RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Поліфункціональність: що буде із приміщенням колишнього кінотеатру «Україна» в Чернівцях

Сьогодні у "Вернісажі" на вул. О.Кобилянської відбулася зустріч активістів та небайдужих чернівчан, на якій обговорювали подальшу долю приміщення колишнього кінотеатру "Україна" (вул. О.Кобилянської, 51-53).

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua.



На зустрічі були присутніми митці, представники різних громадських організацій, волонтери, активісти, представниця релігійної громади "Емануїл" та начальниця управління культури Чернівецької міськради Юлія Сафтенко.

Більшість присутніх висловили негативне ставлення до того, що приміщення колишнього кінотеатру "Україна" буде віддано в оренду і доступ до нього буде лише в обмеженої групи людей.

Поліфункціональність: що буде із приміщенням колишнього кінотеатру «Україна» в Чернівцях


Тетяна Шепелько, яка представляла інтереси Артема Жука – ініціатора петиції проти надання в оренду приміщення, сказала, що це приміщення варто зберегти як культурний та світський простір.

"Це наш простір, який має існувати як культурний, мистецький. Існує проблема у залученні міжнародних донорів на розвиток та відновлення кінотеатру. Адже, зрозуміла річ, що якщо ми віддамо це приміщення в оренду, то ніхто не захоче, після вкладу в нього великих грошей, віддавати його назад. Це буде вже закрите для нас з вами приміщення. Адже через 10 років ви захочете приватизувати це приміщення і більше ми його не побачимо", - каже юристка Тетяна Шепелько.

Кожен учасник круглого столу мав можливість висловитися і більшість присутніх таки проти того, щоб у бувшому кінотеатрі "Україна" було віддано у довгострокове користування.

Було, також, висловлено думку, аби у цьому приміщенні створити полі функціональний простір, де б змогли творити та організовувати якісь заходи художники, громадські організації тощо.

Поряд з тим, на зустрічі була голова громадської організації "Родини героїв", яка опікується сім’ями загиблих воїнів в АТО. Вона наголосила, що протягом усіх 4-х років релігійна громада "Еммануїл" підтримувала сім’ї, які втратили близьких на Сході. Тому жінка проти того, аби релігійна громада взяла у довгострокову оренду приміщення колишнього кінотеатру нічого немає.

Представниця релігійної громади "Еммануїл" Тетяна Рускова сказала, що християнство – це таки частина культури.

"Хотілося, щоб Україна та Чернівці зокрема, розвивалися духовно. Адже Бог потрібен Чернівцям. Дуже б хотілося, щоб таки дозволили Богу щось створити в нашому місті", - сказала Тетяна Рускова.

Також вона додала, що, можливо, у приміщенні колишнього кінотеатру релігійна громада створить не лише церкву, а й реабілітаційний центр для родин загиблих в АТО воїнів, будуть надавати психологічну допомогу тим, хто потребує.

На запитання художників, чи буде можливим створення артпростору на одному з 4-х поверхів кінотеатру, де б творчі особистості мали змогу зустрітися, влаштовувати виставки тощо, Тетяна Рускова відповідь не змогла надати.

Також було запропоновано поділити приміщення колишнього кінотеатру між релігійною та місцевою громадою.

А от архітекторка Наталія Хілько попросила представницю релігійної організації відмовитися від ідеї з орендою приміщення кінотеатру та надати змогу громаді міста спробувати самим відновити його і створити культурний простір.

"Те, що ви прийшли показує. Що, напевно, ви прийшли з чистими намірами і немає якихось підводних каменів. Але я особисто до вас звертаюся: дайте можливість іншій частині громади використати цей шанс, який до цього не використали. Я прошу вас донести до всієї громади "Емануїл" - зробіть крок назад, дайте можливість громаді Чернівців втілити в життя інвестиційний конкурс. Бо "Емануїл" не зможе потягути багатогранність та поліфункціональність цього приміщення", - сказала Наталія Хілько.

Поліфункціональність: що буде із приміщенням колишнього кінотеатру «Україна» в Чернівцях


"Релігійна організація "Еммануїл" хоче взяти в оренду це приміщення на 10 років. Колишній кінотеатр був закладом культури і чи варто змінювати цільове призначення його. Наприкінці 2018 року до мене звернулася релігійна громада із проханням надати їм це приміщення у довгострокову оренду. Та для початку потрібно зробити громадське слухання, обговорити усі і поставити усі крапки над "і". Адже приміщення колишнього кінотеатру належить територіальній громаді міста. Наразі у нас є електронна петиція, в якій громада проти створення релігійного простору в цьому приміщенні. Ця петиція розглядатиметься на травневій сесії Чернівецької міськради. З іншого боку виконком має вирішувати долю кінотеатру "України" і прийматимуть рішення надавати чи ні в оренду це приміщення. Минулого тижня відбулася робоча група на чолі з Олександром Паскарем і було висунуто кілька пропозицій. У нас є тиждень, аби до 30 квітня подати інвестиційну пропозицію для того, аби була підстава забирати на до вивчення це запитання", - сказала Юлія Сафтенко.

Присутні проголосували за створення ініціативної групи, яка б моніторила питання про передачу приміщення в довгострокову оренду церкві "Еммануїл".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
22-04-2019, 18:50
Коментарів 0 Переглядів 1 655


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!