RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Солодкі обіцянки про мир: як кандидати в президенти обіцяють вирішити конфлікт із Росією

Завершення війни, але якою ціною? Кандидати у своїх передвиборних програмах зробили великі акценти на питанні безпеки та миру. Щоправда, кожний – свої.

Проте жоден із них не пояснив свої покрокові дії для повернення окупованих територій та завершення бойових дій на Донбасі.



"МБ" проаналізував обіцянки найбільш рейтингових претендентів на крісло Головнокомандувача у питаннях ситуації на Сході.

Порошенко: модернізація флоту та повітряних сил

Чинний глава держави Петро Порошенко, як і раніше, обіцяє реалізувати інтеграцію України до НАТО. У своїй програмі президент заявив, що лише повноправне членство у Північноатлантичному альянсі гарантуватиме Україні незалежність та національну безпеку.

Він звітує, що українській владі за період його президентства вдалося відродити армію, котра зупинила Росію та стримує її. Водночас Порошенко обіцяє завершити створення системи протиракетної та протиповітряної оборони.

"На часі – докорінна модернізація флоту і повітряних сил. Ми піднімемо рівень соціального забезпечення наших військовослужбовців, розширимо підтримку родин учасників бойових дій", – йдеться у програмі кандидата Порошенка.

Тимошенко: деокупація Донбасу вже сьогодні

Обіцянки лідерки "Батьківщини" у військових питаннях дуже перегукуються з програмою її суперника Порошенка. Так, Юлія Тимошенко обіцяє "стримувати агресора та нарощувати сили". Як президент, вона буде "йти у наступ і домагатися колективних заходів із примусу агресора до миру і повернення Криму та Донбасу". Також Тимошенко обіцяє домогтися "справжнього переговорного процесу та відновлення миру".

Вона вважає, що українська армія має пройти повну модернізацію за стандартами НАТО, воїни отримуватимуть надійне забезпечення від держави, а деокупацією Донбасу треба займатися вже сьогодні.

Тимошенко стверджує, що їй вдасться стягнути компенсації з Росії за шкоду, заподіяну українським громадянам, бізнесу та державі.

"Ми захищатимемо в судових інстанціях права держави та громадян, які були порушені державою-агресором Російською Федерацією", – йдеться у програмі кандидатки.

Зеленський: стріляти мають лише салюти

Відомий комік, який різко стартував у соціологічних рейтингах після своєї реєстрації кандидатом у президенти, у програмі говорить про мрію бачити Україну "державою, де стріляють лише салюти на весіллях та днях народження".

Він також говорить про те, що ставитиме вимоги перед ЄС щодо підтримки України у прагненні завершити війну, повернути тимчасово окуповані території та змусити агресора відшкодувати завдані збитки.

"Здача національних інтересів і територій не може бути предметом жодних перемовин", – переконує кандидат у своїй програмі.

Зеленський обіцяє престижну армію, а також рух держави до НАТО та інших безпекових об’єднань.

Юрій Бойко: за мир з Росією

Кандидат від "Опозиційної платформи "За життя" обіцяє повернути в Україну мир шляхом примирення з Росією. Він стверджує, що Україна повинна виконати всі міжнародні зобов’язання для цього, а збройний конфлікт має вирішитись виключно мирним шляхом.

Окрім того, Бойко обіцяє піти на прямі переговори з усіма сторонами конфлікту. Очевидно, з бойовиками також. Також Бойко не має наміру керувати країною у бік інтеграції з НАТО, натомість обіцяє "забезпечити нейтралітет та позаблоковість України".

"Подолаємо протиріччя з усіма країнами-сусідами, у тому числі з Росією", – йдеться у програмі кандидата.

Садовий: зарплата солдатів – 1000 доларів

Львівський мер, у разі обрання його президентом, обіцяє суттєву зміну системи української армії. Андрій Садовий вважає за необхідне облаштувати уздовж кордону з РФ боєздатні військові частини і бойову техніку. Також він обіцяє відкрити оборонну промисловість для інвестицій та інновацій. Кандидат стверджує, що налагоджуватиме взаємодію з НАТО, щоб "згодом отримати членство". Серед обіцянок Садового – зарплата солдатам у розмірі 1000 доларів.

Гриценко: скасування призову до армії

Екс-міністр оборони вважає, що окуповані території України можна повернути "без "особливих статусів" дипломатичними, воєнними, економічними, санкційними засобами спільно із зарубіжними партнерами". За його словами, це можна зробити за п’ять років.

Гриценко обіцяє боротися з "паркетними" генералами, а на керівні посади в ЗСУ, каже, будуть призначені бойові офіцери. Водночас кандидат вважає за необхідне скасувати примусовий призов та створити професійну контрактну армію.

Ляшко: відновлення ядерного статусу України

Лідер Радикальної партії заявив про готовність "зробити все для миру, але не ціною капітуляції". На його думку, цього вдасться досягнути лише завдяки міцній економіці та відстоюванні національних інтересів на міжнародній арені. У своїй програмі Олег Ляшко обіцяє лобіювати питання щодо відновлення статусу ядерної держави.

"З іншого боку, ми вимагаємо прямої військової угоди з США", – йдеться у програмі кандидата. Разом з тим він обіцяє забезпечити армію найсучаснішою технікою, спорядженням, харчуванням та високими зарплатами.

"Нереально припинити бойові дії за п’ять років"

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:

"Я не думаю, що так легко буде завершити війну на Сході, як це обіцяють кандидати в президенти. На мій погляд, для повернення миру на тимчасово окупованих територіях України необхідно продовжувати ті дії та реформи у питанні зміцнення обороноздатності, які здійснюватися упродовж останніх кількох років. Наші збройні сили повинні володіти найсучаснішим озброєнням для можливості дати відсіч агресору в разі його тотального наступу на Україну. Окрім того, українська влада й президент повинні створювати дипломатичний тиск та боротися за збільшення санкцій щодо Росії. Завдяки такому тиску потрібно проводити переговори у рамках запропонованих міжнародних форматів.

Мені складно повірити обіцянкам тих кандидатів, котрі називають конкретні терміни для завершення війни на Сході. Я думаю, що нереально припинити бойові дії за п’ять років. Хіба що за цей період розпочнеться розпад країни-агресора Росії. Але, на жаль, РФ нині має одну з найпотужніших і найсучасніших армій світу. Доти, поки вона має імперські амбіції, говорити про п’ять чи десять років до повернення миру в Україні ще завчасно".

"Все залежить від Путіна"

Володимир Фесенко, політолог:

"Простого рішення, як завершити війну з Росією, немає. Можна пообіцяти все, що завгодно. Все залежить від Путіна. Існує багато обмежень у пошуку формули вирішення конфлікту з Росією. І кандидати уникають конкретики. Тому що виконати не зможуть. Приміром, у Юлії Тимошенко гнучка позиція. Вона не відкидає мінських угод і мінський формат переговорів. "Будапешт плюс" – це розширення Нормандського формату, до якого Тимошенко пропонує приєднати інших членів ядерного клубу, включаючи Китай і ЄС. Можна спробувати. Немає впевненості, що це принесе результат. Усе залежить від позиції Росії.

Заяви Ляшка про можливість відновлення ядерного статусу – це популізм. Ідея звучить красиво, але на практиці це означатиме конфлікт і розрив партнерських відносин із західними партнерами. До того ж, це вимагатиме значних фінансових вкладень.

Переговори із бойовиками, про які говорять Бойко, Вілкул чи Мураєв, нічого не дадуть, оскільки все вирішує Москва. Це не буде прийнято значною частиною українського суспільства, і миру не принесе. Навпаки, загострить ситуацію та спровокує кризу в Україні.

Гадаю, кандидати роблять помилку, що не говорять про місію ООН. Навпаки таке треба враховувати, оскільки це пропозиція західних партнерів. І сценарії Заходу щодо миротворців ООН мають хоч якісь шанси".

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
24-02-2019, 17:07
Коментарів 0 Переглядів 1 252

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.