищують стихійні базари, де відсутні жодні умови для безпечної реалізації. Якість продуктів тут не контролюється, харчі продаються прямо з асфальту, порушені будь-які санітарно-гігієнічні умови. Нарешті – це незаконно!

На кожному ринку має бути встановлене холодильне обладнання. Всі продукти перед тим як потрапити до споживача повинні пройти ветеринарно-санітарний контроль. Зберігатися свіжа продукція на прилавку має не більше ніж шість годин.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області звертається до мешканців області з проханням утриматись від купівлі-продажу продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі. Це великий ризик. Адже якість та безпечність цих продуктів проконтролювати неможливо.
Рейтинг:
(голосів: 1)
22-06-2019, 21:47
Коментарів 0 Переглядів 765

загрузка...
Синоптики прогнозують грозу і вітер на Буковині 22 серпня
У четвер у Чернівецькій області очікується різке погіршення погодних умов
Чернівчанин став новим командувачем Десантно-штурмових військ
Один з керівників оборони Донецького аеропорту Євген Мойсюк призначений на посаду командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ
Напали на будинок: поліція вилучила пістолет в учасника конфлікту в селі на Буковині
Наразі правоохоронці встановлюють інших осіб, причетних до цих хуліганських дій
Популярне Коментують
• Новини
























Як за сто дулярів стати знаменітим. Блог Мостіпаки
Про головні події тижня – у блозі Олександра Мостіпаки
Нещасні бабці чи перекупники? Чому нас обманюють на стихійних точках в Чернівцях
Днями вранці в центрі міста мала змогу спостерігати за майстринями перевтілення
Чому Чернівецька ОДА досі без голови: думка
Чернівецька область залишилась однією з небагатьох в Україні, яка через три місяці після обрання Зеленського президентом залишається зі "старим" керівництвом ОДА
загрузка...
"Західний судинний центр" - лікарі, яких ви знаєте! (на правах реклами)

Про особливості роботи центру та переваги методик, які тут використовують, розповіли судинні хірурги "Західного судинного центру" Юрій Оліник та Володимир Савін.
Якісні лабораторні аналізи стали ще доступніші в Чернівцях (на правах реклами)

Лабораторія "МедЛаб" рада повідомити, що в Чернівцях для зручності жителів міста відкрито нове відділення для забору біологічного матеріалу, яке знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226.
«ARX» – страхова фортеця України (новини компанії)

Компанія "AXA Страхування" – лідер страхового ринку України – змінила назву на "Страхова компанія "ARX". У свою чергу, компанія "AXA Страхування Життя" працює під брендом "ARX Life".
Схуднути так, щоб зайві кілограми не повернулися (на правах реклами)

Чернівецький психолог допомагає своїм клієнтам позбутися зайвої ваги та утримувати бажану форму за допомогою унікальної програми.
Впевненість на мільйон (новини компанії)

У всесвітньому рейтингу щастя 2019 року Україна зайняла всього лише 133-е місце. Хоча, за словами вчених, які проводили дослідження, якщо описати складові індексу щастя, все досить просто.