RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Системної роботи не чекайте: яким буде політичний 2019 рік для Чернівців

Депутати активно звітуватимуть про кілометри відремонтованих доріг, а посади далі розподілятимуть між людьми з оточення Продана і партії "Рідне місто".

Яким для Чернівців стане політичний 2019 рік?

Про це кореспондент molbuk.ua поцікавився у політичних аналітиків, самих депутатів міської ради та усунутого з посади мера.



Чого варто очікувати у новому році від чинних представників міської влади?

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій: "Я не очікую якоїсь системної роботи. Дуже сподіваюся, що в цьому році вони завершать ремонтні роботи, які розпочали. Але попередньо вони ще затвердять додаткове фінансування. Щодо кадрових рішень: з огляду на те, кого і як вони попризначали зараз на посади, то таке кадрове безглуздя триватиме і в цьому році. Тобто "свої" люди завжди керуватимуть і департаментами, і управліннями, й іншими структурними підрозділами ратуші".

Ігор Буркут, політолог, історик: "Жодних позитивних емоцій я з приводу кліки Продана висловити не можу. Мене вражає непрофесіоналізм цієї команди. Здобути серйозний досвід вони навряд чи зможуть, тому що зайняті поділом бюджетних грошей.

Щодо ймовірних кадрових призначень Василя Продана – я жодної логіки не вбачаю. Взагалі я особисто не знаю пана Продана, тому мені дуже важко судити про те, що він думає, які в нього плани. Але навряд чи його призначення можна назвати дуже вдалими – особливо ті, які стосуються нашого міста, доріг та всього іншого – того, що викликає особливо негативну реакцію чернівчан".

Що робитиме команда усунутого мера?

Ігор Баб’юк: “Гадаю, що вона боротиметься за те, щоби відновитися на посадах. Але чогось у мене є така підозра, що навряд чи їм це вдасться. Вони будуть судитися. Наприклад, Сергій Мартинюк, якого звільнили з посади керівника управління освіти, оскаржуватиме своє звільнення. Але думаю, що цей процес затягнеться на довгі-довгі місяці”.

Ігор Буркут: “Все залежить від того, чи поновить Олексія Каспрука суд на посаді мера. Якщо поновить, то йому доведеться вести боротьбу за поновлення і тих людей, яких звільнили нинішні правителі міста. Або підбирати нову команду. Це дуже непросте завдання, але є сенс подумати про людей нових та перспективних.

Що ж до ймовірного повернення Каспрука на посаду мера і його співпраці з новим оточенням у кріслах посадовців – все залежить від того, які у Каспрука стосунки збереглися з цими людьми. Тут є ще один важливий момент, який ми не враховуємо – чи є у нас територіальна громада у місті? Якщо вона є, то все переграється зовсім по-іншому. Міська рада у тому складі, в якому вона нині існує, має припинити своє існування, і мають проводитися вибори до територіальної громади. А це вже зовсім інша ситуація”.

Чи є ймовірність проведення восени 2019 року позачергових виборів міської ради одночасно з парламентськими?

Ігор Баб’юк: “Насправді все залежить від того, якими будуть результати президентських виборів. І того, яка буде в державі встановлена політика. Наразі діяльність парламенту паралізована президентськими виборами та підготовкою до них.

У випадку, якщо дату перевиборів таки затвердять в цьому році, то цілком очікувано, що обидві команди – Каспрука і Продана – готуватимуться до них. Кожен буде активно звітувати, скільки він вулиць відремонтував, і скільки коштів освоїв. Але мені здається, що це буде популістська боротьба, яка базуватиметься на порожніх гаслах і дезінформації”.

Ігор Буркут: “Почнемо з того, що рішення про проведення виборів ухвалює Верховна Рада, а не хтось інший. Яка ситуація у Верховній Раді напередодні президентських і парламентських виборів, зрозуміло: кожен бореться за власні інтереси. Так що, говорити про те, що, мовляв, дуже легко можна призначити місцеві вибори, я би не став”.



Як триватиме судовий процес щодо поновлення Каспрука на посаді мера?

Ігор Баб’юк: “З огляду на те, як дотепер затягувався судовий процес, у мене є великі сумніви, що суд швидко пройде, і що суд дуже швидко поверне Каспрука на посаду”.

Ігор Буркут: “Я не юрист, тому, на жаль, не можу з цього питання судити професійно”.

Думки

"Очікую року нелегкої боротьби"

Системної роботи не чекайте: яким буде політичний 2019 рік для Чернівців


Олексій Каспрук, усунутий із посади міського голови Чернівців:

"Я дуже очікую перевиборів, бо інакше вони це місто доведуть до ручки. Вони чітко продемонстрували, як вони вміють освоювати гроші – не прозоро, неефективно, бездумно і бездарно. За майно громади, за комунальні підприємства вони зовсім не піклуються, натомість думають лише про те, як "роздерибанити" його. Сподіваюся, що вибори до міськради відбудуться чимшвидше. Є певна ймовірність, що ці вибори можуть відбутися восени – разом із парламентськими. Принаймні, про це говорять представники різних політичних сил.

Та корінь цих проблем, на жаль, не в нас у Чернівцях, а на печерських пагорбах. І вірогідність цих виборів залежатиме від результатів президентських виборів. Якихось кардинальних змін від цієї влади очікувати не варто. Грошей нема, їх "профукали". Наразі у міському бюджеті передбачили лише половину коштів на ремонт проспекту Незалежності. І це вже не говорячи про ремонт якихось інших великих вулиць, які так само потребують негайного ремонту.

Чітко розумію, що наростатиме політична нестабільність. Буде багато популізму, брехні, маніпуляцій, "чорного" піару. Бажаю чернівчанам запастися терпінням, бути критичними до інформації, яку поширюють, аналізувати, думати. Адже насправді від результатів цих виборів залежить майбутнє нашої країни. І це сказано без пафосу – буде доленосний рік.

Моє повернення на посаду мера? Депутати розуміють, що це неминучий процес, незважаючи на постійні спроби затягування судів. Власне, вони так і поводяться – я від них не почув жодної нової й адекватної думки про майбутнє Чернівців.

Стратегію розвитку Чернівців, яку ми писали з громадськістю і німецькими партнерами, залишається проігнорованою. У них немає бачення, як Чернівці мають розвиватися. Окрім розуміння того, що вони хочуть купити в лізинг десятки старих тролейбусів за корупційними схемами.

Це буде рік боротьби, це буде дуже непростий рік. Здоров’я всім нам, терпіння й гуртування. Спільними зусиллями ми Чернівці врятуємо і почнемо процес розвитку й будемо наздоганяти міста-сусіди, які, на відміну від нас, приймають адекватні й правильні рішення".

"Розвиватиму електротранспорт"

Системної роботи не чекайте: яким буде політичний 2019 рік для Чернівців


Юрій Бурега, депутат від фракції "Батьківщина":

"Я особисто займаюся у Чернівцях розвитком електротранспорту. Очікую, що з середини січня почнемо отримувати валідатори. Будемо проводити навчання. Будемо в цьому році запроваджувати електронний квиток, проектувати й запускати одну-дві нові тролейбусні лінії. Особливо дуже актуальним, як на мене, буде сполучення Гравітону з проспектом Незалежності. І, звичайно, треба розвивати транспортний зв’язок міста із вулицею Хотинською. Хочу, щоб місто стало кращим у санітарному плані. Буду цим займатися, адже вважаю, що я в цій галузі є фахівцем".

"Компромісу не буде"

Системної роботи не чекайте: яким буде політичний 2019 рік для Чернівців


Андрій Романчишин, депутат від фракції "БПП "Солідарність":

"Із цим складом депутатів важко спрогнозувати якісь події, рішення чи зміни. Від нинішніх обранців слід очікувати чого завгодно. Щодо кадрових призначень у мерії – всі ключові посади, які були обіцяні депутатам, уже роздані. Гадаю, найближчим часом "дотиснуть" головного архітектора.

Так само складно передбачити, чи зможе Олексій Каспрук повернутися в цьому році на свою посаду міського голови. Ви ж бачите, що ці суди постійно переносяться, відкладаються. Якщо Олексій Каспрук повернеться назад, то з цим складом депутатів йому працювати буде дуже важко. Компромісу може не відбутися. Крім того, на посадах у ключових департаментах і управліннях – нові люди, які, очевидно, намагатимуться блокувати всю роботу міського господарства. Легше не стане точно.

Нічого доброго від роботи Василя Продана та його команди я не очікую. Тому що наразі ми бачимо, в якому стані дороги у місті та інше господарство. Вони ж практично взимку розпочали ці ремонтні роботи. Чи буде Продан, чи буде завтра Каспрук, відновити ці дороги легко не вийде. Те, що вони на Новий рік поставили гарно сяючу ялинку – це ще не ознака якісної життєдіяльності міста.

Звичайно, з приходом тепла вони будуть активно ремонтувати дороги. Але ми ще побачимо, як буде наповнюватися бюджет, і з чого місто житиме в цьому році. Не все так легко, як вони собі думають".

***

Думку секретаря Чернівецької міськради Василя Продана щодо політичних прогнозів на 2019 рік "МБ" так і не вдалося почути – посадовець не піднімав слухавку.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
13-01-2019, 14:33
Коментарів 0 Переглядів 2 375

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.