RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

8 грудня
Вiддання свята Введення в храм Пресвятої Богородицi
Священномучеників Климента, папи Римського, i Петра, архієпископа Олександрiйського




Священномученик Климент, папа Римський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Священномученик Климент, папа Римський, народився в Римі у багатій і знатній сім’ї. В силу обставин з дитнстварозлучений з батьками, Климент виховувався у чужих людей. Живучи в Римі юнак отримав прекрасну освіту, був приближений до імператорського двору і жив розкішно. Але його не радували утіхи, язичеська премудрість не зваблювала його. Він почав задумуватись над смислом життя. Коли в столицю дійшли звістки про Христа і Його вчення, святий Климент залишив дім і власність та вирушив у ті землі, де проповідували апостоли. В Александрії Климент зустрів святого апостола Варнаву, слова котрого слухав з глибокою увагою, всім серцем сприймаючи силу та істину Слова Божого. Прибувши в Палестину, святий Климент прийняв Хрещення від святого апостола Петра і став його ревним учеником і постійним супутником розділяючи з ним його труди і страждання. Апостол Петро незадовго до своїх страждань руко положив святого Климента на єпископа міста Риму. Після кончини апостола, а за ним святого Лина, єпископа Римського ( 67-79рр.), і його преємника, святого єпископа Анаклета ( 79-91рр.), на Римській кафедрі знаходився свтий Климент. ( з92 по 101 роки).
Побожне життя, милосердя і молитовний подвиг святого папи Климентанавернули багатьох до Христа. Так, одного разу в день Пасхи ним було охрещено разом 424 людини. Серед охрещених були люди різних станів: раби, правителі, члени імператорської сім’ї.
Язичники, бачачи успіхи його апостольської проповіді донесли на святителя імператору Траяну ( 98-117рр.), звинувативши святого у тому, що він хулить язичницьких богів. Імператор вигнав святого Климента зі столиці, відправивши його в Крим на роботи в інкерманські каменоломні неподалік від Херсонесу. Багато учеників святителя послідували за ним , обираючи добровільне вигнання замість розлуки з духовним отцем. Прибувши на місце заслання, святий Климент зустрів багато віруючих християн, засуджених працювати у складних умовах, повністю без води. Він помолився разом із засудженими, і Господь в образі Агнця явив йому місце джерела, з якого вилилась ціла ріка. Це чудо привело до святителя безліч людей. Слухаючи ревного проповідника, сотні язичників навернулись до Христа. Кожного дня хрестилось по 500 чоловік і більше. І там, в каменоломнях, був вирубаний храм, в якому він священнодіяв.
Апостольська діяльність святого викликала гнів імператора Траяна, і він наказав утопити святого Климента. Мученика вкинули в море з якорем на шиї. Це сталося в 101 році.
За молитвами вірних учеників святителя, Корнилія і Фіви, та всього народу море відійшло, і люди знайшли на дні в нерукотворному храмі ( " Ангельській церкві") нетлінне тіло свого пастиря. Після цього щороку в день мученицької кончини святителя Климента море відступало і протягом семи днів християни могли поклонятися його святим мощам. Тільки в ІХ столітті, під час царювання Константинопольського імператора Никифора ( 802 811 рр.) за Божим попущенням, мощі святого Климента стали недоступні для поклоніння на 50 років. При імператорі Михаїлі і матері його Феодорі ( 855-867 рр.) Херсонес відвідали рівноапостольні Кирил і Мефодій. Дізнавшись про заховані мощі святого Климента, вони пробудили єпископа Херсонеського Георгія до соборної молитви Господу за відкриття молей священномученика. Після соборного служіння святих Кирила і Мефодія та прибулого з Царгороду духовенства і усеїдної молитви всіх хто зібрався на поверхні моря в північ чудесно з’явились мощі єпископа Климента. Їх чудесно перенесли до міста в храм святих Апостлолів. Частина святих молей була принесена святими Кирилом і Мефодієм до Риму, ап. свята глава потім була перенесена до Києва святим рівноапостольним князем Володимиром (+1015 р.) і покладена в Десятинному храмі разом з мощами святої Фіви, де був влаштований приділ на честь святого Климента. Пам'ять священномученика Климента свято вшановується на наших землях ще з часів Древньої Русі. Зараз глава святого Климента зберігається у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі серед мироточивих глав.
Святитель Климент, якого відносять до мужів апостольських, залишив нам духовну спадщину – два послання до Коринф’ян - перші після писань святих апостолів писемні пам’ятки християнського вчення.
8-12-2018, 09:01
Коментарів 0 Переглядів 1 196


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!