RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях призупинив роботу протезно-ортопедичний цех: працівники б’ють на сполох

У Чернівцях правцівники протезно-ортопедичного цеху висловили побоювання через ймовірне закриття їхнього підприємства.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Зазначається, що до редакції "МБ" звернулася працівниця Чернівецького протезно-ортопедичного цеху, яка стверджує, що цех планомірно хочуть знищити.
Вона стверджує, що цех не працює, залишилося четверо працівників, а решта були змушені звільнитися.

Усі ж замовлення відправляють на центральне підприємство у Вінницю.

– Сім років протезно-ортопедичний цех вважали одним із найкращих в Україні. Колектив був невеликий, але дружній та працьовитий. Ми робили різні протези та складне ортопедичне взуття для інвалідів із вадами нижніх кінцівок. Тепер нас залишилося четверо, з виробничого цеху ніхто не залишився. Чому так сталося, ніхто не пояснив, – каже Олена Маркова.

За її словами, протягом певного періоду навмисно знижували працівникам зарплати. Врешті люди були змушені звільнятися. Якщо хтось і залишився, то лише працівники, які відповідають на дзвінки та приймають замовлення.

– Спочатку у цеху працювало 30 осіб. Із часом звільнилися технік, лікар, швачка. Це і не дивно, адже за такі мізерні зарплати неможливо працювати. Нам поступово зменшували платню, а роботи було стільки ж, навіть більше, адже людей меншало, – продовжує вона.

Пізніше цех перевели на чотириденний робочий день. Попри мізерні зарплати, з робітників ще зняли 0,5 ставки. Хоча роботу, як наголошує пані Олена, продовжували виконувати ту ж.

– Нарешті приходить звістка, що має приїхати перевірка. Всі на неї чекали з нетерпінням, щоб з’ясувати, що буде далі із цехом. Та комісія у складі двох осіб приїхала в суботу, коли на підприємстві нікого не було. З якою метою вони приїхали, які висновки зробили, які питання вирішували, робітникам ніхто нічого не озвучував, – каже пані Олена.

Після цього, за словами жінки, 20 листопада 2018 року цех закрили.

– На запити та скарги замовників керівництво Чернівецького протезно-ортопедичного цеху відповідає, що підприємство працює на повну потужність. Але це не так. Тим часом на дверях повісили оголошення: "Шановні замовники! У зв’язку з великою кількістю замовлень на підприємстві існує черга на виготовлення ортопедичного взуття". І що робити інвалідам, куди звертатися? Адже там є черга, і якщо інвалідам не встигли в цьому році видати взуття, то вони залишаються без нього. І зможуть отримати лише наступного року, – пояснює пані Олена.

У Чернівцях є дві приватні фірми, які також виготовляють ортопедичне взуття. Та, наприклад, для людини, в якої одна нога коротша на 10 сантиметрів, вони не можуть виготовити взуття.

Журналіст molbuk.ua звернулася до Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, якому і належить Чернівецький цех. Головний інженер Наталія Ватуля повідомила, що закривати цех не збираються, а головна проблема – у кадровій кризі.

– Ми були змушені тимчасово призупинити виробництво ортопедичного взуття у Чернівецькому цеху через брак кадрів, адже працівники звільнялися та їхали закордон. Ми розміщували оголошення, але ті особи, які відгукувалися на них, працювати не залишалися. Це досить важка робота, і спеціалістів знайти проблематично. Щоб зберегти цех, ми були змушені перекваліфіковувати фахівців, які зараз виконують іншу роботу. Усе це тимчасово, закривати цех ми не плануємо, а припинення виробництва зумовлене кадровою кризою. До того ж ми державна установа, і закривати філію самі ми не маємо жодного права, – наголошує головний інженер.

Усі замовлення від Чернівецького цеху відправляються на центральне виробництво у Вінницю.

– Жодного обладнання ми не збираємося вивозити. Воно у робочому стані і готове до роботи у будь-який момент, – каже інженер.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
5-01-2019, 19:14
Коментарів 0 Переглядів 2 066

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.